To κανόνι της Globo και οι παρενέργειες στην αγορά της πληροφορικής

To κανόνι της Globo και οι παρενέργειες στην αγορά της πληροφορικής
Εντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην αγορά η είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας και φέρει την Globo Mobile, θυγατρική της Globo PLC, η οποία, σύμφωνα με καταγγελίες ξένου επενδυτικού fund έχει «πειράξει» τους ισολογισμούς της, να κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, λόγω «αδυναμίας πληρωμών και εξυπηρέτησης των τρεχουσών και πάγιων υποχρεώσεών της».

Και αυτό γιατί παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι ίσως αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι των σχέσεων που ενδέχεται να υπάρχουν μεταξύ των εταιρειών που περιλαμβάνουν στην επωνυμία τους τον τίτλο «Globo» και εδρεύουν στην ίδια διεύθυνση, στην Εθνικής Αντιστάσεως 67, στο Χαλάνδρι.

Μεταξύ αυτών, κάποιες έχουν αναλάβει σημαντικά έργα τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα, η ανησυχία τραπεζιτών, κυβερνητικών στελεχών και επιχειρήσεων που έχουν υπογράψει συμβάσεις με εταιρείες με τη συγκεκριμένη επωνυμία φούντωσε μετά τη σχετική απάντηση που έδωσαν πολύ πρόσφατα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Αλ. Χαρίτση, οι αρμόδιες υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, επισήμαναν χαρακτηριστικά ότι από τις 23 Οκτωβρίου, όταν προέκυψε το θέμα, δεν έχει γίνει καμία πληρωμή προς τον όμιλο Globo.

Αυτή η εξέλιξη προκαλεί σοβαρότατες παρενέργειες στη λειτουργία των εν λόγω εταιρειών, καθώς έχουν ενεχυριάσει σε τράπεζες πολλές από τις συμβάσεις, έχοντας εισπράξει μέρος του ποσού και σε κάποιες περιπτώσεις το σύνολό του, την ώρα που η καταβολή του τιμήματος από το Δημόσιο ακόμα εκκρεμεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «MoneyPro», μια τέτοια περίπτωση είναι και το έργο που η Globo Technologies S.A. παρέδωσε πριν από περίπου δύο εβδομάδες, στις 21 Νοεμβρίου, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την πλατφόρμα «Globo GT Traffic Accident Sketching», που παρέχει στους αστυνομικούς ασφαλή πρόσβαση μέσω κινητού ή tablet σε κυβερνητικά συστήματα και πληροφορίες, αλλά και διαχείριση δεδομένων τροχαίων ατυχημάτων και επιβολής ποινών σε θέματα οδικής κυκλοφορίας μέσω φορητών συσκευών και φωτογραφικών ραντάρ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η σύμβαση έχει «παραχωρηθεί» σε δύο συστημικές τράπεζες, οι οποίες αναμένουν να εισπράξουν από τις καταβολές του Δημοσίου. Ωστόσο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, το Δημόσιο δεν πρόκειται να καταβάλει χρήματα έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα για το κατά πόσον υπάρχει σχέση μεταξύ της Globo PLC και των υπολοίπων που φέρουν τον ίδιο τίτλο και όλως τυχαίως έχουν έδρα στην ίδια διεύθυνση στο Χαλάνδρι.

Η απόφαση, όπως είναι αναρτημένη στη «Διαύγεια», αναφέρει τα εξής: «Κατακυρώνουμε τα αποτελέσματα του διενεργηθέντος την 08.01.2014 διαγωνισμού της υπ’ αριθ. 4/2013 προκήρυξης του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία “ΓΚΛΟΜΠΟ Τεχνολογική Πληροφορική Ανώνυμη Εταιρεία Ιδιωτική Επιχείρηση Παροχής Υπηρεσιών Ασφάλειας”, με δ.τ. “GLOBO TECHNOLOGIES S.A.”, επειδή αυτή κατά το στάδιο της κατακύρωσης υπέβαλε τα απαιτούμενα από το Κεφάλαιο Γ΄ “Δικαιολογητικά κατακύρωσης” του Παραρτήματος Δ΄ της εν λόγω προκήρυξης, δικαιολογητικά κατακύρωσης τα οποία ελεγχθέντα βρέθηκαν κανονικά και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του π.δ. 118/2007 και αναθέτουμε σ’ αυτή (εταιρεία) την προμήθεια του είδους “Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Συλλογής και Διαχείρισης Δεδομένων Τροχαίων Ατυχημάτων και Επιβολής Ποινών σε Θέματα Οδικής Κυκλοφορίας μέσω Φορητών Συσκευών και Φωτογραφικών Ραντάρ”, στην τιμή των 7.468.087,50 €, συμπεριλαμβανομένων κρατήσεων 6,6560%, πλέον ΦΠΑ 23%, ήτοι στη συνολική τιμή των 9.185.747,63 €, συμπεριλαμβανομένων κρατήσεων και ΦΠΑ».

Οπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ζήτησε πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή του ομίλου στα έργα πληροφορικής του ελληνικού Δημοσίου. Οι υπηρεσίες απάντησαν ότι, από τις 23 Οκτωβρίου 2015, οπότε προέκυψε το θέμα, δεν έχει γίνει καμία πληρωμή προς τον όμιλο Globo.


ΟΙ ΑΡΧΕΣ. Της αίτησης πτώχευσης, λόγω αδυναμίας πληρωμών, που κατέθεσε η Globo, είχαν προηγηθεί οι καταγγελίες του αμερικανικού hedge fund Quintessential Capital Management, που κατηγορούσε την επιχείρηση για πλαστές οικονομικές καταστάσεις, τουλάχιστον μέχρι και 60% του κύκλου εργασιών της, αμφισβητώντας τα επίσημα στοιχεία που έχει καταθέσει στο χρηματιστήριο ΑΙΜ του Λονδίνου.

Μετά τις καταγγελίες, ενεργοποιήθηκαν οι εποπτικές Αρχές του χρηματιστηρίου του Λονδίνου και, όπως ανακοινώθηκε, οι τίτλοι της Globo στην αγορά ΑΙΜ, όπου βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση, ακυρώθηκαν και η εταιρεία διεγράφη πριν από λίγες μέρες. Οι μεθοδεύσεις της επιχείρησης λέγεται ότι είχαν ως απώτερο στόχο το χρηματιστήριο των ΗΠΑ NASDAQ, όπως υποστηρίζει το hedge fund. Συγκεκριμένα στην έκθεσή του, η οποία δημοσιεύτηκε στους «Financial Times», υπονοείται πως η Globo πορεύθηκε με πλαστογραφημένες τιμολογήσεις, ανύπαρκτους συνεργάτες στο περίπλοκο εταιρικό της σχήμα, ενώ εσκεμμένα ανέφερε υψηλό κύκλο εργασιών, προκειμένου να «ανέβει κατηγορία».

«Συνωμοσία και εγκληματικές ενέργειες»


Υστερα από μήνες ερευνών, το hedge fund Quintessential Capital Management, το οποίο ειδικεύεται στις αγοραπωλησίες μετοχών με καθοδική πορεία (short seller), υποστηρίζει ότι μπορεί να αποδείξει μια «συνωμοσία μεγάλης κλίμακας», με τις «δραστηριότητες της εταιρείας να ενδέχεται να αποτελούν εγκληματικές ενέργειες και να προκαλέσουν τη διάλυσή της, εφόσον αποκαλυφθούν». Το κόλπο, σύμφωνα με την έρευνα του αμερικανικού fund, στηνόταν μέσω πλασματικών εταιρειών που ήλεγχε η Globo και πραγματοποιούσε ψεύτικες πωλήσεις. Για να μη φανούν, δε, τα ταμειακά ελλείμματα μέσω άλλων πλασματικών εταιρειών που παρουσίαζε ως προμηθευτές, πραγματοποιούσε αγορές.

Σε ανακοίνωσή της, η Globo Technologies, στην οποία η Globo είχε μεταβιβάσει το 51% του μετοχικού της κεφαλαίου, ανέφερε: «Δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων στον όμιλο Globo PLC, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η εταιρεία Globo Technologies ουδεμία σχέση έχει με τις πρόσφατες ανακοινώσεις και επικείμενες εξελίξεις του ομίλου Globo PLC και αποτελεί απλή συνεργάτιδα και όχι μέλος του ομίλου. Οποιαδήποτε αντίθετη πληροφορία ή δημοσίευμα αναρτηθεί αποτελεί ανακριβή άποψη και όχι τεκμηριωμένη πληροφόρηση. Η εταιρεία Globo Technologies συνεχίζει απρόσκοπτα τις δραστηριότητές της, με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό στους πελάτες και συνεργάτες της».

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ