Ο λογαριασμός των νέων μέτρων του 2016: Πόσα μας ζητούν, πόσα δίνουμε

Ο λογαριασμός των νέων μέτρων του 2016: Πόσα μας ζητούν, πόσα δίνουμε
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις των ευρωπαϊκών θεσμών με το ΔΝΤ προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή του «κουαρτέτου» στην Αθήνα.

Η εβδομάδα που διανύουμε, θεωρείται ήδη χαμένη και οι ελπίδες εστιάζονται στο να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά το Eurogroup της 7ης Μαρτίου, ημέρα πραγματοποίησης και της κρίσιμης συνόδου κορυφής για το προσφυγικό. Σήμερα, δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα συνάντηση εκπροσώπων της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να πειστεί το Ταμείο να επιστρέψει στην Αθήνα.

Στη πρωτεύουσα του Βελγίου, αναμένεται να βρεθεί σήμερα και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος θα μιλήσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Με δεδομένη την παρουσία του Έλληνα υπουργού, δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες διαβουλεύσεις και με την ελληνική πλευρά το θέμα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης φαίνεται να αναγάγεται πλέον σε καθαρά πολιτικό θέμα.

Σε οικονομικό επίπεδο, η διαφορά είναι μεγάλη όπως διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά τη Δευτέρα στο πλαίσιο του Euroworking Group. «Υπήρξε απόσταση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους τρεις ευρωπαïκούς θεσμούς από τη μία πλευρά, και το ΔΝΤ από την άλλη» σημείωσε χθες στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών η Όλγα Γεροβασίλη καλώντας «το ΔΝΤ να κάνει στροφή προς τον ρεαλισμό προκειμένου να προχωρήσει το ελληνικό πρόγραμμα».

Η μεγάλη διαφωνία Ευρωπαίων- ΔΝΤ, εντοπίζεται σε δύο θέματα: ασφαλιστικό και δημοσιονομικό:

  • Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανεβάζει το δημοσιονομικό κενό του 2016 στα 4 δις. ευρώ με την Κομισιόν και την ΕΚΤ να ζητούν πρόσθετα μέτρα μέσα στη χρονιά της τάξεως των 1,8 δις. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά, τοποθετεί το κενό στα 1,6 δις. ευρώ συγκλίνοντας έτσι αρκετά με την πλευρά των Ευρωπαίων. Μάλιστα, σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, η Ελλάδα έχει συγκλίνει με τους Ευρωπαίους όχι μόνο ως προς το ποσό του κενού αλλά και στα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να καλυφθεί. Ήδη από τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για όσους δηλώνουν ετήσιες αποδοχές άνω των 30.000 ευρώ (και μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για όσους δηλώνουν περισσότερα από 60.000 ευρώ). Για να δικαιολογήσει αυτή τη χαώδη διαφορά των 2,2 δις. ευρώ (το ποσό αντιστοιχεί περίπου στο 1,2-1,3% το ΑΕΠ), το ΔΝΤ φέρεται να αμφισβητεί ακόμη και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την εξέλιξη της ύφεσης μέσα στο 2015 (σ.σ τη Δευτέρα η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για την περυσινή χρονιά και κατέβασε τον δείκτη της ύφεσης στο 0,3% από το 0,66% που είχε ανακοινωθεί αρχικά στις 12 Φεβρουαρίου). Επίσης, η πλευρά του Ταμείου αμφισβητεί και το ύψος του πρωτογενούς αποτελέσματος θεωρώντας ότι η περυσινή χρονιά έκλεισε με έλλειμμα την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση μιλάει για υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου. Στην συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star o πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το 2015 κλείνει τελικώς με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ (σ.σ στη Βουλή πριν από δύο εβδομάδες είχε αναφέρει ότι το πλεόνασμα θα είναι 0,4%) τη στιγμή που ο στόχος για την περυσινή χρονιά έκανε λόγο για πρωτογενές έλλειμμα 0,25%.
  • Στο ζήτημα του ασφαλιστικού, το ΔΝΤ ζητά περικοπές περίπου πέντε δις. ευρώ τη στιγμή που το μνημόνιο του καλοκαιριού κάνει λόγο για παρεμβάσεις που να αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ ή στα 1,8 δις. ευρώ. Δια του Πολ Τομσεν, το Ταμείο έχει ζητήσει ανοικτά περικοπές των υφιστάμενων συντάξεων (χθες ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περικοπών για τις συντάξεις άνω των 3000 ευρώ ενώ νωρίτερα ο αρμόδιος υφυπουργός είχε αναφερθεί στην επικείμενη μείωση του ανώτατου πλαφόν έως και 600 ευρώ), χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης για όσους θα βγουν στη σύνταξη από εδώ και στο εξής αλλά και χαμηλότερη Εθνική Σύνταξη.

Τόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος όσο και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, επανέλαβαν χθες ότι αν δεν προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τα προβλήματα θα είναι μεγάλα. «Εμείς κάνουμε από την πλευρά μας αυτά που πρέπει και αυτά που έχουμε συμφωνήσει, αλλά και οι εταίροι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να ακολουθήσουν τη συμφωνία και να τηρήσουν αυτά τα οποία τους αναλογούν. Διαφορετικά, δεν μπορεί να προχωρήσει η κατάσταση με οικονομικές και φυσικά κοινωνικές επιπτώσεις» επισήμανε χθες η Όλγα Γεροβασίλη ενώ ο Γιώργος Σταθάκης συμφώνησε με τις δηλώσεις που είχε κάνει προ ημερών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή υποστηρίζοντας ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι τον Μάιο, τότε θα υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες.

Να σημειωθεί ότι ύστερα από μια μικρή «ανάπαυλα», από την επόμενη εβδομάδα ξεκινά και πάλι η αποπληρωμή χρέους. Μέσα στον μήνα, υπάρχουν δύο σοβαρές υποχρεώσεις συνολικού ύψους περίπου 860 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα:

1. Στις 7 Μαρτίου (ανήμερα του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής) λήγει δόση 298,67 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
2. Στις 16 Μαρτίου, υπάρχει μια ακόμη υποχρέωση προς το ΔΝΤ, αυτή τη φορά συνολικού ύψους 560,02 εκατ. ευρώ.

Επόμενη μεγάλη υποχρέωση, είναι η δόση που πρέπει να καταβάλλουμε στο ΔΝΤ στις 13 Απριλίου, συνολικού ύψους 448 εκατ. ευρώ. Το σύνολο αυτών των υποχρεώσεων (πάνω από 1,2 δις. ευρώ) θα πρέπει να αποπληρωθούν μέσα από τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου εκτός και αν υπάρξει θεαματική στροφή στην πορεία των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσει και στην ολοκλήρωσή τους (σ.σ με την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης είναι προγραμματισμένο να εκταμιευτούν και περίπου 5,9 δις. ευρώ που κανονικά θα έπρεπε να έχουν μπει στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου από τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2015).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ