Βαρουφάκης: Πλησιάζει η ώρα της συμφωνίας

Βαρουφάκης: Πλησιάζει η ώρα της συμφωνίας
Καλωσορίζουμε την πρόθεση της Αθήνας να επιταχύνει με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δηλώνει το Eurogroup. Δίνει έμφαση στην αναδιοργάνωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Με μια λιτή ανακοίνωση το Eurogroup αναγνώρισε την πρόοδο που έχει γίνει και ζήτησε περισσότερη δουλειά. Αναλυτικά:
«Το Eurogroup σήμερα κατέγραψε την κατάσταση των διαρκών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και στους θεσμούς. Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα.

Σημειώνουμε πως η αναδιοργάνωση και η εξομάλυνση των διαδικασιών εργασίας έκανε δυνατή μια επιτάχυνση και συνέβαλε σε μια πιο ουσιαστική συζήτηση. Την ίδια ώρα, αναγνωρίσαμε ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να καλυφθούν τα κενά στα θέματα που παραμένουν ανοιχτά.
Ως εκ τούτου καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν τις εργασίας τους με τους θεσμούς, με στόχο την επίτευξη μιας επιτυχούς και έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

To Εurogroup επανέλαβε ότι η ανακοίνωση της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει ένα έγκυρο πλαίσιο για τις συζητήσεις.

Μόλις οι θεσμοί φτάσουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει για τις πιθανές εκταμιεύσεις των πόρων που απομένουν από την τρέχουσα.

Μοσκοβισί

Στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς εστίασε ο Πιερ Μοσκοβισί μετά την ολοκλήρωση του κρίσιμου Eurogroup στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

«Υπάρχει μία νέα βάση και πρόοδος στις διαπραγματεύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Επίτροπος στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, συμπληρώνοντας:

«Δεν είναι όλα τέλεια ακόμα, αλλά οι συζητήσεις είναι εποικοδομητικές και καλύτερης ποιότητας. Υπάρχει προσέγγιση και πρόοδος σε θέματα όπως το ΦΠΑ και τα «κόκκινα» δάνεια, όμως παραμένουν κάποιες διαφορές σε άλλα, όπως στις συντάξεις και την αγορά εργασίας».

Καταλήγοντας, ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε: «Πρέπει να γεφυρωθεί το χάσμα και να περάσουμε στα επόμενα βήματα. Είμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση και θέλουμε να υπάρξει συμφωνία. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αυτό ξεκαθαρίζεται και στη δήλωση του Eurogroup».

Βαρουφάκης

Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τους εταίρους εμφανίστηκε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών, το οποίο κατέγραψε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και εταίρων.

Μάλιστα, προέβλεψε ότι τελική συμφωνία με τους τους εκπροσώπους των θεσμών θα υπάρξει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

«Τους περασμένους μήνες η κυβέρνησή πάσχιζε, διαπραγματευόταν και εργαζόταν νυχθημερόν για να βρει μία λυτρωτική συμφωνία» τόνισε, ενώ σημείωσε πως«στόχος είναι να βρεθεί ο κοινός τόπος μεταξύ του προηγούμενου προγράμματος και του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που ενέκρινε ο ελληνικός λαός την 25η Ιανουαρίου». Ωστόσο, υπογράμμισε πως η διαπραγμάτευση «δεν είναι εύκολη υπόθεση».

Ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι τόσο οι πολιτικές διαφορές, όσο και οι γενικότερες διαφορές αντιλήψεων που αφορούν στη διαπραγμάτευση, ήταν σημαντικές. Ανέφερε, ωστόσο, ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο υπήρξε σύγκλιση στις θέσεις της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών, στο πλαίσιο του Brussels Group, κυρίως χάρη στην «υπερπροσπάθεια» της ελληνικής πλευράς και των «υποχωρήσεων» που έκανε η Αθήνα. Τόνισε, ωστόσο, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μην κάνει συμβιβασμούς σε πολιτικές που αναπαράγουν την κρίση.

Όσον αφορά την αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup, o Γ. Βαρουφάκης είπε ότι διεξήχθη σε θετικό κλίμα και κατέγραψε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις. Πρόσθεσε, τέλος, ότι οι ομόλογοί του καταδίκασαν τις «απαράδεκτες και εντελώς ανακριβείς διαρροές» που έγιναν στο προηγούμενο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας για τον ΦΠΑ ξεκαθάρισε πως παρότι δεν υπάρχει συμφωνία, ωστόσο, υπάρχει σύγκλιση.

«Για την αγορά εργασία υπάρχει δική μας συγκεκριμένη άποψη που δεν είναι πάντα αποδεκτή από τους θεσμούς» διευκρίνισε.
Παράλληλα, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε το συνταξιοδοτικό κομβικό σημείο, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «σε μια χώρα με τόσα υψηλά ποσοστά ανεργίας και με αδήλωτη εργασία χρειάζεται μεγέθυνση της απασχόλησης, των ασφαλιστικών ταμείων και σημαντική μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη «το να κόβεις απλώς τις συντάξεις δεν αποτελεί μεταρρύθμιση».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι έχουν γίνει συμβιβασμοί προκειμένου να υπάρξει επιτυχής κατάληξη των συνομιλιών, αλλά τόνισε ότι παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης και προσδιόρισε ως μία από αυτές το τέλος της ύφεσης και του αποπληθωρισμού.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενο δημοψήφισμα, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε πως είναι ένα θέμα που άπτεται του πρωθυπουργού, του Συντάγματος και του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν το εξετάζει, γιατί είμαστε συγκεντρωμένοι στη διαδικασία, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία».

«Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, δεν χρειάζεται απόφαση του Eurogroup»

Τέλος, εξέφρασε τη θέση ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να λάβει την κρίσιμη για την Ελλάδα απόφαση άρσης της ασφυξίας σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, χωρίς να χρειάζεται προηγούμενο σήμα - απόφαση του Eurogroup.

«Έμαθα πράγματα από τον Σόιμπλε»

«Η σημερινή συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν η πιο φιλική απ' όλες», ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Με τον κ. Σόιμπλε κάθε φορά που έχουμε βρεθεί η συζήτηση είναι φιλική, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και πάντα εποικοδομητική. Σήμερα ήταν η πιο φιλική συζήτηση που έχουμε κάνει απ' όλες αυτές και μάλιστα θεωρώ ότι ήταν και μια συζήτηση από την οποία έχω μάθει πράγματα κι ελπίζω να έχει μάθει κι εκείνος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δε θα πει τίποτα περισσότερο γιατί όπως εξήγησε «σέβομαι το γεγονός ότι έχουμε συμφωνήσει και οι δυο ότι το περιεχόμενο αυτής της συζήτησης θα παραμείνει μεταξύ μας».

Ρέγκλινγκ

Θετικός στην αλλαγή κλίματος στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ταυτόχρονα τόνισε ότι μένουν μόλις 6 εβδομάδες για την επίτευξη συμφωνίας και ότι πρέπει να «τρέξουν» οι συνομιλίες.

Όπως είπε, θα είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα άλλα 1,8 δισ. όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ