Αυτό είναι το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ - Ένα προς ένα τα μέτρα

Αυτό είναι το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ - Ένα προς ένα τα μέτρα
Μέχρι και θέσπιση τέλους διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία –για κάθε νύκτα που θα περνάμε θα πληρώνουμε ένα ευρώ για κάθε… αστέρι του ξενοδοχείου- περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο μέτρων που αποσκοπεί στη συγκέντρωση 5,4 δις. ευρώ μέσα στην 3ετία 2016-2018.

Το πακέτο, θα είναι ξεκάθαρα εμπροσθοβαρές με τα περισσότερα μέτρα όχι μόνο να ψηφίζονται αλλά και να ενεργοποιούνται εντός του 2016. Συνολικά τα μέτρα που θα ενεργοποιηθούν φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3,6 δις ευρώ. Ουσιαστικά, όλο το πακέτο –τίθεται και πάλι επί τάπητος στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς που, εκτός απροόπτου θα ξεκινήσει και πάλι εντός της ημέρας- στηρίζεται στην επιβολή φόρων.

Τα μόνα μέτρα στο σκέλος των δαπανών είναι η περικοπή του ΕΚΑΣ, η μείωση των επικουρικών συντάξεων, των εφάπαξ και των μερισμάτων που διανέμει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων αλλά και μια πολύ μικρή μείωση των αμυντικών δαπανών μόλις κατά 100 εκατ. ευρώ. Την ώρα που οι θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ φαίνεται να προτείνει τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης, εμείς εμφανιζόμαστε να αντιπροτείνουμε επέκταση του κανόνα «πέντε αποχωρήσεις και μια πρόσληψη».

Όσον αφορά στο σκέλος των εσόδων, τα μέτρα έχουν κυριολεκτικά τον… ατελείωτο. Μετά τις αυξήσεις φόρου εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης, έρχεται ένας μακρύς κατάλογος με αυξήσεις έμμεσης φορολογίας στον οποίο αναγράφεται και η λέξη ΕΝΦΙΑ. Εκτός από το τέλος διανυκτέρευσης που προαναφέρθηκε περιλαμβάνει φόρους σε τσιγάρα, βενζίνες, φυσικό αέριο, κινητά τηλέφωνα, συνδρομητική τηλεόραση, τέλη ταξινόμησης οχημάτων ακόμη και … φόρο διέλευσης για τα οχήμτα που μπαίνουν στην Ελλάδα με ξένες πινακίδες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αλλάξει για μια ακόμη φορά ο φόρος στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ –εγκαταλείπεται το ειδικό τέλος των πέντε λεπτών ανά στήλη- ενώ στο συρτάρι ξαναμπαίνει κάθε σχέδιο για επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές.

Πώς αναμένεται να συγκεντρωθεί το ποσό των 5,4 δις. ευρώ ή του 3% του ΑΕΠ;Δείτε το πακέτο με τους έμμεσους φόρους

Αν οι συντελεστές αυξηθούν κατά 25%, δείτε πως θα διαμορφωθούν ΕΔΩ

Τι περιλαμβάνει το ασφαλιστικό πακέτο; Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ

Στα φορολογικά, έχει συμφωνηθεί ότι από την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας, τον νέο τρόπο υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης και την αύξηση του φόρου στα μερίσματα που διανέμουν οι κερδοφόρες επιχειρήσεις, οι πρόσθετοι φόροι θα ανέλθουν στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Αναλυτικά οι νέες φορολογικές κλίμακες που θα ισχύσουν ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ