Εννέα «καυτές» εκκρεμμότητες της κυβέρνησης

Εννέα «καυτές» εκκρεμμότητες της κυβέρνησης
Την ώρα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις αντιρρήσεις του ΔΝΤ για το σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που έχει προτείνει ο Κατρούγκαλος, στο παρασκήνιο παίζεται ένα περίεργο παιχνίδι από τους Ευρωπαίους.

Και αυτό γιατί πέρα από τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη και τα καλά λόγια για τον μεταρρυθμιστικό οίστρο της κυβέρνησης, οι εταίροι μας δεν δείχνουν διάθεση να κονταροχτυπηθούν με το Ταμείο. Αντιθέτως, τονίζουν ότι η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι επιβεβλημένη και αυτό προοιωνίζεται άγριες κόντρες για το Ασφαλιστικό και όχι μόνο.

Και όλο αυτό το κλίμα που διαμορφώνεται έρχεται να επιβεβαιώσει η έκθεση της Κομισιόν για τη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων, που αποκαλύπτει ότι η εκταμίευση του Δεκεμβρίου έγινε άρον-άρον, αφήνοντας ούτε μία, ούτε δύο, αλλά εννέα εκκρεμότητες – και μάλιστα καθόλου αμελητέας σημασίας. Τουναντίον.


1. Η σκοπιμότητα του σχεδίου για τον ΑΔΜΗΕ θα αξιολογηθεί από ανεξάρτητους συμβούλους, ύστερα από συνεννόηση με τους θεσμούς. Οπως επισημαίνεται στην αναφορά της Κομισιόν, αν δεν ανάψει «πράσινο φως», τότε ως μοναδική εναλλακτική προβάλλει η πώληση όλων των μετοχών της ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ και αυτό θα πρέπει να έχει ανακοινωθεί πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

2. Το νέο Μισθολόγιο ψηφίστηκε μεν με την «ταμπέλα» του δημοσιονομικά ουδέτερου, ωστόσο φαίνεται ότι κάτι ενοχλεί τους δανειστές και ως εκ τούτου στην αναφορά επισημαίνεται ότι απαιτούνται νέα στοιχεία και υπολογισμοί, με βάση το τελικό κείμενο του νόμου.

3. Θα πρέπει να «στηθεί» ένα Γραφείο Πιστώσεων και Πλούτου, ως ανεξάρτητη Αρχή, που θα ερευνά και θα εντοπίζει τις δυνατότητες πληρωμής των δανειοληπτών. Επιπλέον, θα πρέπει να δημιουργηθεί μια επιτροπή (από την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδας) που θα εξετάζει τις περιπτώσεις μεγάλων οφειλετών τραπεζών και Δημοσίου, εφαρμόζοντας ειδικά σχέδια για τα «κόκκινα» δάνεια.

4. Σε συνεννόηση με τους θεσμούς, θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο ο νομοθετικός σχεδιασμός για την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

5. Θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα πιο φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των μέτρων κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων, όπως οι διασταυρώσεις στις σταθερές και κινητές αποφάσεις.

6. Το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύθηκε ότι έως το τέλος του μήνα θα έχει προμηθευτεί το ειδικό λογισμικό για την αντιμετώπιση της απάτης με τον ΦΠΑ μέσω τριγωνικών συναλλαγών.

7. Θα πρέπει να εκδοθεί νέα Υπουργική Απόφαση για τα όρια των νοσοκομειακών δαπανών (clawback), που να καλύπτει και το 2017.

8. Οι ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευθεί να δουν περαιτέρω μειώσεις στις τιμές για τις διαγνωστικές εξετάσεις, αν δεν αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Εως το τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τις απομακρυσμένες περιοχές (κυρίως τα νησιά).

9.Με επιστολή του στις 21 Δεκεμβρίου προς τον Π. Μοσκοβισί, ο Ευ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε τη δέσμευση της κυβέρνησης να μεταφέρει στο ΤΑΙΠΕΔ το υπόλοιπο πακέτο μετοχών του ελληνικού Δημοσίου στον ΟΤΕ. Οι δανειστές περιμένουν να γίνουν σύντομα οι αναγκαίες νομικές κινήσεις και οι συνεννοήσεις με την Deutsche Telekom ώστε η μεταβίβαση του 10% να γίνει πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Τα πρώτα «καρφιά» των δανειστών για νέο πακέτο μέτρων

Αυτό που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ανησυχία στην ελληνική πλευρά είναι οι πρώτες νύξεις για «τρύπες» στον Προϋπολογισμό του 2016. Έχοντας χάσει, πλέον, τη πρώτη κρίσιμη μάχη -και με επίσημες δηλώσεις του Ε. Τσακαλώτου στο γερμανικό Τύπο- αυτή της απομάκρυνσης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι δύσκολα θα μπορέσει να αντέξει σε δύο τόσο μεγάλα ανοικτά μέτωπα: του Ασφαλιστικού και του δημοσιονομικού.

Το πρώτο «αγκάθι» είναι η μεγάλη υστέρηση -περίπου 2,2 δισ. ευρώ- στα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού στο 12μηνο του 2015, κάτι που δικαιώνει τους ξένους τεχνοκράτες, οι οποίοι αμφισβητούν την απόδοση και εισπραξιμότητα μέτρων που έχουν ψηφιστεί και «τρέχουν» από το καλοκαίρι.

Για την ακρίβεια πέρσι εισπράχτηκαν 46,41 δισ. ευρώ, αντί των 48,61 δισ. που ήταν ο στόχος του (αναθεωρημένου) Προϋπολογισμού. Είναι ενδεικτικό ότι αξιωματούχος της Ευρωζώνης, δύο 24ωρα πριν από το Eurogroup, συμπεριέλαβε στην ατζέντα της αξιολόγησης τον Προϋπολογισμό του 2016, στρώνοντας το δρόμο στις αντίστοιχες επίσημες δηλώσεις του Γ. Ντάισελμπλουμ.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, πέρα από το αν εξοικονομούνται 1,8 δισ. ευρώ από τις παρεμβάσεις στις συντάξεις είτε από τα νέα μέτρα Κατρούγκαλου είτε από αυτά που έχουν ψηφιστεί (π.χ. αύξηση εισφορών υγείας, κατάργηση πρόωρων συντάξεων) στο μικροσκόπιο των δανειστών θα μπουν:

• Η απόδοση των αυξημένων συντελεστών του ΦΠΑ.

• Η απόδοση της σταδιακής κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση επιδιώκει να προστατέψει τα νησιά που δέχονται τα κύματα των προσφύγων.

• Η απόδοση από την αύξηση των προκαταβολών φόρου και των συντελεστών για τις επιχειρήσεις.

• Οι προτάσεις για τη νέα φορολογική κλίμακα και οι δημοσιονομικές της επιπτώσεις

• Ο σχεδιασμός για τη φορολόγηση των αγροτών (αύξηση συντελεστών)

• Ο σχεδιασμός για το νέο φόρο ακινήτων και πώς διασφαλίζεται η είσπραξη των 2,650 δις ευρώ

• Η εισπραξιμότητα της ρύθμισης των 100 δόσεων

Το μόνο σίγουρο- και αυτό το μήνυμα ήταν σαφές στις επαφές που είχε ο Ε. Τσακαλώτος με τον Γ. Ντάισελμπλουμ και τον Β. Σόιμπλε- είναι πως ούτε οι Ευρωπαίοι ούτε το ΔΝΤ -κυρίως αυτό- είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν ή να αποδεχθούν νέα χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων. Και όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα υπενθυμίζουν ότι το Ταμείο έχει ήδη υπολογίσει «τρύπα» 900 εκατ. ευρώ αν δεν ληφθούν νέα μέτρα…

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ