Η επόμενη ημέρα του Eurogroup - Τι κερδίζουμε τι χάνουμε

Η επόμενη ημέρα του Eurogroup - Τι κερδίζουμε τι χάνουμε
Η εξασφάλιση της κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας μέχρι το τέλος του έτους, η παροχή ρευστότητας η οποία θα πέσει σταδιακά στην αγορά μέχρι το φθινόπωρο –και η οποία συνολικά δεν θα ξεπεράσει τα 3,5 δις. ευρώ- για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και η αύξηση των πιθανοτήτων να αποκατασταθεί το waiver από την ΕΚΤ όπως και το να μπουν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι τα ορατά κέρδη της Ελλάδας από το Eurogroup που τελείωσε τα ξημερώματα.

Τα κέρδη δεν θα φανούν αμέσως καθώς η κυβέρνηση θα ξαναβρεθεί αντιμέτωπη με την «εξεταστική επιτροπή» των θεσμών προκειμένου να κλείσει εκκρεμότητες που αφορούν από το ασφαλιστικό μέχρι τις ιδιωτικοποιήσεις. Μάλιστα, πριν προλάβει να κλείσει και τις τελευταίες εκκρεμότητες της α’ αξιολόγησης θα βρεθεί αμέσως αντιμέτωπη με τις υποχρεώσεις της β’ αξιολόγησης. Όσον αφορά στο χρέος, απτά αποτελέσματα μέχρι το 2018 δύσκολα θα υπάρξουν καθώς το καλάθι των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων που συμφωνήθηκαν χθες (πλαφόν στα τοκοχρεολύσια, προστασία από αύξηση επιτοκίων κλπ) δεν θα έχει μεγάλη δημοσιονομική επίπτωση.

Πώς θα κυλήσει το επόμενο χρονικό διάστημα μετά τo χθεσινό Eurogroup;

· Οι διαπραγματεύσεις επανέρχονται σε επίπεδο Euroworking Group προκειμένου να κλείσουν οι εκκρεμότητες της πρώτης αξιολόγησης (σ.σ η ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει ότι καλωσορίζει την υιοθέτηση από το ελληνικό κοινοβούλιο των περισσότερων εκ των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων). Οι εκκρεμότητες έχουν να κάνουν με το άνοιγμα της αγοράς των κόκκινων δανείων, τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση (σ.σ πρέπει άμεσα να υπάρξουν οι αποφάσεις για την εφαρμογή των περικοπών σε επικουρικές συντάξεις, ΕΚΑΣ, εφάπαξ κλπ), τις συμφωνηθείσες αποκρατικοποιήσεις (σ.σ ζητείται άμεση προώθηση της υπόθεσης του Ελληνικού) αλλά και την ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

· Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τα διοικητικά όργανα του ESM θα εγκρίνουν το συμπληρωματικό μνημόνιο, ένα κείμενο τουλάχιστον 40 σελίδων το οποίο θα συμπληρώσει και θα εξειδικεύσει ακόμη περισσότερο τη συμφωνία του Αυγούστου του 2015.

· Θα εγκριθεί η εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης συνολικού ύψους περίπου 7,5 δις. ευρώ. Μέρος αυτών των χρημάτων θα κατευθυνθούν για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου. Εκτιμάται ότι από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, θα πέσουν στην αγορά όχι περισσότερα από δύο δις. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι τα ληξιπρόθεσμα θα πέσουν από τα 6 δις. ευρώ περίπου στα τέσσερα δις. ευρώ.

· Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (και ενώ η κυβέρνηση θα προετοιμάζεται για την εκτέλεση της 2ης αξιολόγησης η οποία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων και τα εργασιακά, οι θεσμοί, το EWG και ο ESM θα παρακολουθούν την εκτέλεση των συμφωνηθέντων. Το 2ο τμήμα της δόσης που συμφωνήθηκε θα δοθεί μόνο αν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα για τις ιδιωτικοποιήσεις, τη δημιουργία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και Επενδύσεων, τη διακυβέρνηση των τραπεζών, την υπηρεσία Εσόδων αλλά και τις αλλαγές στον ενεργειακό τομέα. Εφόσον τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, θα εκταμιευτεί και το δεύτερο κομμάτι της δόσης ύψους 2,8 δις. ευρώ.

· Τον Οκτώβριο η κυβέρνηση θα μπει στη διαδικασία να ολοκληρώσει και τη δεύτερη αξιολόγηση κάτι που θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους. Με τη 2η αξιολόγηση θα συνδεθεί η εκταμίευση μιας ακόμη δόσης η οποία θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του έτους καθώς τα 10,3 δις. ευρώ που εξασφαλίσαμε από το χθεσινό Eurogroup επαρκούν για την κάλυψη των δαπανών μέχρι το τέλος του χρόνου.

· Έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να υπογραφεί και το μνημόνιο της Ελλάδας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Θα είναι ένα ξεχωριστό κείμενο το οποίο, εφόσον υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα μέχρι το φθινόπωρο θα φέρει και την οικονομική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Το συνολικό ποσό δεν έχει γίνει γνωστό αλλά όλα δείχνουν ότι η συμμετοχή δεν θα ξεπεράσει τα 10 δις. ευρώ.

· Το χρονοδιάγραμμα επιβολής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκαν τα ξημερώματα δεν είναι σαφές καθώς το επίσημο κείμενο μιλάει για παρεμβάσεις που θα γίνουν από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί οριστικά η πρώτη αξιολόγηση (μέσα στον ιούνιο) και μέχρι το τέλος του προγράμματος (δηλαδή μέχρι το 2018). Ως βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις ορίστηκαν:

- Χαλάρωση του «προφίλ» αποπληρωμών των δανείων του EFSF βάσει των τρέχοντων σταθμισμένων ωριμάνσεων

- Χρήση της διευρυμένης στρατηγικής χρηματοδότησης των ESM/EFSF για να μειωθεί ο κίνδυνος των επιτοκίων χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά οι χώρες που συμμετείχαν αρχικά στο πρόγραμμα

- Επιβολή ορίου στην αύξηση επιτοκιακού περιθωρίου που αφορούν την επαναγορά χρέους του 2ου ελληνικού προγράμματος για το 2017.

Ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων που θα έχουν αυτές οι παρεμβάσεις δεν έχει γίνει. Σε κάθε περίπτωση «χειροπιαστή» θα είναι μόνο η θέσπιση του πλαφόν για τον αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων (στα επίπεδα του 15% του ΑΕΠ σύμφωνα με το non paper του υπουργείου Οικονομικών) αλλά και η εξάλειψη του κινδύνου επιβαρύνσεων λόγω πιθανής αύξησης των επιτοκίων. Σε κάθε περίπτωση, οι παρεμβάσεις στο χρέος δεν επιδρούν στους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει κάποια επιπλέον βοήθεια στην προσπάθειά της να κρατήσει ανενεργό τον δημοσιονομικό κόφτη. Όλα τα ουσιαστικά μέτρα για το χρέος (προληπτικός μηχανισμός για το χρέος, επιστροφή ANFAs επαναγορά ελληνικού χρέους κλπ) θα υλοποιηθούν μετά το 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ