Το σενάριο της παράτασης του προγράμματος και η διάψευση από την Κομισιόν

Το σενάριο της παράτασης του προγράμματος και η διάψευση από την Κομισιόν
Η παράταση του ελληνικού προγράμματος ως το φθινόπωρο τίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τον ξένο τύπο - Διαψεύδει η Κομισιόν.

Λίγο πριν από το κρίσιμο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ στην Ρίγα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπαίνει το ενδεχόμενο μιας νέας παράτασης του τρέχοντος προγράμματος.

Δημοσιεύματα του ξένου τύπου επικαλούμενα δηλώσεις ανώτατων στελεχών, υποστηρίζουν πως εξετάζεται σοβαρά σχέδιο τετράμηνης παράτασης με αντάλλαγμα την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με την γερμανική Sueddeutsche Zeitung και τον βρετανικό Guardian η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να λάβει «ανάσα» τεσσάρων μηνών και να προετοιμάσει μια περιεκτική λίστα μέτρων για μια ολοκληρωμένη συμφωνία.

«Ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος μιλώντας με προσεκτικό τρόπο και έχοντας εξετάσει τα πράγματα, το περιέγραψε ως ένα πιθανό αποτέλεσμα που συζητείται πολύ σοβαρά» ανέφερε πηγή στην ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας, Helena Smith. Το ζήτημα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των ηγετών της Γερμανίας και της Ελλάδας, υποστηρίζει το ρεπορτάζ.

Να σημειωθεί ότι όπως μετέδωσε το Euro2day.gr, στελέχη του Μαξίμου δήλωσαν πως αναζητείται μεν λύση σε δύο στάδια, με στόχο την υπογραφή μιας ενιαίας συμφωνίας μέσα στο καλοκαίρι, αλλά «δεν θα χαθεί ο κόσμος αν έχουμε παράταση ενός-δυο μηνών στο υπάρχον πρόγραμμα».

Ωστόσο, τα δημοσιεύματα έσπευσε να διαψεύσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας για «σενάριο επιστημονικής φαντασίας».

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόφσκις, δήλωσε ότι η Ελλάδα και οι δανειστές δεν βρίσκονται σε συζητήσεις για παράταση του τρέχοντος προγράμματος ως το Φθινόπωρο, λέγοντας πως οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στην εφαρμογή των όρων μέχρι την λήξη του στο τέλος Ιουνίου.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση αν διεξάγονται τέτοιες συνομιλίες ο κ. Ντομπρόφσκις απάντησε: «Όχι στο λεγόμενο Brussels Group. Το βασικό σενάριο είναι να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα που διαρκεί ως το τέλος Ιουνίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ