Κονστάνσιο: Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες

Κονστάνσιο: Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες
Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να είναι φερέγγυες ακόμη και σε μια αθέτηση πληρωμών δανείων της ελληνικής πλευράς, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο, λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της εξαμηνιαίας έκθεσης της ΕΚΤ για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

«Εργαζόμαστε με βάση την υπόθεση ότι δεν θα συμβεί ένα Grexit» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

Νωρίτερα σήμερα, η ΕΚΤ είχε εκφράσει την ικανοποίησή της για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ευρωζώνη κατά τους τελευταίους μήνες, αλλά προειδοποίησε επίσης για τους κινδύνους που δημιουργούνται από το γεγονός ότι η ανάπτυξη παραμένει ασθενής στην περιοχή, καθώς και από την Ελλάδα.

«Η κατάσταση της οικονομικής σταθερότητας έχει βελτιωθεί» αυτούς τους έξι τελευταίους μήνες, ένδειξη ότι «η πολιτική μας καρποφορεί», υπογράμμισε ο Κονστάνσιο κατά την παρουσίαση της έκθεσης της κεντρικής τράπεζας.

«Παρά τις ενδείξεις για μια βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, ο κίνδυνος από το γεγονός ότι η ονομαστική ανάπτυξη παραμένει ασθενής εξακολουθεί να αποτελεί μια πρόκληση για την οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη», προειδοποιεί πάντως η έκθεση αυτή.

Ο θεσμός εκφράζει εξάλλου την ανησυχία του για την απουσία συμφωνίας για την Ελλάδα, κάτι που δημιουργεί τον κίνδυνο να αυξηθούν τα κόστη χρηματοδότησης στις αγορές άλλων χωρών της ευρωζώνης, κυρίως αυτών της περιφέρειας.

Η «εύρωστη» ανάπτυξη της παράλληλης οικονομίας στην ευρωζώνη, μαζί με εκείνη των τραπεζικών δραστηριοτήτων που δεν υπόκεινται στον έλεγχο των αρχών, αυξάνει τον εν δυνάμει κίνδυνο μετάδοσης σε περίπτωση κρίσης, προστίθεται στην έκθεση.

Ο θεσμός διαπιστώνει ότι η εμπιστοσύνη στις χρηματαγορές υπήρξε «συνολικά θετική» τους έξι τελευταίους μήνες και εκφράζει την ικανοποίησή του για τη βελτίωση των πιστώσεων στην πραγματική οικονομία.

Εντούτοις «υπήρξαν στιγμές επανειλημμένων εντάσεων στις παγκόσμιες χρηματαγορές», προσθέτει ο θεσμός, ο οποίος εντοπίζει «ευάλωτα σημεία» κυρίως στον τραπεζικό τομέα.

Η αποδοτικότητα αριθμού ευρωπαϊκών τραπεζών εξακολουθεί να θεωρείται «ασθενής», ενώ το περιβάλλον των πολύ χαμηλών επιτοκίων δημιουργεί «αυξανόμενες προκλήσεις» για τους ασφαλιστές, το οικονομικό μοντέλο των οποίων --να αποδώσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τα ασφάλιστρα που καταβάλλουν οι πελάτες-- υφίσταται σκληρή δοκιμασία.

Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες, η ΕΚΤ υπενθυμίζει πως αντιμετώπισαν «σημαντικές αναλήψεις καταθέσεων, απώλεια πρόσβασης στις χρηματοδοτήσεις και επιδείνωση της ποιότητας των ενεργητικών τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ