Το 3ο πακέτο μέτρων προαναγγέλλει η Κομισιόν - Χαράτσια σε ποτά, τσιγάρα και ΙΧ

Το 3ο πακέτο μέτρων προαναγγέλλει η Κομισιόν - Χαράτσια σε ποτά, τσιγάρα και ΙΧ
Μπορεί να είναι βελτιωμένες οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν σε σχέση με τις χειμερινές, ωστόσο προαναγγέλλει φόρους σε ποτά, τσιγάρα, αυτοκίνητα αλλά και παρεμβάσεις στο μισθολόγιο του δημοσίου. Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν η επιστροφή στην ανάπτυξη θα έρθει από το β΄εξάμηνο. 

Τη μεγάλη αβεβαιότητα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας επισημαίνει στο κείμενο των εαρινών προβλέψεων η Κομισιόν. Παρά την αναθεώρηση προς το καλύτερο των προβλέψεων για φέτος –αναμένεται ύφεση 0,3% αντί για 0,7% που είχε διατυπωθεί στις χειμερινές προβλέψεις- η έκθεση εστιάζει σε τρεις βασικούς παράγοντες που μπορούν να ανακόψουν την πορεία προς την ανάκαμψη (σ.σ για το 2017 εκτιμάται αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7%). Οι παράγοντες αβεβαιότητας έχουν να κάνουν με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση, με την αρνητική επίπτωση που μπορεί να προκαλέσει στην οικονομία, και ειδικά στο εμπόριο και στον τουρισμό, η προσφυγική κρίση αλλά και με την γενικότερη πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Η Κομισιόν αναγνωρίζει στο κείμενό της ότι το 2015, η χρονιά έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ αντί για έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ που όριζε ο μνημονιακός στόχος. Ωστόσο, αποδίδει αυτή την επίδοση και σε παράγοντες που δεν θα υπάρχουν και στο μέλλον (one-off factors)

Στο κείμενο της Κομισιόν, αποκαλύπτεται για πρώτη φορά επισήμως και το περιεχόμενο του νέου πακέτου μέτρων με τους έμμεσους φόρους. Έτσι, όπως αναφέρεται, πέρα από τα μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ που θα προέλθουν από την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και το 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό, έχουν συμφωνηθεί (με βάση το κείμενο της Κομισιόν):
1. Ένα τέταρτο της μονάδας (0,25%) του ΑΕΠ ήτοι περίπου 430 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ

2. Τρία τέταρτα της μονάδας του ΑΕΠ από προσαρμογές στο μισθολόγιο του δημοσίου (σ.σ η μόνη παρέμβαση που έχει κυκλοφορήσει ως πληροφορία είναι η εφαρμογή του κανόνα μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις) και από αυξήσεις φόρων στο αυτοκίνητο, στα ενεργειακά προϊόντα (βενζίνη, υγραέριο, φυσικό αέριο), στα οινοπνευματώδη και στον καπνό.

Μετά και τη λήψη των νέων μέτρων, το έλλειμμα για το 2016 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,1% του ΑΕΠ και στο 1,8% του ΑΕΠ για το 2017. Το χρέος, αναμένεται να κλείσει το 2016 στο 182,8% του ΑΕΠ από το 176,9% το 2015. Η αύξηση αποδίδεται στο γεγονός ότι θα μεταφερθούν δόσεις μέσα στο 2016 λόγω των καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση. Ο δείκτης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, θα ξεκινήσει να υποχωρεί από το 2017.
Μικρότερη ύφεση –στα επίπεδα του -0,3%- για το 2016 προβλέπει η Κομισιόν με τις εαρινές τις προβλέψεις έναντι του -0,7% που είχε εκτιμήσει κατά τη σύνταξη των χειμερινών προβλέψεων. Όσον αφορά στο 2017, διατηρεί την εκτίμηση ότι του χρόνου, η οικονομία θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,7%. Κινητήριος δύναμη για την επιστροφή στην ανάπτυξη θα είναι η εγχώρια κατανάλωση. Η ανεργία εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει λίγο μέσα στο 2016 (στο 24,7% από 24,9% το 2015) και περισσότερο το 2017 (στο 23,6%)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ