Γιούνκερ: Καλώ τους Έλληνες να πουν «ναι» στο δημοψήφισμα

Γιούνκερ: Καλώ τους Έλληνες να πουν «ναι» στο δημοψήφισμα
«Είναι ιδιαίτερα λυπηρό αυτό που είδε η Ευρώπη το προηγούμενο Σάββατο» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για το ελληνικό ζήτημα.

Ο κύριος Γιούνκερ εξέφρασε το προσωπικό του «παράπονο»για την συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης και τόνισε πως αισθάνεται προδομένος με την στάση της.

Στη συνέχεια επισήμανε ότι έκανε όλα όσα μπορούσε και δεν του αξίζει όλη αυτή η κριτική που δέχεται το τελευταίο διάστημα, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος παραμένει μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία με την Ελλάδα.

Το να αντιπαραβάλλει κάποιος μια Δημοκρατία απέναντι σε άλλες 18 Δημοκρατίες, δεν είναι δίκαιο, ούτε σωστό, δηλώνει ο Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι άλλες χώρες έδειξαν υπευθυνότητα και αναγκάστηκαν να λάβουν μέτρα λιτότητας.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε πως «καταφέραμε να ενοποιηθούμε 19 κράτη μέλη σε ένα νόμισμα, θέλω να παραμείνουμε 19 και να πληθύνουμε τα επόμενα χρόνια... Να δουλέψουμε με επιμονή και υπομονή για το κοινόν συμφέρον».

Τόνισε ακόμα ότι αποκλείστηκαν οι φωνές εκείνων που εργάστηκαν νυχθημερόν για να διατηρήσουν ενωμένη την ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Ακούμε αναφορές για τελεσίγραφα, για εκβιασμούς, ποιος όμως είναι μπλεγμένος σε αυτό, από πού έρχονται οι απειλές;» τόνισε ο Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι οι διαφωνίες πήραν υπερβολικά δραματικές διαστάσεις.

Ο κύριος Γιούνκερ αφιέρωσε μεγάλο τμήμα της ομιλίας του για να παρουσιάσει τα βασικά σημεία της πρότασης της Κομισιόν, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για μια «χαζή» πρόταση λιτότητας, αλλά για πρόταση που ενισχύει την κοινωνική δικαιοσύνη.

Δεν περιέχει περικοπές στο συνταξιοδοτικό και στους μισθούς, τόνισε, αλλά σε τομείς που δεν επηρεάζουν την κοινωνία, όπως οι αμυντικές δαπάνες.

Ακόμα και η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει πως το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «οι προτάσεις μας ήταν απόλυτα λογικές. Κοινή λογική η φορολογία στις ναυτιλιακές εταιρίες, περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε».

Χαρακτήρισε «τεράστιο» πακέτο αυτό που προσφέρθηκε και είπε πως με τους συνεργάτες του «κίνησαν βουνά», προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, τονίζοντας πως όλα τα θέματα ήταν πάνω στο τραπέζι.

Τέλος ο Γιούνκερ κάλεσε τους Ελληνες πολίτες να πουν «ναι» στο δημοψήφισμα, να πουν «ναι» στην Ευρώπη, «ναι» στην Ελλάδα - «γιατί η Ελλάδα είναι Ευρώπη και η Ευρώπη είναι Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ