Βίζερ: Χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει πιθανότητα να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση

Βίζερ: Χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει πιθανότητα να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση
Στη δήλωση ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση χωρίς το ΔΝΤ προχώρησε ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν είναι προσωπική του άποψη ή των θεσμών αλλά μια πραγματικότητα που απορρέει από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε μερικά κράτη-μέλη.

Μιλώντας στην Καθημερινή, εξηγεί ότι ορισμένα κράτη-μέλη έστειλαν σαφές μήνυμα πως τα Κοινοβούλιά τους δεν θα συμφωνήσουν στο κλείσιμο της αξιολόγησης, αν δεν είναι απολύτως βέβαια ότι το ΔΝΤ θα ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Και συμπληρώνει ότι οι κανόνες του ESM απαιτούν τη συναίνεση όλων των κρατών-μελών για τις εκταμιεύσεις, αλλιώς εκταμίευση δόσης δεν θα μπορούσε να γίνει.

Σε ερώτηση γιατί είναι σημαντικό να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν, αφού δεν εκκρεμούν αυτή τη στιγμή αποπληρωμές δόσεων, απαντά ότι οι εκταμιεύσεις θα επέτρεπαν στην κυβέρνηση να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές της, να καθαρίσει τα κόκκινα δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών πιο γρήγορα, αλλά και να μπορέσει να επικεντρωθεί στη δική της πολιτική ατζέντα.

Γα τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ.Τσακαλώτο λέει ότι είναι ένας πολύ ικανός εκπρόσωπος των πολιτικών συμφερόντων της Ελλάδας και την ίδια στιγμή έχει δημιουργήσει καλές σχέσεις με τους θεσμούς, όπως με τον επικεφαλής του Eurogroup.

Για τα ελληνικά ΜΜΕ δηλώνει ότι όταν υπάρχει μια μικρή φωτιά τη μετατρέπουν σε τεράστια, τη στιγμή που δεν είναι αρκετά δυνατή για να ψήσει ένα χάμπουργκερ.

Σε ερώτηση αν πιστεύει πως είναι σημαντική μια ελάφρυνση του χρέους λέει ότι «βοηθάει, αλλά δεν είναι sine qua non» και προσθέτει ότι μια συντονισμένη προσπάθεια για να καταλήξουμε σε συμφωνία θα γίνει μετά την πρώτη αξιολόγηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ