Όλα ανοιχτά για τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων - Τι χωρίζει τις δύο πλευρές

Όλα ανοιχτά για τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων - Τι χωρίζει τις δύο πλευρές
Κατανόηση από την πλευρά της τρόικας για την πρόθεσή της να μην επιβάλει μια ακόμη μείωση στις υφιστάμενες συντάξεις, έντονη αμφισβήτηση για τους αριθμούς που παρουσιάστηκαν κυρίως όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό αλλά και αόριστες υποσχέσεις για καταβολή κάθε προσπάθειας ώστε η πρώτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, εισέπραξε η ελληνική κυβέρνηση στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων με το «κουαρτέτο».

Οι επικεφαλής των θεσμών αποχώρησαν χθες το απόγευμα από τη Αθήνα χωρίς να ορίσουν ημερομηνία επιστροφής. Η ελληνική πλευρά πάντως, εμφανίζεται αισιόδοξη ότι το πρόγραμμα θα τηρηθεί με το «κουαρτέτο» να επιστρέφει μετά τις 15 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του μήνα.

Οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου αμέσως μετά την ολοκλήρωση του 1ου 5νθημερου γύρου συζητήσεων, κατέδειξαν ότι υπάρχουν θέματα στα οποία η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι πολύ μεγάλη. Τόσο μεγάλη, ώστε ο κ. Τσακαλώτος να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να παραπεμφθούν κρίσιμα ζητήματα όπως το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό (στο οποίο εντάσσεται και το φορολογικό) για επίλυση σε υψηλό πολιτικό επίπεδο. «Καταγράψαμε σημεία σύγκλισης και αυτά στα οποία χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε τεχνικό ή πολιτικό επίπεδο», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δηλώνοντας πιο ικανοποιημένος σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων συγκριτικά με την πρώτη ημέρα έναρξής τους.

Την εβδομάδα που ξεκινάει, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν οι «αριθμοί». Τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στο δημοσιονομικό, οι επικεφαλής των θεσμών διαμήνυσαν στην ελληνική πλευρά ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν». Μπορεί, όπως ανάφερε άλλωστε και ο κ. Τσακαλώτος «και στο ζήτημα του φόρου εισοδήματος αλλά και στο ασφαλιστικό να υπάρχει συμφωνία με τους θεσμούς όσον αφορά στην αρχιτεκτονική», ωστόσο, η ουσία φαίνεται να κρύβεται στις λεπτομέρειες των αριθμών.

Στο δημοσιονομικό, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές φαίνεται να είναι μεγάλη τόσο για το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2016 όσο και για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του2017 (σ.σ πρωτογενές πλεόνασμα 1,75%) και του 2018 (πλεόνασμα 3,5%). Στο 5νθήμερο των διαπραγματεύσεων, οι δύο πλευρές παρέθεσαν τα επιχειρήματά τους, χωρίς όμως να έχουν φανεί ακόμη σημεία σύγκλισης:

1. Η πλευρά των δανειστών αμφισβητεί την απόδοση των μέτρων που έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2016. Αν και οι αριθμοί δεν επιβεβαιώνονται από τα δύο «στρατόπεδα» οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό των μέτρων που αμφισβητείται, διαμορφώνεται περίπου στα 1,2 δις. ευρώ. Η «τρύπα» προκύπτει από το γεγονός ότι δεν έχει επιβληθεί ακόμη το ειδικό τέλος στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, από το ότι δεν έχει ψηφιστεί η αύξηση της φορολόγησης ιδιοκτητών και αγροτών αλλά και από το ότι δεν διαφαίνεται προοπτική μείωσης των αμυντικών δαπανών κατά 500 εκατ. ευρώ όπως αναφέρει ο προϋπολογισμός (σ.σ σε αυτό το σημείο διατυπώνονται εύλογες αντιρρήσεις της ελληνικής πλευράς λόγω του αυξημένου κόστους που επιφέρει το προσφυγικό). Προφανώς, οι δανειστές ζητούν από την ελληνική πλευρά να στοιχειοθετήσει το πώς θα καλυφθεί το κενό.

2. Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της, προβάλει την υπεραπόδοση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2015 (σ.σ το πρωτογενές πλεόνασμα φαίνεται να κλείνει στο 0,4% αντί για έλλειμμα 0,25% που ήταν ο στόχος) αλλά και την αναπροσαρμογή προς τα πάνω του στόχου για την πορεία του ΑΕΠ μέσα στο 2016 (την αναθεώρηση έχει δεχτεί και η Κομισιόν όπως προκύπτει από το κείμενο των χειμερινών προβλέψεων). Η βελτίωση των βασικών μεγεθών, εκτιμάται από την ελληνική πλευρά ότι μπορεί να οδηγήσει σε κάλυψη του κενού χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για το 2016. Όσον αφορά στη διετία 2017-2018, ακόμη δεν έχουν αποκαλυφθεί τα μέτρα που θα πρέπει να παρουσιάσει από τώρα η ελληνική κυβέρνηση για να συγκεντρώσει 1,7 δις. ευρώ. Στο «πακέτο» εντάσσεται η επιβολή πρόσθετου φόρου εισοδήματος με την επιβολή υψηλότερων συντελεστών στα μεγάλα εισοδήματα (50% για εισοδήματα από εργασία και 45% για εισοδήματα από ενοίκια) αλλά το μέτρο αυτό δεν φτάνει παρά για να καλυφθεί ένα μικρό μέρος του «πακέτου» που πρέπει να παρουσιάσει η ελληνική πλευρά.

Το ασφαλιστικό, δεν είναι αποσυνδεμένο από τη συζήτηση για το δημοσιονομικό. Την εβδομάδα που ξεκινάει, θα μπουν στο μικροσκόπιο οι αριθμοί τόσο για τον νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών (σ.σ εκτιμάται ότι οδηγούν σε μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων) όσο και οι επιπτώσεις από τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Αν οι δανειστές επιμείνουν στην αρχική τους θέση να μην αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, τότε αναγκαστικά θα μπει στο τραπέζι η μείωση των συντάξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ