Τι συμφωνήθηκε στο χθεσινό Euro Working Group

Τι συμφωνήθηκε στο χθεσινό Euro Working Group
Για το Eurogroup της 24ης Απριλίου παρέπεμψε το χθεσινό Euro Working Group τις κρίσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά για την επίτευξη συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει να εφαρμόσει η Αθήνα για την εκταμίευση των δόσεων.


Αισιόδοξες ως προς την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών δήλωναν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, λίγο μετά το πέρας της συνεδρίασης της ομάδας εργασίας του Eurogroup, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Νίκος Θεοχαράκης.

Όπως ανέφεραν στη συνεδρίαση έγινε μια πρώτη εκτίμηση της προόδου που έχει επιτευχθεί προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των ιδεών και των προτάσεων που έχει υποβάλει η Ελλάδα στο Eurogoup μέσω της επιστολής του υπουργού Οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη.

Χθες τα μεσάνυχτα οι εκπρόσωποι της Ελλάδος και των κρατών της ευρωζώνης φέρονται να συμφώνησαν σε μία «φόρμουλα» με βάση την οποία οι τεχνικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα και στα Brussels Group θα γίνονται «ενότητα-ενότητα».

Αυτό θα σημάνει ενδεχομένως και την δυνατότητα εκταμιεύσεων όταν θα συμφωνείται μία βάση μεταρρυθμίσεων πχ για τη φορολογία, χωρίς να απαιτείται να έχει υπάρξει παράλληλα συμφωνία και για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, την αγορά κλπ.

Σε γενικές γραμμές η πρόοδος θεωρήθηκε ικανοποιητική, αν και όπως σημείωναν κύκλοι του Eurogroup πολλά πρέπει ακόμη να συμφωνηθούν. Η γενική εκτίμηση ωστόσο είναι ότι η τελική επίτευξη της συμφωνίας θα αναζητηθεί στη σύνοδο του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών οικονομίας της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί σε δυο εβδομάδες στη Ρίγα της Λετονίας.

Ως τότε οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν στο επίπεδο των εμπειρογνωμόνων της Ελλάδας και των θεσμικών εκπροσώπων των πιστωτών, κυρίως στις Βρυξέλλες αλλά και στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές εμφανίζονται αμετακίνητοι στις απαιτήσεις τους για το ασφαλιστικό και το ΦΠΑ ενώ δεν ήταν και πάλι καθόλου ευχαριστημένοι για τις «θεωρητικές» προσεγγίσεις της Αθήνας.

Από την πλευρά της Αθήνας, φέρεται να υπήρξε πρόταση για μέτρα επιπλέον 1 δισ. ευρώ, πέραν αυτών της 26σέλιδης έκθεσης Βαρουφάκη η οποία περιλάμβανε δημοσιονομικά μέτρα που η απόδοση τους μπορεί να φτάσει τα 6,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Δεν έχει ωστόσο επιβεβαιωθεί τι περιλαμβάνεται στο ποσό αυτό.

Την ελληνική πλευρά εκπροσωπεί ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκος Θεοχαράκης.

Σημειώνεται ότι το Euro Working Group, στο οποίο συμμετέχουν συνήθως οι υφυπουργοί Οικονομικών, προετοιμάζει τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που είναι σε θέση να αποφασίσουν την εκταμίευση χρημάτων για την Ελλάδα.

Εξίσου σημαντική, τέλος, θεωρείται και η σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα αποφασίσει για τη ρευστότητα μέσω ELA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ