Ψαλίδι στους μισθούς του Δημοσίου ζητούν οι δανειστές - Ποιοι κινδυνεύουν

Ψαλίδι στους μισθούς του Δημοσίου ζητούν οι δανειστές - Ποιοι κινδυνεύουν
Η «έκρηξη» του προσφυγικού προβλήματος, η αιματηρή επανεμφάνιση της τυφλής τρομοκρατίας στην καρδιά της Ευρώπης και ο φόβος της πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα σε μια περίοδο που η Μέση Ανατολή «βράζει», ήταν οι λόγοι που υποχρέωσαν τους Ευρωπαίους να κάνουν τα στραβά ματιά στις καθυστερήσεις της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την τήρηση της συμφωνίας του καλοκαιριού.  

Είναι ενδεικτικό της αμηχανίας και του προβληματισμού για το αν πρέπει και πόσο πρέπει να πιεστεί η Αθήνα, ότι το συνήθως «φαρμακερό» γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά, ενώ ακόμα και τα «γεράκια» του ΔΝΤ, που μετέφεραν κλίμα δυσφορίας και ανησυχίας για την εφαρμογή της συμφωνίας, «ταπώθηκαν» από τις εξελίξεις.

Αυτό που καθιστούν, ωστόσο, σαφές στην ελληνική πλευρά οι πιο διαλλακτικοί των δανειστών, είναι ότι αυτό το μορατόριουμ θα είναι το τελευταίο και πως ήρθε η ώρα των πραγματικά δύσκολων αποφάσεων.

Από την άλλη πλευρά, στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν μπορούν να αναβάλλονται επ’ αόριστον οι αποφάσεις με βαρύ πολιτικό κόστος, όπως η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και η προσοχή έχει στραφεί στο πώς θα συμπέσουν χρονικά αυτές οι αποφάσεις και τα αναγκαία νομοσχέδια, με τη διευθέτηση του προβλήματος του Χρέους.

Επιπλέον, ουδείς μπορεί να αγνοήσει το ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους «τρέχουν» λήξεις ομολόγων και λοιπών δανειακών υποχρεώσεων που αγγίζουν τα 6 δις ευρώ κι ως εκ τούτου είναι προφανές ότι όσο πιο νωρίς τελειώσει η αξιολόγηση, τόσο πιο εύκολα θα αποτραπεί το γνωστό σήριαλ με τα ταμειακά διαθέσιμα και τις πληρωμές σε Ευρωπαίους και ΔΝΤ.

Το έως τώρα (πολιτικό) κέρδος είναι ότι η έναρξη της αξιολόγησης θα γίνει με την έλευση του… Άη Βασίλη, όπως επίσης ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν θα «σημαδέψει» τη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων, κάτι που δίνει (πολιτικό) χρόνο για απορρόφηση των κραδασμών.

Εκρηκτικό κοκτέιλ οι μισθοί

Αυτό που φαίνεται ότι δεν μπορεί να αποφύγει η κυβέρνηση, είναι οι άμεσες αλλαγές στο Μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές επιμένουν στην περαιτέρω μείωση των εισαγωγικών μισθών, κυρίως των υπαλλήλων χαμηλών προσόντων, έτσι ώστε να πριμοδοτηθούν οι θέσεις ευθύνης, όπως επίσης στην κατάργηση των αποκαλούμενων «προσωπικών διαφορών» ήτοι των υπόλοιπων ειδικών επιδομάτων, που διατηρούν κυρίως εφοριακοί και τελωνειακοί.

Το… κοκτέιλ γίνεται εκρηκτικό αν συνυπολογίσει κανείς ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει την υπογραφή της από σήμερα κιόλας στις μισθολογικές αλλαγές που θα εφαρμοστούν το 2017 στα ειδικά μισθολόγια.

Επί της ουσίας, πρέπει να ψηφιστούν συγχωνεύσεις μισθολογίων όπου υπάρχει «συγγένεια», όπως επίσης να καταργηθούν μισθολόγια όπου κρίνεται ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι γενικές διατάξεις του Ενιαίου Μισθολογίου.

Ήδη, πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν την αντίδραση του Πάνου Καμμένου, όταν του φέρουν να συνυπογράψει νέες μισθολογικές περικοπές εν είδει εξορθολογισμού, στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας…

Οι πληρωμές που έρχονται

Μπορεί η κυβέρνηση να πήρε μια μικρή παράταση λόγω των εξελίξεων στο μέτωπο της τρομοκρατίας, ωστόσο ο κατάλογος με τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας είναι μακρύς, αφού έως τον Μάρτιο του 2016 ξεπερνά τα 6 δισ ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσο πιο νωρίς τελειώσει η αξιολόγηση, τόσο πιο εύκολα θα αποτραπεί το γνωστό σήριαλ με τα ταμειακά διαθέσιμα

Υποχρεώσεις προς ΔΝΤ

  • 7 Δεκεμβρίου: 312 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ
  • 16 Δεκεμβρίου: 585 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ
  • 21 Δεκεμβρίου: 351 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ
  • 13 Ιανουαρίου: 468 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ
  • 7 Μαρτίου: 312 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ

    16 Μαρτίου: 585 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ