Τράπεζες και αποκρατικοποιήσεις στο επίκεντρο της συνάντησης με τους θεσμούς

Τράπεζες και αποκρατικοποιήσεις στο επίκεντρο της συνάντησης με τους θεσμούς
Ολοκληρώθηκαν οι σημερινές διαπραγματεύσεις των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αντικείμενο των σημερινών διαπραγματεύσεων ήταν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (μέσω του ESM) και το ΤΑΙΠΕΔ (πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ύψος εσόδων που θα οδεύσουν προς την ανάπτυξη).

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, υπάρχουν τα περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας εντός του χρονοδιαγράμματος, έως τις 20 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, στις έως τώρα συζητήσεις, δεν έχει τεθεί από καμία πλευρά το ενδεχόμενο να μην επαρκεί ο χρόνος για να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες έως τις 20 Αυγούστου.

Σχετικά με το νέο Ταμείο, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «υπήρξε κάποια απόκλιση απόψεων, καταθέσαμε τις προτάσεις μας, τις οποίες θα εξετάσουν και θα επανέλθουν, αλλά δεν μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι αποκλίσεις αυτές δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Δεν βλέπω να υπάρχει τελικά κόλλημα».

Οι αποκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών αφορούν στη νομική υπόσταση του Ταμείου και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η μετάβαση σε αυτό από το ΤΑΙΠΕΔ.

Αύριο, στον ίδιο χώρο, οι δύο υπουργοί και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών θα πραγματοποιήσουν μια ανασκόπηση, - με την ολοκλήρωση του α΄ κύκλου των συζητήσεων - των έως σήμερα διαπραγματεύσεων.

Για το ασφαλιστικό και ζητήματα που αφορούν τις αλλαγές στα εργασιακά συζήτησαν τη Δευτέρα ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών (ΕΚΤ, ΕΕ, ΕΜΣ και ΔΝΤ), κατά την άτυπη δίωρη συνάντηση που είχαν στο Υπουργείο Εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ