Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής
Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη για την Ελλάδα Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Στην Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκε αποκλειστικά το ελληνικό ζήτημα, σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου και ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει τις ελληνικές προτάσεις στη βάση του σχεδίου Γιούνκερ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή των Financial Times στις Βρυξέλες, Peter Spiegel, αναμένεται νέα Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή.

Μετά το τέλος του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η Ελλάδα αναμένεται να καταθέσει νέο αίτημα για χρηματοδοτική βοήθεια από τον ESM. Όπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup μόλις κατατεθεί το αίτημα, το οποίο ευελπιστεί ότι θα γίνει αύριο, θα ζητήσει από τους θεσμούς να διερευνήσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας. Από το πόρισμα των θεσμών, είπε, θα κριθεί αν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Το κλίμα που είχε καλλιεργηθεί στον ξένο Τύπο ήταν ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προσήλθε στο σημερινό Eurogroup «με άδεια χέρια», ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε προτάσεις υποστηρίζουν διάφοροι κύκλοι. Όπως δεν είχαμε με τις 47 σελίδες, το ίδιο την προπερασμένη Δευτέρα, το ίδο και σήμερα. Δεν έχουμε, ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας;»

Προσερχόμενος στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις. Αντίθετα, η Άγκελα Μέρκελ κράτησε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, λέγοντας πως δεν υπάρχει βάση για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ έστειλε μήνυμα για επίσπευση των διαδικασιών, καθιστώντας σαφές ότι δεν υπάρχουν μεγάλα χρονικά περιθώρια.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποστήριξε ότι μία λύση για την ελληνική κρίση «εξαρτάται από τον κ. Τσίπρα».

"Η μόνη λύση είναι η Ελλάδα να κάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει δύσκολα μέτρα", τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και υποστήριξε ότι το εάν η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ "είναι ευθύνη που επαφίεται στην Αθήνα, όχι εδώ".

Αιχμές κατά του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, άφησε ο Βέλγος Πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, προσερχόμενος στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής. «Δεν μπορούμε να το κάνουμε με ένα όπλο στο κεφάλι μας ή με ένα μαχαίρι στο λαιμό μας. Ένας πρωθυπουργός πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του».

Επικρίσεις κατά της ελληνικής κυβέρνησης άσκησε και η Λιθουανή Πρόεδρος, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, προσερχόμενη στην Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. «Υπήρχε μια υπόσχεση για σήμερα. Μετά (οι Έλληνες) υπόσχονται για αύριο», ανέφερε η Πρόεδρος της Λιθουανίας και κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι μεταθέτει κάθε φορά για «αύριο».

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι οφείλει να δεχτεί τους όρους για να μπορέσουμε να τη βοηθήσουμε, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ