Σκληρή μάχη στις διαπραγματεύσεις για ΦΠΑ με συντελεστές 11% και 23%

Σκληρή μάχη στις διαπραγματεύσεις για ΦΠΑ με συντελεστές 11% και 23%
Με μία πρόταση που θα ακριβύνει σημαντικά τα φάρμακα, τα βιβλία και τα ξενοδοχεία έχει προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η ομάδα των Θεσμών.

Οι δανειστές ζητούν δύο συντελεστές, έναν υψηλό στο 23%, όπως είναι σήμερα και άλλον έναν στο 11%, όπου θα μπουν τα περισσότερα προϊόντα.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το protothema.gr, θεωρεί τεράστια την αύξηση που θα επέλθει σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και ειδικά σε είδη όπως τα φάρμακα, αντιπροτείνει τρεις συντελεστές: 22% ο υψηλότερος, 14% ο μεσαίος και 7% ο χαμηλός. Στον χαμηλό θα μπουν όλα τα τρόφιμα προτείνει η κυβέρνηση, ενώ στον μεσαίο τα υπόλοιπα ευρείας κατανάλωσης. Με τον μεσαίο θα υπάρχει και η δυνατότητα έκπτωσης 3% για τις συναλλαγές με τραπεζικές κάρτες, λέει η κυβέρνηση παρά το θέμα που ΄χει δημιουργηθεί για τη δυσκολία της πρόβλεψης αυτής.

Το δύσκολο πάντως για την κυβέρνηση στην αλλαγή των συντελεστών είναι το ότι ο τουρισμός θα πάει στο 14% (ή έστω στο 11% με τις κάρτες) από το 6,5% που είναι τώρα.
Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν πάντως ότι το 23-11 που προτείνουν οι δανειστές "δεν θα το πάρουν".

Τι προβλέπει το σχέδιο των Θεσμών

- Βασικό συντελεστή ΦΠΑ 19% ή 20% (αντί 23% σήμερα)
- Μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 9% ή 10% (αντί 13% σήμερα)
- Κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή (6,5% σήμερα)
- Κατάργηση των εξαιρέσεων και εκπτώσεων ΦΠΑ για νησιά του Αιγαίου κλπ.

Για να προκύψει δημοσιονομικό όφελος για το δημόσιο οι θεσμοί προτείνουν να μεταταγούν και πολλά βασικά είδη κατανάλωσης στον υψηλό συντελεστή, αφήνοντας λιγοστές εξαιρέσεις στον χαμηλό (κυρίως φάρμακα και βιβλία).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ