Βαρουφάκης: «Δεν συζητήσαμε με τον κ. Μάγερ πρόταση για παράλληλο νόμισμα»

Βαρουφάκης: «Δεν συζητήσαμε με τον κ. Μάγερ πρόταση για παράλληλο νόμισμα»
Στη διαβεβαίωση ότι ουδέποτε συζήτησε με τον Τόμας Μάγερ πρόταση για παράλληλο νόμισμα, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης υπογραμμίζοντας ότι θέμα της συζήτησής τους ήταν πως μπορεί να αξιοποιηθεί στο βέλτιστο βαθμό η δημόσια περιουσία, στο πλαίσιο μιας αναπτυξιακής Τράπεζας.

Αφορμή της κατηγορηματικής διάψευσης από τον κ. Βαρουφάκη, ήταν σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Κουτσούκου, που χαρακτήρισε την πρόταση αυτή «επικίνδυνη φάκα με τυρί», που πρέπει να δει ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η άποψη του κ. Μάγερ για το παράλληλο νόμισμα, έχει δημοσιευτεί σε άρθρο του στο παρελθόν και ότι ο ίδιος έχει εκφράσει την διαφωνία του, ενώ σημείωσε ότι οι δυο τους έχουν ξεκινήσει από παλαιότερα την ανταλλαγή ακαδημαϊκών απόψεων.

Τόνισε ακόμα ότι, όταν ο κ. Μάγερ, «που ήταν μέρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος με πολλές και καλές διασυνδέσεις με την γερμανική κυβέρνηση, αναγνώρισε στη πορεία ότι έσφαλε σε ορισμένες απόψεις του, όπως την υποστήριξη του στη δανειακή σύμβαση που είχε υπογράψει το ΠΑΣΟΚ, αυτό είναι απόδειξη πόσο αδιέξοδη ήταν εκείνη η πολιτική».

Επίσης, ο κ. Βαρουφάκης προσπάθησε να διασκεδάσει δημοσιεύματα που τον φέρουν να έχει καταγράψει τα όσα συνέβησαν στο Eurogroup της Ρίγας, λέγοντας χαριτολογώντας προς τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Κουτσούκο που είχε καταθέσει και την σχετική επίκαιρη ερώτηση:

«Με τις λεπτομέρειες όπως περιγράφεται τη συνάντηση, αν δεν είχα ίδια γνώμη για το τι συζητήσαμε με τον κ. Μάγερ, θα υπέθετα ότι βάλατε κοριό στη συνάντηση».

«Προφανώς και δεν έχω κοριούς. Μας έβαλαν όμως σε μεγάλο προβληματισμό οι αναφορές ότι έχετε υποκλέψει με κοριούς τις συνομιλίες στο Eurogroup», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Κουτσούκος ενώ πρόσθεσε:

«Η σημερινή πρόταση του κ. Μάγερ είναι πολύ πιο επικίνδυνη. Δεν μπορεί ένα άτομο σαν εσάς, να μην βλέπει τη φάκα με το τυρί που είναι η έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ. Δεν μας είπατε την αλήθεια. Δεν λέω ότι μας είπατε ψέματα. Απαιτούμε περισσότερη σαφήνεια», τόνισε ο κ. Κουτσούκος και επανέλαβε την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, για την κατάθεση στη Βουλή όλων των εγγράφων της κύριας δανειακής σύμβασης, που έχει υπογράψει στις 20 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση. «Ή δεν έχετε σχέδιο και θα μας πάτε στα βράχια ή έχετε και θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά αλλά ο ελληνικός λαός θα στείλει τον λογαριασμό στο ΣΥΡΙΖΑ να τον πληρώσετε, όπως τον έστειλε και σε εμάς και τον πληρώσαμε» κατέληξε ο κ. Κουτσούκος.

«Είμαι ξεκάθαρος, όχι δεν συζητήσαμε με τον κ. Μάγερ πρόταση για παράλληλο νόμισμα. Το θέμα της συζήτησης μας και στο οποίο και δεν συμφωνήσαμε ήταν ο τρόπος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπως για παράδειγμα μετοχές από την πώληση του ΟΤΕ που παρακρατά το ελληνικό δημόσιο, και πως αυτές θα ενταχθούν μέσα σε ένα αναπτυξιακό όχημα», ανταπάντησε ο υπουργός Οικονομικών.

«Λέω ξεκάθαρα. Το παράλληλο νόμισμα δεν το συζητήσαμε. Αν εσείς έχετε επιφυλάξεις να τις κρατήσετε για τον εαυτό σας μέχρι να αποδείξετε ότι ο υπουργός Οικονομικών ψεύδεται», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

Παράλληλα, απαντώντας σε άλλη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι «η σημερινή κυβέρνηση κάνει μεγάλες προσπάθειες για να ακυρωθεί η τεράστια απώλεση εκατομμυρίων ευρώ», αποτέλεσμα των ρυθμίσεων που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις προσπαθώντας κυρίως να εξαιρέσουν εταιρίες πετρελαιοειδών.

«Το ζητούμενο είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσα από φορολογικούς παραδείσους και τριγωνικές συναλλαγές, που χτίζονται πίσω από το τείχος της αποφυγής διπλής φορολόγησης», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης.

Νωρίτερα, ο κ. Κεγκέρογλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ότι αθέτησε προεκλογικές διακηρύξεις της, ότι θα έφερνε ρύθμιση για να ανακτηθούν τα πρόστιμα ύψους 1,2 δις ευρώ που είχαν διαγραφή από δύο εταιρίες πετρελαιοειδών, με τροπολογία που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

«Γιατί δεν έρχεται η ρύθμιση; Ή είχατε δίκαιο τότε που μας καταγγέλλατε ότι χαρίζουμε δις ευρώ, ή θα παραδεχτείτε ότι τότε κάνατε λάθος και θα πείτε δικαίως αυτή η ρύθμιση απάλλαξε τις δύο εταιρίες.

Όλα τα άλλα είναι περικοκλάδες και δικαιολογίες», αντέτεινε ο κ. Κεγκέρογλου.

«Εμείς δεν θα παρανομήσουμε. Οι νομικές μας υπηρεσίες δουλεύουν έτσι ώστε η όποια παρέμβαση γίνει θα είναι σύμφωνη με το σύνταγμα και τους νόμους», απάντησε ο κ. Βαρουφάκης ενώ κατέληξε λέγοντας:

« Αυτά που συνέβαιναν στο παρελθόν όπου οι ελληνικές κυβερνήσεις διέγραφαν χρέη εν γνώσει τους ότι παρανομούσαν, αφήνοντας την εξέλιξη στα δικαστήρια για να αποφασίσουν, δεν θα συμβεί με εμάς. Αν νόμιμα και ορθά χαρίστηκαν θα το κρίνει ο ελληνικός λαός. Το έκρινε και σας καταδίκασε».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ