Ο αποκαλυπτικός διάλογος Τσίπρα - Ολάντ: Αλέξη, βοήθα με, να σε βοηθήσω!

Ο αποκαλυπτικός διάλογος Τσίπρα - Ολάντ: Αλέξη, βοήθα με, να σε βοηθήσω!
Τον δραματικό διάλογο που είχαν ο Τσίπρας και ο Ολάντ το βράδυ της Κυριακής μετά το ηχηρό ΟΧΙ του ελληνικού λαού, αποκαλύπτει με αποκλειστικό ρεπορτάζ του το γαλλικό περιοδικό Nouvel Observateur.

Με τίτλο«“Βοήθα με για να σε βοηθήσω!”: αυτό ήταν που είπε ο Ολάντ στν Τσίπρα το βράδυ της Κυριακής» οδημοσιογράφος Σερζ Ραφί γράφει πως ο τόνος του Γάλλου ηγέτη «ήταν πολύ σταθερός» καθ' όλη τη διάρκεια της συνομιλίας.

«Βράδυ Κυριακής, 20.15, ο Αλέξης Τσίπρας πολύ λίγο μετά τη νίκη του “όχι” στο δημοψήφισμα, τηλεφωνεί στον Φρανσουά Ολάντ. Ο Γάλλος πρόεδρος είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που με τον οποίο επικοινώνησε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Η συζήτηση των δύο ανδρών ξεκίνησε στα αγγλικά. Ο Ελληνας πρωθυπουργός ήταν καθησυχαστικός και δεν κόμπαζε (για το αποτέλεσμα), γράφει ο δημοσιογράφος του γαλλικού περιοδικού και συνεχίζει:

«Είπε ξεκάθαρα: “Θέλω να παραμείνω εντός Ευρώπης και προφανώς εντός της ζώνης του ευρώ. Μην έχεις καμία αμφιβολία για αυτό”» γράφει ο Γάλλος δημοσιογράφος ο οποίος τονίζει στο ρεπορτάζ του ότι από εκείνο το τηλεφώνημα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε κιόλας διαβεβαιώσει τον Φρανσουά Ολάντ ότι επίκειτο η παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη από το βράδυ της Κυριακής. Τελικά ήρθε λίγες ώρες αργότερα».

«Επειτα από λίγα λεπτά, ο Φρανσουά Ολάντ προειδοποίσε τον συνομιλητή του σε έναν ασυνήθιστο για εκείνον σταθερό τόνο: “Αλέξη, θέλω να συνεχίσουμε τη συζήτησή μας στα γαλλικά, για να μην υπάρχει καμία ασάφεια στα λόγια μου, αλλά και για να είναι τα πράγματα πολύ ξεξάθαρα μεταξύ μας. Από εδώ και στο εξής, επαφίεται σε σένα το να κάνεις προτάσεις.

Η μπάλα είναι στο δικό σου γήπεδο. Πρέπει να ξέρεις ότι πολλά ευρωπαϊκά κράτη έχουν υιοθετήσει την ιδέα ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ. Αν θέλεις να διαπραγματευτείς σήμερα, θα πρέπει να το κάνεις σε στέρεες βάσεις. Είμαι έτοιμος να σε βοηθήσω, αλλά πρέπει να βοηθήσεις κι εσύ. Βοήθα με, να σε βοηθήσω!”», καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ