Κομισιόν: «Βγάλτε απ’ το μυαλό σας να μην πληρώσετε τη δόση στις 5 Ιουνίου»

Κομισιόν: «Βγάλτε απ’ το μυαλό σας να μην πληρώσετε τη δόση στις 5 Ιουνίου»
Σαφή προειδοποίηση ότι, η μη πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ θα έχει συνέπειες στην Ελλάδα, στέλνουν οι αξιωματούχοι της Κομισιόν οι οποίοι είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας και θέτουν τους όρους υπό τους οποίους μπορεί να γίνει αυτό.

«Ξεχάστε την μονομερή ενέργεια της μη πληρωμής της δόσης. Βγάλτε απ’ το μυαλό σας να μην πληρώσετε στις 5 Ιουνίου γιατί θα ανοίξετε τον Ασκό του Αιόλου», τονίζουν χαρακτηριστικά οι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι Θεσμοί επισημαίνουν ότι μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία σε τεχνοκρατικό επίπεδο (staff level agreement) μέσα στο ερχόμενο 10μερο με προαπαιτούμενα για τις εκταμιεύσεις. Δηλαδή να συμφωνήσει η Αθήνα σε σειρά μέτρων ώστε να μπορεί να γίνει εκταμίευση χρημάτων και να μην οδηγηθεί η χώρα σε πιστωτικό γεγονός.

Όπως τονίζεται, επίσης, θα μπορούσε να υπάρξει μια σχετική χαλάρωση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εφόσον έχει επιτευχθεί αυτή η συμφωνία σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Επομένως, η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη και ειδικά εκείνη της επόμενης Τετάρτης 3 Ιουνίου, δηλαδή δύο ημέρες πριν την καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ, θα κρίνουν τα πάντα για την Ελλάδα.

Αυτό είναι και το τελευταίο όριο που βάζουν οι δανειστές, επομένως τις επόμενες 10 ημέρες θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις. Αλλωστε, συμφωνία τις επόμενες ώρες βλέπει και ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος ο οποίος μίλησε το πρωί στον Ant1.

Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι οι δανειστές μπορούν να δεχθούν από την κυβέρνηση να δεσμευτεί για κάποιες αλλαγές σε συντάξεις και εργασιακά που προς το παρόν δεν θα περιλαμβάνουν άμεσες περικοπές. Αρκεί να μην προχωρά σε μονομερείς ενέργειες.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης με δεσμεύσεις για κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.Αναφερόμενοι στον ΦΠΑ οι ίδιοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι ο ΦΠΑ θα πρέπει να αποδώσει περισσότερο ώστε να υπάρξει δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Σε γενικές γραμμές οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν για τους προϋπολογισμούς και του 2015 και του 2016.

Όπως αναφέρεται το Πρώτο Θεμα, η συμφωνία την οποία αναμένει η κυβέρνηση, που θα ανοίξει το δρόμο και για ένα έκτακτο Eurogrοup για την Ελλάδα, προϋποθέτει και υποχωρήσεις των δανειστών σε τουλάχιστον έξι μέτωπα, δηλαδή να δεχθούν:

-Μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,8% του ΑΕΠ για φέτος, αντί 1,2%-1,4% που προέβλεπε ως τώρα η κυβέρνηση και 3% που ήταν ο στόχος στην αρχή της χρονιάς στον προϋπολογισμό (και που πλέον εγκαταλείπεται ως ανέφικτος).

-Τρεις συντελεστές ΦΠΑ (7%, 14% και 22% ή 23%) αντί για ένα ή δύο συντελεστές 10%-11% και 20%-21% που ζητούν οι θεσμοί για έσοδα 3-4 δισ. ευρώ ετησίως.

-Νέα ρύθμιση «πληρώστε ό,τι θέλετε» που έληξε τον Μάρτιο

-Περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών δηλώσεων και νομιμοποίηση των αδήλωτων εισοδημάτων.

-Καμία περικοπή σε επικουρικές συντάξεις και περιορισμό μόνον των νέων πρόωρων συντάξεων. Το κυβερνητικό σχέδιο αφορά περίπου 200.000

υπαλλήλους ΔΕΚΟ και τραπεζών και οι δανειστές ζητούν να ισχύσει και για άλλους 300.000 που έχουν ήδη κατοχυρώσε δικαίωμα σύνταξης από το 2013.

-Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και καμία άλλη αλλαγή στα εργασιακά.

Εφόσον όλα πάνε καλά θα μπορούσε να κλείσει η συμφωνία και να γίνει έκτακτο Eurogroup ανήμερα του Αγίου Πνεύματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ