O «λύκος» της Wall Street που υπόσχεται λύση για το ελληνικό χρέος σε δύο μήνες

O «λύκος» της Wall Street που υπόσχεται λύση για το ελληνικό χρέος σε δύο μήνες
«Σε 30 ή 60 μέρες θα μπορούσε να λυθεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα του ελληνικού χρέους». Ποιος το λέει αυτό;

Ο Αμερικάνος μεγαλοεπενδυτής της Japonica Partners και κάτοχος ελληνικών ομολόγων Paul Kazarian, που εδώ και τρία χρόνια προσπαθεί να πείσει τις ελληνικές κυβερνήσεις να υιοθετήσουν την πρότασή του.

Πώς θα επιτευχθεί αυτό; Αρκεί μόνο να διοριστεί ένας σοβαρός manager που να μπορεί να πείσει τους οίκους αξιολόγησης να αναβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, καθώς σύμφωνα με τον κ. Καζαριάν, η τρέχουσα αξία του καθαρού χρέους ως προς το ΑΕΠ, σε σχέση με των άλλων ομότιμων χωρών, είναι στο 22% και όχι στο 175% που αποτιμάται σήμερα. Ετσι, σε μικρό χρονικό διάστημα η Ελλάδα θα καταστεί ως ένα turn around story που θα μπορεί να προσελκύσει κεφάλαια και επενδύσεις.

Δυστυχώς οι πολιτικοί δεν μπορούν να το κάνουν γιατί δεν γνωρίζουν τον τρόπο, λέει ο κ. Καζαριαν και όπως υποστηρίζει, αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να συνοδευτεί και από σύγχρονη διαχείριση με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και κυρίως αποκομμένη από τον πολιτικό ομφάλιο λώρο.

Μάλιστα για να αναδείξει την σημασία του εγχειρήματος, έφερε ως παράδειγμα το κόστος εξυπηρέτησης των εντόκων γραμματίων του δημοσίου, το οποίο ανέρχεται σε 450 εκατομμύρια ευρώ ετησίως (επιτόκιο 2,97%), την ώρα που η Πορτογαλία πληρώνει μηδέν (0) και την ώρα που για πολύ μικρότερα ποσά, όπως τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην Παιδεία ή το κόψιμο των συντάξεων είναι ικανά να οδηγήσουν ακόμη και σε νέες εκλογές.

Μάλιστα στην κλειστή συνάντηση που διοργάνωσε το ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο, ο κ. Καζαριάν πρότεινε τον κ. Γιώργο Σεραφείμ, καθηγητή στο Harvard, ως τον καταλληλότερο για την ανάληψη της θέσης του manager που θα μπορέσει να πετύχει τους συγκεκριμένους στόχους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΌΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ