To ΔΝΤ είναι εδώ: τι θα ζητήσει από την κυβέρνηση ενόψει αξιολόγησης

To ΔΝΤ είναι εδώ: τι θα ζητήσει από την κυβέρνηση ενόψει αξιολόγησης
Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης να επεκταθούν χρονικά και πέραν του Φεβρουαρίου παρά την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες να κλείσει με όλες τις εκκρεμότητες –κυρίως με το ασφαλιστικό αλλά και το μεσοπρόθεσμο- προκειμένου να θεωρηθεί περαιωμένη η 1η αξιολόγηση, να εκταμιευτούν οι δύο υποδόσεις του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου συνολικού ύψους 5,9 δις. ευρώ και να ανοίξει η διαδικασία για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Οι πιέσεις που ασκούνται και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού για παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα –μετά τις δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Οικονομικών και τις δηλώσεις της εκπροσώπου Σοιμπλε, χθες προστέθηκαν στο κάδρο και οι τοποθετήσεις του Γάλλου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί αλλά και του Γερούν Ντάϊσενμπλουμ ο οποίος δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά συμφωνεί τώρα με την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα- φέρνουν σε πρώτο πλάνο τις σκληρές θέσεις του ΔΝΤ τόσο για το περιεχόμενο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης όσο και για τα επιπλέον μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου το 2018 ο κρατικός προϋπολογισμός της Ελλάδας να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Στα «προαπαιτούμενα» του ΔΝΤ αναφέρθηκε επίσημα χθες και ο ίδιος ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ραις ο οποίος εκτός του ότι επιβεβαίωσε την επικείμενη συνάντηση Τσίπρα-Λαγκάρντ στο Νταβός, τόνισε ότι το ΔΝΤ θέλει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα «αρκεί να συμφωνηθεί η διευθέτηση του χρέους αλλά και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα»

Ένα «βαρύτερο» ασφαλιστικό αλλά και ένας μακρύτερος κατάλογος μέτρων, είναι πιθανό να προκαλέσει καθυστερήσεις στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με το «κουαρτέτο» καθιστώντας αυτομάτως εξαιρετικά αισιόδοξο το αρχικό χρονοδιάγραμμα που είχε σχεδιάσει η ελληνική πλευρά.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ο Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί τάχθηκε κατηγορηματικά υπέρ της παραμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα: «Θέλω να παραμείνει το ΔΝΤ. Η συμμετοχή του δεν είναι απλώς πολύτιμη για την Ελλάδα αλλά και θέμα αξιοπιστίας. Για πολλές χώρες μέλη της Ευρωζώνης, η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι ένα ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα και όχι μόνο για τη Γερμανία», υποστήριξε ο κ. Μοσκοβισί.

Ουσιαστικά, ο Γάλλος επίτροπος συντάχθηκε και με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού αλλά και με την γερμανική πλευρά. Συμπλήρωσε μάλιστα στην ίδια συνέντευξη ότι «Η καγκελάριος Α. Μέρκελ συνέδεσε τη μοίρα της στην ευρωκρίση με τη μελλοντική συμμετοχή του ΔΝΤ. Το καλοκαίρι του 2015 κατάφερε να πείσει την κοινοβουλευτική της ομάδα να συναινέσει στο πακέτο για την Ελλάδα, μόνον επειδή κατέστησε σαφές ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ήταν σε θέση να πείσει μερίδα βουλευτών της CDU/CSU».

Παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα σημαίνει πιέσεις προς δύο κατευθύνσεις:

1. Πρώτον προς την ελληνική πλευρά με στόχο την κατάθεση αυστηρότερου ασφαλιστικού από δημοσιονομικής άποψης αλλά και τη λήψη επαρκών μέτρων που να διασφαλίζουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα κλείσει στο +1,75% και του 2018 στο +3,5%. Ήδη το μνημόνιο προβλέπει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων συνολικού ύψους 1,8 δις. ευρώ για τη συγκεκριμένη διετία (2017-2018) ενώ δεν αποκλείεται να ασκηθούν πιέσεις για ακόμη μεγαλύτερο λογαριασμό. Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, επίσημη τοποθέτηση επί της ελληνικής πρότασης δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής (η ελληνική πρόταση εξετάζεται ανέφερε ο κ. Τζερι Ραϊς χθες). Ωστόσο, πληροφορίες φέρνουν το Ταμείο να διατηρεί αρκετές επιφυλάξεις όσον αφορά στις επιπτώσεις που θα έχει η νέα μεταρρύθμιση όσον αφορά στις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας ειδικά μετά το 2018. Εκπρόσωποι του Ταμείου φέρονται να έχουν ήδη μεταφέρει στην ελληνική πλευρά τη θέση ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα πρέπει να στηριχτεί σε λεπτομερείς οικονομικές μετρήσεις καθώς η συνταξιοδοτική δαπάνη μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά τη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους. Το γεγονός ότι προς το παρόν δεν έχουν υπάρξει συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς επηρεάζει τη μακροπρόθεσμη συνταξιοδοτική δαπάνη (για την περίοδο μέχρι και το 2060) ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, αυξάνει και τις πιθανότητες καθυστερήσεων. Η ελληνική πλευρά, είχε προγραμματίσει να καταθέσει το νέο ασφαλιστικό στη Βουλή έως τις 25 Ιανουαρίου, να ακολουθήσει την κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία και να το ψηφίσει μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου. Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό (σ.σ μετά τις αντιδράσεις συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί επιτροπή που θα μελετήσει το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών η οποία για πρώτη φορά θα συνεδριάσει τη Δευτέρα) αλλά και το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει καν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση επί συγκεκριμένων αριθμών με τους δανειστές, καθιστούν αισιόδοξη την εκτίμηση ότι μέχρι την μεθεπόμενη Δευτέρα θα υπάρχει νομοσχέδιο έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή. Καθυστέρηση στο ασφαλιστικό, θα παρασύρει χρονικά και ολόκληρη τη διαδικασία της αξιολόγησης καθώς ακόμη και οι προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου θα επηρεαστούν από τα όσα θα συμφωνηθούν αναφορικά με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

2. Συνδεδεμένο με το ασφαλιστικό, είναι και το δεύτερο μεγάλο θέμα επί του οποίου θα ασκηθούν πιέσεις από την πλευρά του ΔΝΤ και αυτό έχει να κάνει με τη ρύθμιση του χρέους. Δεδομένου ότι η ετήσια δαπάνη για τις συντάξεις αντιστοιχεί στο 15% του ΑΕΠ (σ.σ όλες οι παρεμβάσεις που συζητούνται τώρα γίνονται προκειμένου η δαπάνη να μην ξεπεράσει αυτό το όριο) τα ποσά που διακυβεύονται είναι πολύ μεγάλα. Το ΔΝΤ θέλει να γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί αυτή η δαπάνη μέσα στις επόμενες 10ετίες προκειμένου να συμφωνήσει με τα υπόλοιπα μέλη του κουαρτέτου το μέγεθος της παρέμβασης στο ελληνικό χρέος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ