Τα τρία αγκάθια για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης - Οι έξι ημέρες της αγωνίας

Τα τρία αγκάθια για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης - Οι έξι ημέρες της αγωνίας
Οι δηλώσεις ξένων αξιωματούχων στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία περί περιορισμένων πιθανοτήτων επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup της 9ης Μαίου, η «σιγή ασυρμάτου» από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά και η άγνοια του Βερολίνου περί πιθανής συνεδρίασης της «7μερούς» μέσα στα επόμενα 24ωρα βάρυναν το κλίμα όσον αφορά στις πιθανότητες ολοκλήρωσης της 1ης αξιολόγησης μέχρι την επόμενη Δευτέρα στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ήδη, στην ατζέντα των συζητήσεων έχει αρχίσει να μπαίνει και η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, τακτική αυτή τη φορά, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 24 Μαίου.

Οι ημέρες των εορτών κύλησαν χωρίς να υπάρχει ουσιαστική πρόοδος ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα κάτι βέβαια που οφείλεται και στις αργίες λόγω Πάσχα και Πρωτομαγιάς. Από σήμερα, ο ρυθμός αναμένεται να ανέβει και πάλι σε μια προσπάθεια ελληνική κυβέρνηση και «κουαρτέτο» να έρθουν πιο κοντά στα τρία μεγάλα ζητήματα που περιλαμβάνει η «ατζέντα» του Eurogroup της επόμενης Δευτέρας:

1. Το «πακέτο» των προληπτικών μέτρων με μέγιστο προϋπολογισμό τα 3,6 δις. ευρώ (σ.σ το ποσό θα προκύψει αν επιβεβαιωθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο προβλέπει ότι το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ αντί για το 3,5% που προβλέπει το 3ο μνημόνιο. Το πρόβλημα, εκτός από οικονομικό έχει καταστεί ήδη και πολιτικό για την ελληνική κυβέρνηση. Ήδη το Μέγαρο Μαξίμου έχει λάβει μηνύματα από πολλούς βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ περί μη ψήφισης συγκεκριμένων μέτρων πέραν του «πακέτου» των 5,4 δις. ευρώ. Έτσι, η κυβέρνηση θα επιμείνει στο να ψηφιστεί διάταξη για τον «αυτόματο κόφτη» των δαπανών σε περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις έναντι των στόχων. Ο συμβιβασμός αναμένεται να αναζητηθεί με την ελληνική πλευρά να υποχρεώνεται να ορίσει σαφώς τους «κωδικούς» από τους οποίους θα γίνει η περικοπή των δαπανών σε περίπτωση αποκλίσεων. Στο επίκεντρο, θα βρεθούν οι κρατικές ενισχύσεις για την καταβολή των συντάξεων και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. ΟΙ δύο πλευρές ερίζουν ακόμη και για το ποιος θα κρίνει το αν θα υπάρχουν αποκλίσεις από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ή όχι. Το ΔΝΤ φέρεται να μην αποδέχεται, μοναδικό κριτήριο να είναι τα στοιχεία της Eurostat.

2. Τους όρους και τις προϋποθέσεις διευθέτησης του ελληνικού χρέους το οποίο, σύμφωνα με τις χθεσινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα διαμορφωθεί στο 182,8% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016 έναντι 176,9% στο τέλος του 2015 (σ.σ η νέα ποσοστιαία αύξηση δεδομένου ότι δεν αναμένεται σημαντική μείωση του ΑΕΠ για φέτος, θα προέλθει από τη μεταφορά δόσεων του μηχανισμού από το 2015 στο 2016. Η μεταφορά αυτή γίνεται λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης). Τα προληπτικά μέτρα και η διευθέτηση του χρέους, αναμένεται να κλείσουν ταυτόχρονα καθώς η ελληνική πλευρά δεν θέλει να αποδεχτεί τη μία απαίτηση του ΔΝΤ (σ.σ επιπλέον μέτρα) χωρίς τη δεύτερη (σ.σ άμεση διευθέτηση του χρέους)

3. Τους όρους συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας. Το ίδιο το κείμενο του μνημονίου, ορίζει ότι το ποσό με το οποίο θα συνδράμει το ΔΝΤ στο συνολικό πακέτο των 84 δις. ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από την 3η δανειακή σύμβαση, θα πρέπει να οριστεί με την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης.

Υπό το καθεστώς ανωνυμίας, Ευρωπαϊοι αξιωματούχοι δήλωναν από τη Δευτέρα στο Reuters ότι είναι πολύ περιορισμένες οι πιθανότητες συμφωνίας μέχρι τις 9 Μαίου. Από το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος, φάνηκε ότι οι δανειστές δεν πιέζονται να κλείσουν τις διαπραγματεύσεις μέσα στα επόμενα 24ωρα εκτιμώντας μάλιστα ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας επιτρέπει το να συνεχιστούν οι συζητήσεις για μερικές εβδομάδες ακόμη (σ.σ η Ελλάδα δεν έχει να αποπληρώσει σημαντικές υποχρεώσεις στο εξωτερικό μέσα στον Μάιο ενώ οριακά μπορεί να ανταπεξέλθει και στις ανάγκες του Ιουνίου). Σε κάθε περίπτωση, σαφέστερη εικόνα για το τι πρόκειται να γίνει την επόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες θα προκύψει μέσα στα επόμενα 24ωρα. Ακόμη και αν δεν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες περί πραγματοποίησης 7μερούς (συνάντηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ελλάδας, κ. Ευ. Τσακαλώτου, Γερμανίας, κ. Β. Σόιμπλε, Γαλλίας, κ. Μ. Σαπέν, και των εκπροσώπων των δανειστών (κ. Μοσκοβισί από Κομισιόν, κ. Κερέ από ΕΚΤ και κυρία Λαγκάρντ από ΔΝΤ), υπό τον πρόεδρο του Eurogroup, κ. Γ. Ντάισελμπλουμ), κατά τις επόμενες ημέρες αναμένονται σειρά επαφών τόσο από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο όσο και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ