Guardian: Άνοιξε ο δρόμος για δεύτερο δάνειο - γέφυρα εάν η Ελλάδα το ζητήσει

Guardian: Άνοιξε ο δρόμος για δεύτερο δάνειο - γέφυρα εάν η Ελλάδα το ζητήσει
Το πράσινο φως για αλλαγές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM) έδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για νέο δάνειο – γέφυρα στην Ελλάδα, αν η χώρα το ζητήσει.

Σύμφωνα με τον Guardian, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε αλλαγές στον EFSM, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα, αν η χώρα αποφασίσει να ζητήσει νέο δάνειο- γέφυρα, καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις για το τρίτο πρόγραμμα. Αυτό μπορεί να χρειαστεί αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 20 Αυγούστου, όταν θα πρέπει να καταβληθούν 3,2 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Συμβούλιο:

"Ο κανονισμός διασφαλίζει πως οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια από τον ESM σε χώρα μέλος της ευρωζώνης θα παρέχεται μόνο αν ισχύουν οι νομικές προβλέψεις που εγγυώνται πως οι χώρες εκτός ευρωζώνης θα αποζημιώνονται άμεσα και πλήρως για οποιοδήποτε παθητικό προκύψει ως αποτέλεσμα αδυναμίας του δικαιούχου να αποπληρώσει την χρηματοπιστωτική στήριξη που έλαβε με βάση του ισχύοντες όρους”.

Σημειώνεται ότι με το νέο καθεστώς τα δάνεια του EFSM θα πορπών να εγκρίνονται μεν ταχύτερα αλλά με εγγυήσεις και προαπαιτούμενα προκειμένου να εκταμιευθούν. Διαθέσιμα απομένουν περίπου 6 δις. ευρώ για βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση χωρών μελών της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ