ΔΝΤ σε Ελλάδα: Μην διανοηθείτε να μην πληρώσετε τις δόσεις του Ιουνίου

ΔΝΤ σε Ελλάδα: Μην διανοηθείτε να μην πληρώσετε τις δόσεις του Ιουνίου
Να μην διανοηθεί να μην πληρώσει το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου κάλεσε την Ελλάδα η πλευρά των δανειστών.

Καθώς οι συνολικές πληρωμές της ελληνικής κυβέρνησης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέρχονται σε 1,55 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, οι δανειστές, από κοινού, αναμένεται να απευθύνουν αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα να μην επαναλάβει τις απειλές, που είχε διατυπώσει και το Μάιο.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, που επικαλείται το euro2day.gr, η εμπλοκή του ΔΝΤ σκληραίνει πολύ τη διαπραγματευτική στάση των δανειστών και εκφράζονται φόβοι ότι μια «απειλή» για μη πληρωμή της δόσης του Ταμείου μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκ νέου από την ελληνική πλευρά ως διαπραγματευτικό όπλο.

Στις 11 Μαΐου, σύμφωνα με κορυφαία πηγή του Ευρωσυστήματος, η Ελλάδα «βρέθηκε ένα βήμα πριν το default». «Παρά το γεγονός ότι βρέθηκε η λύση του ειδικού λογαριασμού του ΔΝΤ για να πληρωθεί η δόση των 720 εκατομμυρίων, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος δεν έδινε το πράσινο φως για να πληρωθεί η δόση» επισημαίνει η ίδια πηγή.

Η εντολή για την πληρωμή δόθηκε το απόγευμα της 11ης Μαϊου και ενώ συνεδρίαζε το Eurogroup στις Βρυξέλλες, το οποίο προηγουμένως είχε διαμηνύσει ότι δεν επρόκειτο να εγκρίνει τα ελληνικά αιτήματα.

Τρεις ημέρες νωρίτερα, στις 8 του μηνός, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε στείλει εμπιστευτική επιστολή στις ηγεσίες της ΕΚΤ, του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Eurogroup, προειδοποιώντας τους ότι δεν θα πλήρωνε το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου, εάν δεν ικανοποιείτο η απαίτηση να αυξηθεί το όριο των 15 δισ. ευρώ για τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ