Ποτε τελειώνουν τα λεφτά του δημοσίου - Γιατί βιαζόμαστε στη διαπραγμάτευση

Ποτε τελειώνουν τα λεφτά του δημοσίου - Γιατί βιαζόμαστε στη διαπραγμάτευση
Γιατί «καίγεται» η κυβέρνηση να έχει κλείσει έως τον Μάρτιο την αξιολόγηση; Γιατί, πέρα από την ανάσχεση των όποιων προοπτικών ανάκαμψης το δεύτερο εξάμηνο, θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, όντας υποχρεωμένη να (ξανα)διαπραγματεύεται για όλα τα μείζονα θέματα, με άδεια ταμεία.


Και τι σημαίνει αυτό; Οτι, όπως ακριβώς έγινε το περασμένο καλοκαίρι, θα υποχρεωθεί να συνθηκολογήσει, παίρνοντας ακόμα πιο σκληρά μέτρα, ώστε να μη «σκάσει» από την έλλειψη ρευστού.

Οι τελευταίες δηλώσεις Ρέγκλινγκ, αν και κυνικές, αποτυπώνουν πλήρως την αλήθεια και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θορύβησαν ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών. Τι είπε ο επικεφαλής του ESM, δηλαδή αυτός που δίνει το... χρήμα; Οτι μακάρι να έχει τελειώσει η αξιολόγηση έως το Πάσχα, αλλά και ότι ούτως ή άλλως η Αθήνα θα ξεμείνει από ρευστό, ακόμα κι αν βγουν οι προβλέψεις για πρωτογενές πλεόνασμα τους πρώτους μήνες.

Τα στοιχεία του Προϋπολογισμού δείχνουν ποιες είναι οι ταμειακές αντοχές, σύμφωνα πάντα με το αισιόδοξο σενάριο, ότι τα έσοδα θα ρέουν με βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών. Τι λένε αυτά τα στοιχεία; Οτι αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,095 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου, το οποίο θα «πέσει» στα 566 εκατ. ευρώ στο τέλος Απριλίου, για να «γυρίσει» σε έλλειμμα 820 εκατ. ευρώ τον Μάιο, εξού και οι δηλώσεις Ρέγκλινγκ - Ντάισελμπλουμ περί Πάσχα, που, ως γνωστόν, φέτος είναι τον Μάιο.

ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΕΣ. Το κακό είναι ότι ο σχεδιασμός περί το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι οι εξίσου ανελαστικές υποχρεώσεις για πληρωμές τόκων και χρεολυσίων κυρίως προς το ΔΝΤ. Επί της ουσίας, μιλάμε για έναν όγκο πληρωμών που αγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του Μαρτίου, χωρίς, φυσικά, να τίθεται ζήτημα αθέτησης.

Το κακό σενάριο, της επανάληψης του περσινού θρίλερ, προκαλεί ανατριχίλες, καθώς η κυβέρνηση, έχοντας μπει σε περιβάλλον πρωτογενούς ελλείμματος, θα έχει να αντιμετωπίσει- όπως και πέρσι- μεγάλο όγκο πληρωμών και προς την ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, περιμένουν πληρωμές περίπου 2,7 δισ. ευρώ, στην καρδιά του καλοκαιριού, προς την ΕΚΤ και τις υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες και ουδείς στην κυβέρνηση τολμάει να σκεφτεί ότι η αξιολόγηση μπορεί να «τραβήξει» τόσο.

Πέρα από τον... μπαμπούλα των πληρωμών, υπάρχει και το «καρότο» των εκταμιεύσεων, ποσών που θα «πέσουν» και στην οικονομία. Είναι ενδεικτικό ότι, με βάση τον σχεδιασμό του προγράμματος, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 5,7 δισ. ευρώ από τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο, τα οποία περιμένουν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση - «ρευστό» που πάντως κατά πολλούς είναι δυσανάλογα μικρό σε σύγκριση με τα μέτρα που υποχρεούται να λάβει η κυβέρνηση για να κλείσει η αξιολόγηση.

Σε κάθε περίπτωση, χωρίς ρευστό θα μείνει ανοικτή η «πληγή» των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την αντιστροφή του κλίματος στην αγορά. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι τα «φέσια» του κράτους ανέρχονται σε περίπου 5 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 750 εκατ. ευρώ είναι οι εκκρεμείς επιστροφές ΦΠΑ. Σημειώνεται, δε, ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει επιστροφές φόρων 1,3 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο και συνολικά 3,3 δισ. ευρώ στο έτος, ήτοι περίπου 350 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2015.

Δείτε τους σχετικούς πίνακες ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ