Αναζητούνται λύσεις σε Ασφαλιστικό, «κόκκινα δάνεια» και δημοσιονομικά

Αναζητούνται λύσεις σε Ασφαλιστικό, «κόκκινα δάνεια» και δημοσιονομικά
Σε διαρκή επικοινωνία βρίσκονται κυβέρνηση και δανειστές, παρά το διάλειμμα των εκ τους σύνεγγυς συζητήσεων, με τις δύο πλευρές να επιχειρούν «γεφύρωση του χάσματος» στα μεγάλα θέματα στα οποία υπάρχουν διαφωνίες, δηλαδή το Ασφαλιστικό, τα «κόκκινα δάνεια» και τα δημοσιονομικά.

Για τις επόμενες μέρες αναμένονται τηλεδιασκέψεις, ενώ δεν αποκλείεται τα ζητήματα να τεθούν και στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης. Ανοιχτά παραμένουν όλα τα δύσκολα θέματα, όπως και η επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα, ενώ τα «κόκκινα δάνεια» που θεωρητικά είχαν συμφωνηθεί, άνοιξαν εκ νέου στις διαπραγματεύσεις της περασμένης εβδομάδας.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει την εξαίρεση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τουλάχιστον για την πρώτη κατοικία, από την πώληση, ενώ οι δανειστές θεωρούν δεδομένο ότι το θέμα έχει κλείσει και θα πωληθούν και αυτά. Υπό συζήτηση αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση αναμένεται αυτήν την εβδομάδα να ολοκληρώσει την ποσοτικοποίηση των προτάσεών της για το Ασφαλιστικό, την ώρα που παραμένουν ανοιχτά τα ποσοστά της αναπλήρωσης και της αύξησης των εισφορών, καθώς και το ότι οι παρεμβάσεις που προτείνονται ενισχύουν την «μαύρη» εργασία.

Τα τεχνικά κλιμάκια πρόκειται να προχωρήσουν, παράλληλα, εντός των επόμενων ημερών στην εξέταση των επιπτώσεων των κυβερνητικών προτάσεων για το φορολογικό. Προτείνεται ενιαία κλίμακα για μισθούς, συντάξεις και εισοδήματα από ελεύθερα επαγγέλματα, ενώ δεν ενσωματώνεται η εισφορά αλληλεγγύης, που παραμένει στα σημερινά δεδομένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ