Μας λείπουν 400 εκατ. ευρώ για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις

Μας λείπουν 400 εκατ. ευρώ για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, μίλησε στο Mega για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, τονίζοντας ότι «μας λείπουν 400 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους».

"Η ρύθμιση για τις 100 δόσεις θα τελειώσει στις 30 Απριλίου και εκεί ομολογουμένως μπορεί να ξεπεράσω τις προβλέψεις των εσόδων μου. Αυτά που βλέπω όμως τώρα για τις 24 του μηνός που χρειάζομαι χρήματα μου δείχνουν ότι η απόκλιση των εσόδων δεν μου δίνει αυτή την άνεση που περιμένω", σημείωσε ο Δημήτρης Μάρδας .

Επιπλέον πρόσθεσε: "Μέχρι τώρα υπάρχει μία απόκλιση της τάξης των 350-400 εκατ. ευρώ. Τα οποία μπορεί να καλυφθούν μέχρι το τέλος του μήνα και να υπερκαλυφθούν. Εμείς ως λογιστήριο του Κράτους είμαστε διαχειριστές μιας κατάστασης που λέει ότι αυτά βρίσκουμε σε έσοδα, έχουμε αυτές τις δαπάνες και πρέπει να ρυθμίσουμε τα πάντα έτσι ώστε να κάνουμε τις πληρωμές μας. Δεν μπορώ να βασιστώ στο γεγονός ότι πράγματι στο τέλος Απριλίου μπορεί τα έσοδα να ξεπεράσουν τις όποιες ευνοϊκές προβλέψεις. Αυτά βλέπω, έτσι κινούμαι".

Ο κ. Μάρδας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει εναλλακτικά σχέδια στο μυαλό της. Εμείς θεωρούμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα. Καλούμε βέβαια τους δημάρχους τελευταία στιγμή να αναθεωρήσουν την άποψή τους. Έχουμε όμως και άλλους πόρους".

Στο ερώτημα αν βρεθήκαμε τώρα σε οριακό σημείο ο κ. Μάρδας απάντησε κατηγορηματικά: "Σε οριακό σημείο είμαστε από τον Φλεβάρη που αναλάβαμε".

Ερωτηθείς σχετικά με την χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ο κ. Μάρδας τόνισε ότι "μπερδεύονται τα πολιτικά με τα πρακτικά ζητήματα" υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν ζητά κάτι υπερβολικό.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει στην ΠΝΠ το χρονικό όριο αυτής της διαδικασίας και τόνισε ότι εάν οι Δήμοι περάσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούν να τα πάρουν οποιαδήποτε μπορούν να τα πάρουν εντός ολίγων ημερών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα γίνει εάν κάποιος δήμαρχος αρνηθεί να δώσει τα χρήματα είπε πως όταν παραβαίνει κάποιος τον νόμο υπάρχουν επιπτώσεις, ενώ πρόσθεσε ότι μόνο οι δήμαρχοι μπορούν να γνωρίζουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα αλλά θα ελεγχθούν για το έαν κατέθεσαν τα πραγματικά τους πλεονάσματα.

Γ. Πατούλης: "Παράθυρο" συνεννόησης για τα διαθέσιμα

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε Δήμοι και Περιφέρειες να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, είπε για τον κ. Μάρδα ότι "δεν διατύπωσε με σαφήνεια ότι αυτό έχει ημερομηνία λήξης. Είπε δύο μήνες, είπε τρεις μήνες μετά στα Μέσα είπε με κάποια αοριστία".

Ωστόσο ανοίγοντας "παράθυρο" συμφωνία εάν δοθούν συγκεκριμένες εγγυήσεις ως προς τα χρονικά όρια από την κυβέρνηση ο κ. Πατούλης είπε: "Αυτό που μπορώ να σας πω ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ είναι ότι σίγουρα εάν αυτό διατυπωνόταν και στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου ή τώρα που είναι στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία γίνεται στην οικονομική επιτροπή, είναι αύριο η διαβούλευση με τους φορείς, την Παρασκευή είναι στην Ολομέλεια. Εάν μέσα από όλη αυτή την διαδικασία, γραφτεί, υπάρξει απόφαση, η οποία έχει ημερομηνία λήξης και δεν είναι μια αόριστη διαδικασία, η οποία καταρρέει τη θεσμική οντότητα του αυτοδιοικητικού συνταγματικού κανόνα βεβαίως είναι μια διαδικασία την οποία συζητούμε".

Δείτε τι ακριβώς δήλωσε:


VIDEO-ΜΑΡΔΑΣ ΓΙΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ από realmedialive

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ