Κακό κλίμα στο Eurogroup της Λετονίας, ολοκληρώθηκε χωρίς αποφάσεις - Οι δηλώσεις

Κακό κλίμα στο Eurogroup της Λετονίας, ολοκληρώθηκε χωρίς αποφάσεις - Οι δηλώσεις
Την ανησυχία τους για την μικρή πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, εξέφρασαν στην οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.

Η επόμενη συζήτησηγια την Ελλάδα θα γίνει στο επόμενο Eurogroup, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ,βάζοντας έτσι προς το παρόν στον πάγο τις προσπάθειες για έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.

Πρέπει να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και μετά να οργανωθεί ένα Eurogroup. Αν δούμε πρόοδος μπορούμε να οργανώσουμε ένα έκτακτο Eurogroup, αλλά θα πρέπει πρώτα να έχει προχωρήσει η διαπραγμάτευση. «Η ατζέντα μου είναι ευέλικτη, αλλά θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος».

«Οι θεσμοί μας ενημέρωσαν για τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές. Μια αναλυτική λίστα μεταρρυθμίσεων (comprehensive) είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», τόνισε. «Αναλυτική» επανέλαβε με νόημα. Μάλιστα αργότερα απάντησε σε σχετική ερώτηση μονολεκτικά: «"Όχι" δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία επί λίγων μεταρρυθμίσεων με αντάλλαγμα χρήματα».

«Υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές για να καλυφθούν τα κενά. Ξέρουμε ότι ο χρόνος τελειώνει. Χάθηκε πολύς χρόνος το τελευταίο δίμηνο και πρέπει να επιταχύνουμε». Η ευθύνη ανήκει στην ελληνική πλευρά που έχει και τη μεγαλύτερη ανάγκη να προχωρήσει. «Θα εξετάσουμε το θέμα στο επόμενο Eurogoup στις 11 Μαΐου».

Αρνήθηκε να μιλήσει για τους τομείς στους οποίους υπάρχουν οι διαφορές υποστηρίζοντας ότι δεν θέλει να δημιουργήσει επιπλέον πρόβλημα στη διαπραγμάτευση.

«Καθώς τελειώνει ο χρόνος και φτάνουμε τον Ιούνιο πρέπει να συζητήσουμε τι θα γίνει για την επόμενη ημέρα. Όμως θα πρέπει να δούμε τι έγινε σε αυτούς τους τέσσερις μήνες», απάντησε ο Ντάισελμπλουμ σε ερώτηση αν οδηγούμαστε σε «μίξη» της ενδιάμεσης συμφωνίας και αυτής για την επόμενη ημέρα μετά τη λήξη του τετραμήνου. «Είναι πολύ δύσκολο να μιλήσεις για το μέλλον αν δεν έχεις συμφωνήσει για τους τέσσερις μήνες».

Μοσκοβισί:Περιορισμένη η πρόοδος από Ελλάδα, πρέπει να επιταχυνθούν οι προσπάθειες

«Τρεις μήνες μετά τις εκλογές και δύο μήνες μετά την 20ή Φεβρουαρίου είδαμε τι έχει γίνει. Υπάρχει πρόοδος, μικρή αλλά πρόοδος ειδικά τις τελευταίες ημέρες» τόνισε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί.

«Ολοι αναγνωρίζουν ότι δεν προχωρήσαμε όσο θα θέλαμε. Σε κάποια σημεία προσεγγίσαμε, σε άλλα είμαστε πολύ μακριά», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και πρόσθεσε: «Χρειάζεται συνολική συμφωνία και δεν είμαστε καθόλου κοντά σε αυτό».

Στη συνέχεια τόνισε την σημασία των μεταρρυθμίσεων ώστε η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική και υπογράμμισε «Οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν. Από το σαββατοκύριακο και μετά. Πρέπει να υπάρξει σκληρή δουλειά για να φτάσουμε στο σημείο που όλοι θέλουμε».

Σύμφωνα με τον Επίτροπο "χρειάζεται μία συνολική συμφωνία". Μία συμφωνία πακέτο, όπως είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ωστόσο πως "δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο".

Παράλληλα, κατάστησε σαφές ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις και πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Οι προσπάθειες πρέπει να επιταχυνθούν. Η μοναδική λύση για τον κοινό στόχο οσον αφορά την Ελλάδα θα προέλθει από την Ευρωζώνη, κατέληξε ο Γάλλος επίτροπος.

Ρέκγλινγκ:Εκταμίευση δόσης μόνο με συμφωνία και μεταρρυθμίσεις

Ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέκγλινγκ όταν πήρε τον λόγο σημείωσε ότι θα υπάρχουν σημαντικά ποσά για την Ελλάδα αλλά μόνο στο τέλος Ιουνίου και μόνο αν υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις.

Η χρηματοδότηση για την Ελλάδα είναι διαθέσιμη, αλλά μόνο μέχρι το τέλος Ιουνίου και μόνο αν υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ο επικεφαλής του ESM υποστήριξε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα παρακολουθείται στενά και ότι υπάρχει ένα πλαίσιο μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Μάλιστα τόνισε ότι η Αθήνα αυτή τη στιγμή επωφελείται από τις εξαιρετικά πλεονεκτικές συνθήκες των δανείων του EFSF, αναφέροντας παράλληλα ότι δεν έχουν πληρωθεί τόκοι.

Εντουαρντ Σικλούνα:«Πλήρης κατάρρευση στην επικοινωνία»

Στο ίδιο κλίμα, οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Μάλτας Εντουαρντ Σικλούνα, που δήλωσε μετά τη συνεδρίαση πως σημειώθηκε «πλήρης κατάρρευση στην επικοινωνία».

«Θέλουμε να σώσουμε την Ελλάδα, αλλά μιλάμε διαφορετική γλώσσα», δήλωσε.

Το κακό κλίμα είχε φανεί με το «καλημέρα» καθώς ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στο Eurogroup: «Να πάτε να δείτε την ωραία Ρίγα, γιατί αποτέλεσμα σήμερα εδώ δεν πρόκειται να δείτε»!

Περιμένω να δω την αναφορά των Θεσμών, αλλά είναι σαφές ότι δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος από την Ελλάδα, πρόσθεσε ο κύριος Σόιμπλε, που ήταν κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αποτέλεσμα και συμφωνία για την Ελλάδα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ