Οι άγνωστοι "τροϊκανοί" που πονοκεφαλιάζουν την ελληνική κυβέρνηση

Οι άγνωστοι "τροϊκανοί" που πονοκεφαλιάζουν την ελληνική κυβέρνηση
Η Τρόικα με τη ακριβή έννοια του όρου όπως τη γνωρίζαμε την περίοδο του Μνημονίου μπορεί εδώ και περίπου έναν χρόνο να αποτελεί παρελθόν και να έχει αντικατασταθεί από τους θεσμούς αλλά στους διαδρόμους και τα γραφεία της Κομισιόν στις Βρυξέλλες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει δημιουργήσει γύρω του μία ομάδα τεχνοκρατών που παρακολουθούν επί μονίμου βάσεως την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου από την ελληνική κυβέρνηση και προετοιμάζουν το έδαφος για την έναρξη της πολυπόθητης αξιολόγησης.

Οι «κομισάριοι» του προέδρου της Κομισιόν έχουν απόλυτη γνώση της ελληνικής πραγματικότητας αφού γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις παλαιότερες συμφωνίες και ποιες πτυχές τους δεν εκπληρώθηκαν ποτέ. Πρόκειται για πρόσωπα που ταξιδεύουν συνέχεια στην Αθήνα, πραγματοποιούν συναντήσεις στα υπουργεία και είναι ένας διαρκής «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση.

Ο πιο έμπειρος από την ομάδα των τεχνοκρατών είναι ο Κύπριος οικονομολόγος, Ζήνων Κοντολαίμης. Εχει εμπειρία από την ελληνική κρίση η οποία όπως φαίνεται έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στην καριέρα του. Εχοντας περάσει από τη θέση του απεσταλμένου της Κομισιόν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έχει θητεύσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε θέματα οικονομικών σχέσεων και ευρώ, στην ομάδα του Ολι Ρεν.

Είναι ερευνητής στο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Κύπρου, έχει εργασθεί ως οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το 1997 μέχρι το 2005. Από το 2005 μέχρι σήμερα είναι απεσταλμένος στο ΤΑΙΠΕΔ όπου παρακολουθεί την πορεία των αποκρατικοποιήσεων από κοινού με τον Philippe Bouin, επικεφαλής του Οικονομικού Τμήματος της Πρεσβείας της Γαλλίας. Σε πρόσφατες δηλώσεις του μάλιστα με αφορμή την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ αναφέρθηκε στον στόχο των 50 δισ. ευρώ που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ «έχει δουλειά να κάνει».

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα προάχθηκε σε σύμβουλο της γενικής γραμματείας που υπάγεται στον Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί ενώ είναι και επικεφαλής της ομάδας που εποπτεύει την ελληνική κυβέρνηση.


ΠΟΛΥΠΕΙΡΟΣ. Ανάλογη εμπειρία με τον Ζήνωνα Κοντολαίμη στο ελληνικό ζήτημα έχει και ο Ιταλός Γκαμπριέλε Τζουντίτσε απόφοιτος του φημισμένου πανεπιστημίου Bocconi στο Μιλάνο. Με εμπειρία στην Κομισιόν που ξεπερνάει τα 20 χρόνια και θητεία στο πλευρό του Ισπανού πρώην Επιτρόπου Οικονομικών Χοακίν Αλμούνια ασχολείται με την εφαρμογή του εκάστοτε προγράμματος στην Ελλάδα ήδη από το 2012 όντας ο επικεφαλής της αρμόδιας ομάδας που υπάγεται στον Πιέρ Μοσκοβισί και κατ’ επέκταση στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ασχολείται κατ’ αποκλειστικότητα με την Ελλάδα.

Πρόκειται για παλιό γνώριμο της κυβέρνησης αφού από τον περασμένο Μάρτιο είναι ο επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες πρόκειται για έναν αρκετά προσιτό άνθρωπο που δεν έχει το σκληρό προσωπείο του τεχνοκράτη, δείγμα της καταγωγής του από την Ιταλία.

Από τη γειτονική χώρα προέρχεται και ο Κάρλο Βιβιάνι. Οι τομείς που εποπτεύει ο Ιταλός οικονομολόγος είναι η ενεργειακή πολιτική, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, και η μεταρρύθμιση των δημοσίων συμβάσεων, τομείς που επανέρχονται συνεχώς στις διαπραγματεύσεις και όπως φαίνεται θα τις απασχολήσουν εκ νέου, με τη ΔΕΗ να έχει δεσπόζουσα θέση στην ατζέντα των συζητήσεων μετά το ασφαλιστικό που παραμένει ανοιχτό. Το περασμένο καλοκαίρι κατά τη διάρκεια των δραματικών διαπραγματεύσεων για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη παρακολουθούσε από κοντά τις εξελίξεις όπως και όσα μεσολάβησαν μέχρι να υπογραφεί τον Αύγουστο.

Ο παλαιότερος από τα στελέχη της Κομισιόν που ασχολείται με την Ελλάδα και τα Μνημόνια από το 2010 μέχρι και σήμερα είναι ο Κεν Λάμπερτ. Από το 2011 μέχρι και το τέλος της Task Force του Χόρστ Ράιχενμπαχ ήταν σύμβουλος της για λογαριασμό της Κομισιόν όπου εργάζεται ακόμα και σήμερα με αντικείμενο την Ελλάδα. Εχοντας θητεύσει στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ασχολείται κυρίως με ζητήματα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μίας διαχρονικής απαίτησης των δανειστών, αλλά και με εργασιακά και θέματα αγοράς εργασίας.


«Παγίδες»στον τομέατης υγείας

Στο πρόσωπο του Τζιουζέπε Καρόνε η κυβέρνηση έχει βρει έναν σκληρό διαπραγματευτή στα θέματα υγείας. Ο επικεφαλής των θεσμών για τον συγκεκριμένο τομέα μπορεί να μην βρίσκεται στο προσκήνιο αφού δεν υπάρχει στους βραχυπρόθεσμους στόχους κάποια αλλαγή ωστόσο το περασμένο φθινόπωρο φρόντισε να βάλει δύσκολες εξισώσεις στην κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων –έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία- αλλά και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΟΠΥΥ μέσω της χρηματοδότησής του.

Επίσης δύσκολος διαπραγματευτής για την ελληνική κυβέρνηση είναι ο επικεφαλής των θεσμών για λογαριασμό της Κομισιόν, Κρις Αλεν. Πρόκειται για τον κατεξοχήν άνθρωπο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει στραμμένη την προσοχή του στην εξέλιξη του προγράμματος ενώ έχει εμπειρία από τα δύο προηγούμενα Μνημόνια που είχε συνάψει η ελληνική κυβέρνηση, όντας ο δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία εντός της αντιπροσωπείας της Κομισιόν μετά τον Ματίας Μορς. Ο Κρις Αλεν παρακολουθεί επισταμένως το σύνολο των διαπραγματεύσεων και την πορεία της υλοποίησης της συμφωνίας από την ελληνική κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ