Σε ποια σημεία υποχωρεί η κυβέρνηση και που επιμένει - Όλος ο χάρτης της διαπραγμάτευσης

Σε ποια σημεία υποχωρεί η κυβέρνηση και που επιμένει - Όλος ο χάρτης της διαπραγμάτευσης
«Δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς να “ματώσει” η Αθήνα», είναι το μήνυμα που εκπέμπουν τα τελευταία 24ωρα οι δανειστές, καθιστώντας σαφές ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει και μέτρα με πολιτικό κόστος, αν θέλει να αποφύγει το ατύχημα.

«Άμα θέλουν αίμα στο σπαθί, εμείς δεν κάνουμε πίσω», απαντά υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, επιβεβαιώνοντας όσους εκτιμούν ότι η συμφωνία είναι τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά.

Απομένοντας ελάχιστες ημέρες ως το προγραμματισμένο Eurogroup, από μια πρώτη ματιά φαίνεται ότι έχουν πολλαπλασιαστεί τα σημεία επαφής και αυτό είναι που οδηγεί μέλη της κυβέρνησης να δηλώνουν δημοσίως ότι «είμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία». Ωστόσο η «αναθέρμανση» των τεχνικών συζητήσεων και η αναβάπτιση των διαπραγματευτικών ομάδων, δεν είναι δυνατόν να καλύψει εύκολα το χαμένο έδαφος, με τους δανειστές να επιμένουν σε μέτρα που κινούνται πάνω στις «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης.

Που φαίνεται ότι υπάρχει απόλυτη διαφωνία; Στο Ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση επιμένει ότι το θέμα δεν μπορεί να ανοίξει τώρα, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης συμφωνίας, αλλά τον Ιούνιο όταν θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την «επόμενη ημέρα», αφού οι όποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν σε συνάρτηση με το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης.

Ως εκ τούτου, οι πιέσεις για μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων απορρίπτονται ασυζητητί. Κυβερνητικό στέλεχος επισημαίνει, δε, ότι από τη στιγμή που το θέμα της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού συστήματος θα απασχολήσει όλη την Ευρώπη, είναι παράλογο να ζητάνε από την Ελλάδα να κάνει σπασμωδικές κινήσεις, με αμφίβολα αποτελέσματα.

Ποια μπορεί να είναι η γέφυρα για να καλύψει την απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών; Η πρόθεση της κυβέρνησης να «παγώσει» όλες τις μονομερείς ενέργειες, όπως η κατάργηση των διατάξεων για το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων αλλά και η διάθεση της να ρίξει νερό στο κρασί της, όσον αφορά βασικές προεκλογικές και προγραμματικές δεσμεύσεις.

Έτσι το θέμα της 13ης σύνταξης, μπορεί να παραμένει στο τραπέζι και να περιλαμβάνεται στη λίστα Βαρουφάκη αλλά είναι, πλέον, σαφές ότι δεν θα αποτελέσει σημείο ρήξης. Ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο είτε να περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων είτε να περιοριστεί το ύψος της. «Γενναία υποχώρηση» χαρακτηρίζεται, επίσης, από κυβερνητικά χείλη η πρόθεση να κοπούν «μαχαίρι» όλες οι παράλογες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, βάζοντας έτσι στο στόχαστρο κυρίως τα αποκαλούμενα «ευγενή ταμεία».

Ερώτημα τίθεται για το αν θα επανέλθουν με αυτόν τον τρόπο στο τραπέζι οι απαιτήσεις των δανειστών για αλλαγές και στο συνταξιοδοτικό των ενστόλων, οι οποίοι μπορούν να αποχωρούν πολύ νωρίτερα από τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Ως κίνηση καλής θέλησης χαρακτηρίζεται, επίσης, το ότι στις διαπραγματεύσεις του Ιουνίου, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει και να «ακουμπήσει» τις υψηλές επικουρικές συντάξεις ή ενδεχομένως να βάλει «κόφτη» σε ένα άθροισμα κύριων- επικουρικών συντάξεων.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ. Casus belli για τους δανειστές και «κόκκινη» γραμμή για την κυβέρνηση παραμένει η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα πρότερα επίπεδα, έστω σταδιακά. Ως αντίβαρο η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να υποχωρήσει από τη θέση για άμεση και πλήρη ενεργοποίηση του πλαισίου για τις συλλογικές συμβάσεις, προτείνοντας ένα νέο μοντέλο συμβάσεων, που θα συμφωνηθεί σε συνεργασία με το ILO και τον ΟΟΣΑ, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στο αίτημα των εταίρων για εφαρμογή στην Ελλάδα των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών στην αγορά εργασίας. Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν πεισματικά στην άρση όλων των διοικητικών περιορισμών, που χαρακτηρίζονται ως εμπόδιο για την ευελιξία στην αγορά εργασίας, κάτι που αναδεικνύει το θέμα των ομαδικών απολύσεων ως ένα ακόμα «αγκάθι» για την επίτευξη συμφωνίας.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ. Τα μεγαλύτερα περιθώρια υποχώρησης διακρίνονται στο πεδίο της φορολογίας. Το «βαρύ» χαρτί της Αθήνας είναι η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για έναν ακόμα χρόνο, έστω με μειωμένα έσοδα λόγω αναπροσαρμογής των Τιμών Ζώνης, κίνηση που… καθησυχάζει τις ανησυχίες των δανειστών για εκτροχιασμό του Προϋπολογισμού. Επιπλέον, η αναβολή των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος για ένα έτος και η δέσμευση για επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών από μηδενική βάση, εκτιμάται ως κίνηση καλής θέλησης.

Αντιθέτως, το αίτημα για κατάργηση των εξαιρέσεων του ΦΠΑ στα νησιά απορρίπτεται, τουλάχιστον για αυτή τη φάση, όπως επίσης το αίτημα για μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλότερο συντελεστή. Αντ' αυτών η κυβέρνηση προωθεί ένα νέο φόρο στα τουριστικά καταλύματα πολυτελείας, όπως επίσης την αύξηση του φόρου πολυτελείας που επιβαρύνει τα μεγάλα Ι.Χ., τις πισίνες και τα σκάφη αναψυχής, χωρίς, πάντως, να καταλήγει σε ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Ως τυράκι μπορεί να χαρακτηριστεί η διάθεση της κυβέρνησης να ξαναδεί το πλαίσιο του ΦΠΑ στη διαπραγμάτευση της επόμενης ημέρας, εφαρμόζοντας ακόμα και ενιαίο συντελεστή άνω του 15%, με εξαίρεση μόνο τα βασικά είδη διατροφής και τα φάρμακα.


Σημεία προσέγγισης αλλά και αποστάσεις

Που φαίνεται ότι έχει επέλθει συμφωνία; Σε όλα τα μέτρα που στοχεύουν στην αύξηση της εισπραξιμότητας των φορολογικών εσόδων και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Η αξιοποίηση των σύγχρονων ελεγκτικών μεθόδων, η άμεση λειτουργία ηλεκτρονικής «ομπρέλας» σε όλες τις συναλλαγές και βέβαια η υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος ακόμα και σε αγορές μικρής αξίας, είναι Ευαγγέλιο για τους ξένους τεχνοκράτες, αν και φαίνεται ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών, όσον αφορά στον υπολογισμό των προσδοκώμενων εσόδων από την ενεργοποίηση όλων των αυτών «εργαλείων».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ιδέα της μετατροπής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε Ανεξάρτητη Αρχή έχει ενθουσιάσει τους Ευρωπαίους και τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ, αφού θεωρούν ότι μόνο έτσι θα πάψουν να υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις στις ελεγκτικές διαδικασίες.

Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα σημειώνουν ότι η ΓΓΔΕ ήταν ένα από τα βασικά σημεία που είχαν προκαλέσει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα το περασμένο Φθινόπωρο.

Ωστόσο, από τη θεωρία στην πράξη η απόσταση είναι μεγάλη, αφού θα πρέπει να λυθούν άμεσα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη στελέχωση της νέας Ανεξάρτητης Αρχής αλλά και με το μισθολόγιο των εφοριακών που θα τη στελεχώσουν, με δεδομένο ότι οι δανειστές επιμένουν στην κατάργηση της αποκαλούμενης «προσωπικής διαφοράς» που έχει διατηρηθεί μετά από την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ