Αγώνας δρόμου για να εκταμιευθεί η δόση - Ποια τα «αγκάθια»

Αγώνας δρόμου για να εκταμιευθεί η δόση - Ποια τα «αγκάθια»
«Πυρετώδεις» είναι οι συσκέψεις της κυβέρνησης, καθώς και οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να «κλείσουν» τα προαπαιτούμενα, ώστε να εκταμιευθεί η δόση, όπως συμφωνήθηκε στο Εurogroup.

Στο άτυπο, «μίνι» υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό χθες (28/5), έγινε συζήτηση για τον προγραμματισμό των επόμενων βημάτων, αναφορικά με το κυβερνητικό και το κοινοβουλευτικό έργο.

Οι εκκρεμότητες, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, είναι τεχνικού χαρακτήρα, ωστόσο, θεωρούνται βαρόμετρο για να «ξεκλειδώσει» η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ (η πρώτη υποδόση) εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου.


Ανάμεσα στα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης είναι:

• Η πώληση των «κόκκινων» δανείων που έχουν την εγγύηση του Δημοσίου.

• Τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ και το αν και πώς θα καταβληθούν.

• Οι εκπτώσεις εισφορών για τους νέους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους την περίοδο 2017-2020.

• Το ειδικό ασφαλιστικό καθεστώς που προβλέπεται για τους μικροεπαγγελματίες, οι οποίοι εξακολουθούν να υπάγονται στον ΟΓΑ.

• Η ολοκλήρωση της πώλησης του Ελληνικού, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

• Αλλαγές νομικού τύπου στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Τσακαλώτος: Η συμφωνία για το χρέος οδηγεί στην ανάπτυξη

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, με άρθρο του στον «Έθνος της Κυριακής» υπεραμύνεται της συμφωνίας της 24ης Μαΐου, ενώ αναφερόμενος στη λύση που προκρίθηκε στο θέμα του χρέους, κάνει λόγο για «διάδρομο» ανάπτυξης.

«Ενώ όλοι μιλάνε για τον δημοσιονομικό διορθωτή, τον λεγόμενο “κόφτη”, κανείς δεν μιλάει γι’ αυτόν τον “κόφτη χρέους”, έναν αυτόματο μηχανισμό, ο οποίος θα μας εξασφαλίζει ότι οι χρηματοδοτικές μας ανάγκες, σε κάθε δεδομένο έτος, θα είναι κάτω από τα συμφωνημένα όρια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο ίδιος σημειώνει ότι «η λύση που επιτεύχθηκε δεν θα επηρεάσει άμεσα την καθημερινότητα του ελληνικού πληθυσμού, καθώς οι αλλαγές δεν είναι εύκολα ορατές. Ωστόσο, σε βάθος χρόνου οφείλουμε και μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτή την πραγματικότητα».

Πηγή: real.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ