Το «κρυφό σχέδιο» για τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών

Το «κρυφό σχέδιο» για τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών
Πέριξ των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ τοποθετούν παράγοντες της αγοράς το ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μετά την απόφαση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) να μην αποδεχθεί τα πλάνα που είχαν καταθέσει Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.

Τα συγκεκριμένα πλάνα στόχευαν στην καλύτερη αξιολόγηση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων και άρα σε αρκετά χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες. Δυστυχώς η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των Asset Quality Review (AQR) των ελληνικών τραπεζών, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, δείχνει ότι ο λογαριασμός θα είναι αρκετά υψηλότερος από αυτόν που είχε προϋπολογιστεί.

Και εδώ είναι που έρχεται η ώρα των ιδιωτών μετόχων, οι οποίοι απειλούνται με το απόλυτο dilution, αν και εφόσον δεν βρεθεί τρόπος με τον οποίο θα μετριαστούν οι απώλειές τους, αλλά και αν δεν δοθούν κίνητρα για να συμμετάσχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.

Οπως υποστήριξαν τα στελέχη του ΤΧΣ την περασμένη Τετάρτη, το σενάριο που προκρίνεται μέχρι στιγμής είναι να καλυφθούν από ιδιώτες τα κεφάλαια που θα προκύψουν από τον έλεγχο ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων (AQR) και το βασικό σενάριο, ενώ τα υπόλοιπα που θα προκύψουν από το ακραίο σενάριο να καλυφθούν από το ΤΧΣ με την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιακών τίτλων, οι οποίοι μάλιστα θα αποδίδουν από 7 έως 9,3%. Σε αυτό το εύρος αναμένεται να κινηθεί το κουπόνι τους, όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε ο κ. Αρης Ξενόφος διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ.

Αν και εφόσον οι αυξήσεις κεφαλαίου κινηθούν με βάση αυτό το σενάριο, τότε η συμμετοχή του ΤΧΣ στις τράπεζες θα περιοριστεί δραματικά. Κάτι που σε μεγάλο βαθμό επιδιώκουν και οι Ευρωπαίοι, να ενισχυθεί δηλαδή η συμμετοχή των ιδιωτών έτσι ώστε κάποια στιγμή να απεμπλακεί εντελώς το δημόσιο από τις τράπεζες. Εξάλλου οι απώλειες που μετρά έως σήμερα το Ταμείο από την έως τώρα συμμετοχή του στις τέσσερις συστημικές ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα assets: Σύμφωνα με πληροφορίες του moneypro, ένα από τα σενάρια που έπεσε στο τραπέζι το προηγούμενο διάστημα, προβλέπει ότι για να μειωθεί σημαντικά το ποσό που θα απαιτηθεί για τις αυξήσεις και άρα για να μην επιβαρυνθούν σημαντικά οι ιδιώτες μέτοχοι, είναι να πουληθούν τα assets που κατέχουν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες, σε έναν ευρωπαϊκό ή ελληνικό δημόσιο φορέα που υφίσταται ή θα ιδρυθεί και που θα έχει την δυνατότητα της άμεσης εξαγοράς αυτών των assets και άρα άμεσης χρηματοδότησης των τραπεζών. Ενδεικτικά θα μπορούσε να είναι το Νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων που θα πάρει υπό την σκέπη του τη διαχείριση κινητών και μη περιουσιακών στοιχείων με το ΤΧΣ να διεκδικεί ουσιαστικό ρόλο στην λειτουργία του. Με αυτό τον τρόπο οι κεφαλαιακές ανάγκες θα μειωθούν δραματικά και άρα η απομείωση της περιουσίας των ιδιωτών μετόχων θα είναι σημαντικά περιορισμένη.

Για παράδειγμα η αποτίμηση της finans bank αυτή τη στιγμή στο χρηματιστήριο της Τουρκίας ανέρχεται σε περίπου 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν και εφόσον πωληθεί το 100% της τράπεζας, κάτι που δεν απέκλεισε η διοίκηση της Εθνικής με πρόσφατη ανακοίνωσή της, σε κάποιον δημόσιο φορέα, τότε αυτόματα η τράπεζα θα έχει μειώσει το συνολικό ποσό που θα προκύψει από τους ελέγχους κατά 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Ετσι το υπολειπόμενο ποσό που θα απαιτηθεί για να πετύχει η αύξηση κεφαλαίου και να καλύψει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα είναι πολύ μικρό. Ανάλογη περίπτωση είναι και ο Αστέρας, ο οποίος επρόκειτο να πουληθεί στα 400 εκατομμύρια ευρώ. Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να γίνει και για τα assets της Alpha Bank, όπως το Hilton, της Eurobank και της Πειραιώς.

Τα stress: Οπως και να έχει, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των AQR άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για την έναρξη των stress test, τα οποία θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, και με βάση τα αποτελέσματά τους θα προσδιοριστούν οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Τα stress test θα λάβουν υπόψη τους τις μακροοικονομικές παραδοχές που θα θέσει η ΕΚΤ, δηλαδή την εξέλιξη του ΑΕΠ, την ανεργία και άλλους δείκτες, την κερδοφορία των τραπεζών και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για την τριετία 2015-2017.

Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο η διοίκηση του ΤΧΣ υποστήριξε ότι σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος καλείται να αποτυπώσει τις δυσκολίες που υπάρχουν ώστε να αναπτυχθεί μια δυναμική και ευέλικτη αγορά διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, να θέσει κριτήρια αποδοτικότητας στη διαχείρισης των NPLs και να αποτυπώσει ένα σχέδιο δράσης αναφορικά με τη διαχείριση δανείων μεγάλων επιχειρήσεων. Και αυτό γιατί τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται περίπου στα 100 δισ. ευρώ. και αναμφισβήτητα συνιστούν, λόγω του μεγέθους τους, θέμα προς άμεση επίλυση προκειμένου να επιτευχθεί σύντομα η ανάπτυξη του τραπεζικού συστήματος.


Οι βιαστικές ΑΜΚ και ο κίνδυνος του bail in

Οι διαγνωστικοί έλεγχοι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα ολοκληρωθούν στο τέλος Οκτωβρίου. Επειτα από λίγες μέρες θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και αμέσως μετά οι τράπεζες θα ξεκινήσουν… κατοστάρι και όχι μαραθώνιο για να μπορέσουν έως το τέλος του 2015 να βρουν ιδιώτες επενδυτές και να ολοκληρώσουν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα σφιχτό περιθώριο της τάξης των 45 ημερών, μέσα στο οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εξεύρεσης ιδιωτών επενδυτών και ολοκλήρωσης των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν και εφόσον δηλαδή δεν ολοκληρωθούν οι αυξήσεις εντός της χρονιάς, ελλοχεύει ο κίνδυνος του bail in τόσο για τους κατόχους ομολόγων, όσο και για τους καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στους Financial Times πριν από λίγες μέρες όταν ρωτήθηκε σχετικά για το θέμα. «Eίναι ιδιαίτερα σημαντικό να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν από το τέλος του έτους. Αν αυτό δεν συμβεί, υπάρχει ο κίνδυνος να εφαρμοσθούν οι νέοι κανόνες της Ε.Ε., οι οποίοι θα επιβάλουν «κούρεμα» των καταθέσεων όσων έχουν πάνω από 100.000 ευρώ σε έναν τραπεζικό λογαριασμό», υποστήριξε ο υπουργός.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ