WSJ: Το 36σελιδο έγγραφο του Βαρουφάκη μπέρδεψε τους αξιωματούχους

WSJ: Το 36σελιδο έγγραφο του Βαρουφάκη μπέρδεψε τους αξιωματούχους
Σύγχυση στους αξιωματούχους της Ευρωζώνης έχει προκαλέσει το 36σέλιδο έγγραφο του Γιάνη Βαρουφάκη αναφορικά με τα σχέδια μεταρρυθμίσεων και τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal.

Οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι φάκελοι έχουν σημαντικές διαφορές από ό,τι έχει συζητηθεί στα τεχνικά κλιμάκια στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ημέρες και αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Βαρουφάκης συνεχίζει να περιπλέκει την πρόοδο προς μια οριστική συμφωνία.

Η έκθεση 36 σελίδων με τον τίτλο «Greece’s recovery: A blueprint» (H ανάκαμψη της Ελλάδας: ένα προσχέδιο), που έχει δει η WSJ, παρουσιάστηκε από τον κ. Βαρουφάκη στους ομολόγους του στο Παρίσι και στη Ρώμη, καθώς και σε ανώτατους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής του περιοδείας, ανέφεραν στην αμερικάνικη εφημερίδα τέσσερις Ευρωπαίοι παράγοντες.

Η WSJ δεν κατάφερε να βρει τον εκπρόσωπο του κ. Βαρουφάκη και της ελληνικής κυβέρνησης για κάποιο σχόλιο.

Το περιεχόμενο της 36σέλιδης έκθεσης εστιάζει στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας και στο πώς μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη. "Ίσως είναι ώρα να οραματιστούμε μια ελληνική ανάκαμψη προτού βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο", σημειώνεται στο έγγραφο, πριν ξεκινήσει η ανάλυση των μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς.

Ενώ κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται είναι οι ίδιες με αυτές που έχουν συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις -όπως η δημιουργία ανεξάρτητου γραμματέα εσόδων-, υπάρχουν και πολλές διαφορές σε διάφορους τομείς σε σχέση με ό,τι συζητείται από τα τεχνικά κλιμάκια.

«Με δυσκολία υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στο σχέδιό του και τις συνεχείς “διαπραγματεύσεις”» ανέφερε αξιωματούχος της Ε.Ε. «Φαίνεται σαν ένα ωραίο πρόγραμμα για μια χώρα που δεν έχει προβλήματα χρηματοδότησης, αλλά απλώς θέλει να μην μείνει πίσω και να είναι ένας ωραίος τουριστικός προορισμός» πρόσθεσε.

Ενας τομέας στον οποίο οι αξιωματούχοι εντοπίζουν αρκετές διαφορές από ό,τι συζητείται από τις δύο πλευρές είναι η δημιουργία μιας bad bank - μιας οντότητας που θα συγκεντρώσει και θα εκκαθαρίσει τα προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών. «Φυσικά, η χρηματοδότηση της “bad bank” δεν αντιμετωπίζεται, μας είπε ότι θα μας στείλει τον λογαριασμό» είπε ο αξιωματούχος.

Το έγγραφο του κ. Βαρουφάκη προβλέπει ακόμα ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με μόλις 0,1% τη φετινή χρονιά, κάτω από την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 0,5%. Στις συζητήσεις με τις Βρυξέλλες, Έλληνες παράγοντες πιέζουν για ισχυρότερη πρόβλεψη για την ανάπτυξη από αυτήν που δημοσίευσε η Κομισιόν.

Για το 2016, η έκθεση του κ. Βαρουφάκη αναμένει ανάπτυξη 2%, αρκετά κάτω από το 2,9% που προβλέπει η Κομισιόν.

«Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν φαίνεται να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τον κ. Τσίπρα» είπε άλλος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιο βαθμό το έγγραφο αντιπροσωπεύει τη θέση της κυβέρνησης.

Αυτό προκάλεσε σύγχυση στις συζητήσεις, τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ