Tο χρονοδιάγραμμα της τρόικας

Tο χρονοδιάγραμμα της τρόικας
Με την αποστολή του προσχεδίου του ασφαλιστικού στους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών, ξεκίνησε και επίσημα η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης με αρχικό στόχο, όλα να έχουν κλείσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Με βάση τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα δοκιμαστεί τουλάχιστον δύο φορές προκειμένου να κλείσει αυτός ο γύρος διαπραγμάτευσης καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει στη Βουλή το ασφαλιστικό ως ξεχωριστό νομοσχέδιο μέσα στον Ιανουάριο –ακολουθώντας μάλιστα την κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία- ενώ το αργότερο έως τις 15 Φεβρουαρίου, θα πρέπει να ψηφιστεί ο νέος κανονισμός για τα κόκκινα δάνεια όπως επίσης και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2016-2019.

Από σήμερα, η κυβέρνηση θα περιμένει την πρώτη «επίσημη» αντίδραση των δανειστών επί του ασφαλιστικού το οποίο πήρε πλέον τη μορφή νομοσχεδίου. Το ζητούμενο σε αυτή τη φάση, είναι να καταγραφούν οι διαφοροποιήσεις των δύο πλευρών όσον αφορά στην ποσοτικοποίηση των μέτρων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.

Το πολυσέλιδο νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, ουσιαστικά φέρνει πρόσθετα μέτρα ενός δις. ευρώ καθώς μειώνει το ΕΚΑΣ, το μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, αλλά και τις επικουρικές συντάξεις ενώ αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές για τους αγρότες.

Ούτε η ελληνική πλευρά δεν έχει εκτιμήσει ακόμη τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από την αλλαγή στο τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων εκτιμά ότι με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα μπορεί να αποφύγει ακόμη και την μείωση των επικουρικών συντάξεων πάνω από το όριο των 170 ευρώ καθώς μπορεί να αποδώσει περισσότερα από 530 εκατ. ευρώ.

Αν οι δύο πλευρές τα βρουν γρήγορα όσον αφορά στην ποσοτικοποίηση των μέτρων –κάτι που σε αυτή τη φάση δεν διαφαίνεται πολύ πιθανό δεδομένης της άρνησης των δανειστών να αποδεχτούν αύξηση ασφαλιστικών εισφορών- το ασφαλιστικό νομοσχέδιο προγραμματίζεται να κατατεθεί στη Βουλή γύρω στις 23-25 Ιανουαρίου. Με την κανονική διαδικασία, η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει όχι νωρίτερα από τις 8 Φεβρουαρίου.

Το ασφαλιστικό δεν είναι βέβαια, το μοναδικό θέμα αυτής της διαπραγμάτευσης καθώς κυριαρχούν επίσης το μεσοπρόθεσμο αλλά και το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια.

Χθες η Ολλανδική Προεδρία ανακοίνωσε γνωστοποιώντας τον πρώτο προγραμματισμό της χρονιάς ότι το πρώτο Eurogroup του έτους είναι προγραμματισμένο για την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου ενώ ακριβώς την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί και το Ecofin.

Με την επιστροφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Αθήνα, θα ξεκινήσουν αμέσως και οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών οι οποίοι αναμένονται με τη σειρά τους στην ελληνική πρωτεύουσα γύρω στις 16-17 Ιανουαρίου (σ.σ το πιθανότερο είναι αυτή τη στιγμή οι συζητήσεις να ξεκινήσουν από την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου). Από τα πρώτα θέματα της ατζέντας –και δεδομένου ότι οι συζητήσεις για το ασφαλιστικό θα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη- αναμένεται να είναι οι δημοσιονομικές προβλέψεις του 2016 αλλά και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τη διετία 2017-2018 προκειμένου να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 3,5% έως το τέλος του 2018.

Και αυτό το τμήμα της διαπραγμάτευσης αναμένεται να πάρει πολύ χρόνο καθώς για να κατατεθεί το μεσοπρόθεσμο, θα πρέπει να συμφωνηθούν νέα μέτρα συνολικού ύψους 1,7 δις. ευρώ τα οποία και θα πρέπει να ληφθούν στη διετία 2017-2018 (και μάλιστα με εμπροσθοβαρές χαρακτήρα). Στο ποσό των 1,7 δις. ευρώ δεν περιλαμβάνονται πιθανές αποκλίσεις στον προϋπολογισμό του 2016 κάτι που θα εγείρει νέες αξιώσεις για μέτρα από την πλευρά του κουαρτέτου.

Για τις 15 Φεβρουαρίου, είναι προγραμματισμένη η κατάθεση του νέου κανονιστικού πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν το μεσοπρόθεσμο, το πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια αλλά και τα όποια άλλα μέτρα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, θα περάσουν με έναν πολυνόμο μέσα στον Φεβρουάριο κάτι που θα κριθεί και από την πορεία των διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ