Οι δανειστές αμφισβητούν τις προβλέψεις μας –Τι σημαίνει αυτό για την τσέπη μας

Οι δανειστές αμφισβητούν τις προβλέψεις μας –Τι σημαίνει αυτό για την τσέπη μας
Το... φιτίλι ετοιμάζονται να ανάψουν οι δανειστές, πυροδοτώντας αλυσιδωτές εκρήξεις στο σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, αφού σύμφωνα με πληροφορίες οι τεχνοκράτες της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM, εκτιμούν ότι από την υπογραφή της συμφωνίας μέχρι σήμερα, έχουν επιδεινωθεί και οι μακροοικονομικοί και οι δημοσιονομικοί δείκτες. Τι σημαίνει αυτό; Oτι αμφισβητούνται ως φιλόδοξοι οι στόχοι για το φετινό έλλειμμα αλλά και οι προβλέψεις για το βάθος της ύφεσης, με ορατό το ενδεχόμενο να ζητηθούν διορθωτικά μέτρα για την επόμενη χρονιά!


Εν αναμονή της κατάθεσης του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2016, όπου θα αποτυπώνονται και οι αναγκαίες... διορθώσεις για το 2015, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στοιχεία που έχουν πάρει στα χέρια τους τα τεχνικά κλιμάκια του Κουαρτέτου, έχουν θορυβήσει ακόμα και τους πιο ψύχραιμους.

Επί της ουσίας, οι ενστάσεις και οι επιφυλάξεις που είχαν διατυπώσει οι δανειστές κατά τις διαπραγματεύσεις- εξπρές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, φαίνεται ότι επαναδιατυπώνονται με μεγαλύτερη ένταση, καθώς οι τεχνοκράτες έχουν εντοπίσει τρεις εστίες κινδύνου. Εάν οι δανειστές επιμείνουν στις εκτιμήσεις τους για μεγαλύτερη «τρύπα» το 2015, τότε αυτομάτως θα τεθεί ζήτημα κάλυψης της διαφοράς μέσα στο 2016, έτσι ώστε να αποτραπεί ο εκτροχιασμός των προβλέψεων για το χρηματοδοτικό «κενό» ως το 2019.

Τι συνεπάγεται αυτό; Μεγαλύτερες απαιτήσεις εσόδων από τις ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος, οπότε όλη η φιλολογία περί αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ θα πάει... περίπατο και πλέον θα μετράμε επιβαρύνσεις σε εισοδήματα χαμηλότερα των 20.000 ευρώ.


ΦΙΛΟΔΟΞΕΣ. Κατ' αρχάς, οι δανειστές επιμένουν ότι οι προβλέψεις εσόδων που έχει κάνει η κυβέρνηση για τα μέτρα που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι, είναι «παραφουσκωμένες» ή σύμφωνα με τη διπλωματική γλώσσα «υπέρμετρα φιλόδοξες». Αν και οι εκτιμήσεις αυτές έγιναν αποδεκτές στη φάση των διαβουλεύσεων, έτσι ώστε να μην τιναχθεί στον αέρα η συμφωνία, φαίνεται ότι οι επιφυλάξεις του Βερολίνου έχουν, πλέον, περισσότερους... ακροατές και στις Βρυξέλλες. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι προβλέψεις των εσόδων από τον ΦΠΑ.

Μόνο για φέτος, δηλαδή ούτε για έξι μήνες συναλλαγών, η Αθήνα κατάφερε να περάσει την εκτίμηση ότι θα εισπραχθούν 795 εκατ. ευρώ! Σε αυτά προστέθηκαν, μάλιστα, στη συνέχεια άλλα 168 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή για πρώτη φορά ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία! Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκ των υστέρων, όταν ξέσπασε ο θόρυβος για το χαράτσι στην ιδιωτική εκπαίδευση, ακόμα και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναρωτιούνταν ποιος έκανε τέτοια πρόβλεψη εσόδων και με ποια κριτήρια, επισημαίνοντας ότι οι συναλλαγές κάτω από το τραπέζι –«μαύρα» ή εικονικά δίδακτρα- θα κρατήσουν τα εν λόγω έσοδα πολύ πιο χαμηλά.

Η ζημιά φυσικά είναι διπλή: Αν το μέτρο εφαρμοστεί θα δημιουργηθεί μια ακόμα «τρύπα» στον ήδη διάτρητο Προϋπολογισμό. Αν δεν εφαρμοστεί, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να βρει ισοδύναμα συνολικού ύψους 300- 350 εκατ. ευρώ, ασχέτως του αν θα έμπαιναν ποτέ τόσα στα κρατικά ταμεία.

Δεύτερη εστία κινδύνου είναι η πιθανότητα μεγαλύτερης ύφεσης από 2,3%, αφού κάτι τέτοιο θα ανατρέψει εκ θεμελίων τον σχεδιασμό των εσόδων- φορολογικών και μη. Αν και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου -Τσακαλώτος, Σταθάκης, Χουλιαράκης- επιμένουν ότι η ύφεση θα περιοριστεί σε μικρότερα επίπεδα, οι τεχνοκράτες των δανειστών δεν συμμερίζονται αυτή την αισιοδοξία. Αλλωστε σε αναλύσεις των οίκων αξιολόγησης και επενδυτικών τραπεζών προς τους πελάτες τους, ο πήχης της ύφεσης έχει τοποθετηθεί ακόμα και στο 4%, κυρίως λόγω της ζημιάς που προκαλούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι.

Το μόνο που μπορεί να... σώσει την παρτίδα και να διατηρήσουν οι δανειστές τις έως τώρα επίσημες προβλέψεις (- 2,3%), είναι ο φόβος του χρέους, καθώς όπως αποτυπώνεται στις Εκθέσεις Βιωσιμότητας και του ΔΝΤ και της Κομισιόν, αν αλλάξουν οι προοπτικές του ΑΕΠ τότε το Χρέος μπορεί να «φουσκώσει» ως και 20 ποσοστιαίες μονάδες.


ΕΙΣΠΡΑΞΙΜΟΤΗΤΑ. Η τρίτη και... φαρμακερή ένσταση των δανειστών έχει να κάνει με το χρόνιο πρόβλημα της χαμηλής εισπραξιμότητας. Επί της ουσίας, οι τεχνοκράτες θεωρούν ότι η «τρύπα» των 3,3 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα δεν οφείλεται μόνο στον ετεροχρονισμό των φορολογικών δηλώσεων και του ΕΝΦΙΑ- όπως υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών- αλλά αφενός στην κόπωση των φορολογούμενων αφετέρου στην αδυναμία των μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών να συλλέξει φόρους και πρόστιμα.

Αυτό που δεν μπορούν να... καταπιούν με τίποτα οι τεχνοκράτες είναι ότι ενώ το Δημόσιο «καίγεται» να γεμίσει τα ταμεία του, τα χρέη προς την εφορία «φουσκώνουν» σταθερά κάθε μήνα, χωρίς να ενεργοποιούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες λήψης αναγκαστικών μέτρων ήτοι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι οι δανειστές πιέζουν έτσι ώστε μέσα στα πρώτα προαπαιτούμενα να είναι η εφαρμογή των νέων διατάξεων για τις αυτόματες κατασχέσεις των μεγάλων οφειλετών, τα πολύ χαμηλότερα ακατάσχετα μισθών- συντάξεων, καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση της αυτονομίας της ΓΓΔΕ.


Κριτήριο οι εισπράξεις του διμήνου

Αυτό που θα κρίνει πολλά, που θα γείρει τη ζυγαριά προς τη μια ή την άλλη πλευρά, είναι οι εισπράξεις του Σεπτεμβρίου που έχουν να κάνουν με το φόρο εισοδήματος και πολύ περισσότερο οι εισπράξεις του Οκτωβρίου, ο οποίος χαρακτηρίζεται πρωτόγνωρα «βαρύς» όντας φορτωμένος με ΕΝΦΙΑ, με τις αυξημένες προκαταβολές φόρου από επιχειρήσεις και αγρότες, με τον αυξημένο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Πάνω απ' όλα, όμως, οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ θα αποκαλύψουν πόσο κοντά ή μακριά είναι οι προβλέψεις εσόδων από τις αυξήσεις συντελεστών που έγιναν στις 16 Ιουλίου και τα πρώτα στοιχεία χαρακτηρίζονται ανησυχητικά, καθώς ο όγκος των συναλλαγών ήταν μειωμένος κατά 7,3% σε σχέση με πέρσι και κατά 5,3% σε σχέση με τον Ιούνιο.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ