Κομισιόν: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει

Κομισιόν: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει
Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, ότι η Αθήνα βρίσκεται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές της, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης βάζουν «φρένο» στα σενάρια αυτά και στην αισιοδοξία της Ελλάδας, τονίζοντας πως υπάρχει ακόμη πολλή απόσταση που πρέπει να διανυθεί.

Μετά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος είπε χθες ότι εκπλήσσεται συνεχώς από τα όσα λέγονται στην Αθήνα, αλλά και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουν, σύμφωνα με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο για να καλύψει το τελευταίο κενό, οι κ.κ. Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις έδειξαν με τις σημερινές δηλώσεις τους πως η συμφωνία δεν είναι ακόμη κοντά.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Culture, στο περιθώριο της συνόδου της G7 στη Δρέσδη, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων εξέφρασε την εκτίμησή του ότι είναι δυνατή μία συμφωνία με την Ελλάδα, σημειώνοντας, ωστόσο πως «δεν είναι ακριβές να λέμε ότι έχουν διανυθεί τα τρία τέταρτα του δρόμου».

Μία μέρα μετά τη διάψευση των πιστωτών της Ελλάδας ότι συντάσσεται ήδη ένα προσχέδιο συμφωνίας ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, ο Πιέρ Μοσκοβισί αναφέρθηκε στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη για την επίτευξη μιας συμφωνίας με την Αθήνα, σημειώνοντας ότι αρχίζει να βλέπει πλέον σχέδια μεταρρυθμίσεων «τα οποία έχουν ουσία». Ωστόσο, όπως τόνισε, «δεν είναι ακριβές να λέμε ότι έχουν διανυθεί τα τρία τέταρτα του δρόμου».

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Λετονός αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνιζε πως «βλέπει» πρόοδο από τις Βρυξέλλες σχετικά με την διαπραγμάτευση του Brussels Group, αλλά πως «υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και συνεχίζουμε με έντονους ρυθμούς».

Σύμφωνα με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, το Βrussels Group συνεχίζει τη δουλειά του και συζητούνται όλα τα ζητήματα μεταρρύθμισης όπως ο ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό, η αγορά εργασίας και η δημόσια διοίκηση.

«Έχουμε κάνει πρόοδο από χθες αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και συνεχίζουμε με έντονους ρυθμούς», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο ΔΝΤ, η απάντησή του σχετικά με την πιθανή συμφωνία Αθήνας-δανειστών, ήταν «ουδέν σχόλιο», με την επικεφαλής του Ταμείου να τονίζει σήμερα από τη Δρέσδη πως εκκρεμεί πολλή δουλειά με Ελλάδα για συμφωνία.

Σημειώνεται ότι το ελληνικό ζήτημα θα βρεθεί απόψε σήμερα στο τραπέζι της οικονομικής Συνόδου των G7 καθώς θα έχουν άτυπη συνάντηση οι υπουργοί οικονομικών των τριών «μεγάλων» της Ευρωζώνης, ο Κάρλο Πάντοαν από την Ιταλία, ο Μισέλ Σαπέν από τη Γαλλία και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη Γερμανία. Μαζί τους θα είναι ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και ο Ολλανδός Πρόεδρος του Eurogroup, ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση τους θα επικεντρωθεί γύρω από το τι μέλλει γενέσθαι στην ελληνική οικονομία και την επικείμενη συμφωνία με τους Θεσμούς. Μεγάλο ερωτηματικό συνεχίζει να είναι η στάση του Γερμανού υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που φαίνεται αμετακίνητος από τις σκληρές θέσεις του ως προς τη διαπραγμάτευση.


Σακελλαρίδης: Στόχος μας να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή

Επιμένει η ελληνική κυβέρνηση - διά του εκπροσώπου της Γαβριήλ Σακελλαρίδη - στην αισιοδοξία της για επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, ακόμη και μέχρι την Κυριακή, απορρίπτοντας τις απαισιόδοξες δηλώσεις διαφόρων παραγόντων απο το εξωτερικό, θεωρώντας ότι αυτές εντάσσονται σε μια προσπάθεια πιέσεων προς την Αθήνα για περαιτέρω υποχωρήσεις.
Παράλληλα ο κ. Σακελλαρίδης διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τις τράπεζες, τόνισε οτι το σεναριο της χρεοκοπίας θελουν να το αποφύγουν όλες οι πλευρές και σημείωσε, με αφορμή σχετικές δηλώσεις, ότι τυχόν grexit θα εχει ευρύτερες αρνητικές συνέπειες για όλους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλισης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών σε περίπτωση συμφωνίας.

Εξηγώντας που εδράζεται η κυβερνητική αισιοδοξία για λύση στο ελληνικό πρόβλημα, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι δεν είναι λόγια του αέρα ότι γράφεται η συμφωνία και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή.

«Η ελληνική ομάδα που βρίσκεται στις Βρυξέλλες έχει μεταβεί με σκοπό να κλείσει η συμφωνία μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα. Δεν είναι λόγια του αέρα ότι ετοιμάζεται η συμφωνία, εδράζεται σε πολλά στοιχεία, στην πρόοδο που έχει γίνει» δήλωσε στο briefing των πολιτικών συντακτών. Ο κ. Σακελλαρίδης παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού παραμένει ανοιχτό και εξέφρασε την ελπίδα να λυθεί μέχρι την Κυριακή.

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι «δεν μιλάμε για δύο διαφορετικά κείμενα αλλά για ένα κοινό κείμενο της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Όλο αυτό το διάστημα έχουν υπάρξει συμφωνίες και διαφωνίες για θέματα που είναι ανοιχτά. Είναι ώρα να αποτυπωθούν στο χαρτί όσα συμφωνούμε και να κλείσουν όσα διαφωνούμε ώστε να μπουν στο χαρτί».

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα περί του αντιθέτου κυκλοφορούν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε οτι «δηλώσεις που γίνονται πολλές φορές δεν είναι ουδέτερες σε σχέση με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Εγώ δεν εξετάζω τους σκοπούς δηλώσεων με διαφορετική χροιά. Δηλώσεις που δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία εντάσσονται σε κλίμα διαπραγμάτευσης και πίεσης προς την ελληνική πλευρά για να κάνει υποχωρήσεις. Εμείς θέλουμε συμφωνία, έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση από αυτή που αναλογουσε στην Ελλάδα. Όσοι δηλώνουν σε τόσους στεντόριους τόνους την απαισιοδοξία ελπίζουμε να μην κρύβουν προθέσεις και όχι εκτιμήσεις». Απέφυγε να μιλήσει παντως για εκβιασμούς προς την ελληνικη κυβερνηση, λέγοντας οτι δεν δεχόμαστε, ούτε κάνουμε εκβιασμούς. «Η κυβερνηση επέλεξε να κανει σκληρή διαπραγμάτευση, οχι για να αποδείξει οτι είναι σκληρό καρύδι, αλλά για να αλλάξει τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης που είχαν βάλει τη χώρα σε λάθος ράγες, στην ευρωζώνη δεν χωράνε εκβιασμοί» τόνισε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε ο κ. Σακελλαρίδης: «Ελπίζω στο επόμενο briefing να μιλάμε πιο συγκεκριμένα γι' αυτή τη συμφωνία».

Σε επόμενη ερώτηση είπε ότι «είναι ώριμες οι συνθήκες να επέλθει η συμφωνία, η κυβέρνηση έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, έχουν τοποθετηθεί τα τεχνικά κλιμάκια και έχουν βελτιώσεις τις προτάσεις και όλο αυτό μας εμπνέει αισοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ