Το ενδεχόμενο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, ο τουρισμός, και τα ρωσικά «θέλω»

Το ενδεχόμενο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, ο τουρισμός, και τα ρωσικά «θέλω»
H Ρωσία διεκδικεί ρόλο στην ανάπτυξη, μεταφορά και εμπορία του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου το οποίο την ίδια ώρα η Ευρώπη βλέπει ως μια νέα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας. Την ίδια ώρα η αμερικανική Noble Energy διαδραματίζει καίριο ρόλο στην εκμετάλλευση και παραγωγή και οι ΗΠΑ έχουν ευρύτερο συμφέρον να υπάρχει ενεργειακή αλλά και γενικότερη σταθερότητα στην περιοχή.


Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 8 Απριλίου η επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Πλαίσιο που ολοκληρώνει η ρήξη στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Ρωσία με επίκεντρο τις κυρώσεις μετά την κρίση στην Ουκρανία. Από το Μέγαρο Μαξίμου είχε διαρρεύσει ότι Α. Τσίπρας και Βλ. Πούτιν έχουν σε τηλεφωνική τους συνομιλία συμφωνήσει στην ανάγκη για ουσιαστική ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών «ιδίως στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών».

Τα θέματα είναι πολλά και δύσκολα. Και σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η ανάγκη της Αθήνας για άμεση οικονομική ενίσχυση ενδεχομένως με την αγορά από την Ρωσία εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου.

TURK STREAM. Όσον αφορά στην ενέργεια το project της Ρωσίας και της Τουρκίας για την κατασκευή του αγωγού Turk Stream, ο οποίος υπόσχεται να αυξήσει σημαντικά τον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας ως χώρας διαμετακόμισης ενέργειας έχει δρομολογηθεί. Η Ελλάδα έχει στείλει μηνύματα θέλησης για ενεργειακή συνεργασία και έτσι το σενάριο συνεργασίας με τη Μόσχα σε αυτό το μέτωπο ακόμα και με συμμετοχή στον αγωγό, είναι ανοιχτό.

Η Αθήνα αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον το έργο του Τurkish Stream, όσον αφορά στην δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών. Η συνεργασία αυτή στον τομέα της ενέργειας συζητήθηκε και στη προ ολίγων εβδομάδων συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας-Ελλάδας, Σεργκέι Λαβρόφ και Νίκο Κοτζιά, στη Μόσχα.

Το σχέδιο της Gazprom είναι η δημιουργία κόμβου στην ελληνο-τουρκική μεθόριο και από εκεί προώθηση προς την Ευρώπη. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η Βουλγαρία και οι βαλκανικές χώρες θα προμηθεύονται το αέριο τους μέσω Ελλάδος, λόγω της κατασκευής του ελληνο-βουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού (που χρηματοδοτεί η ΕΕ) μέχρι το 2018. Αναλυτές εκτιμούν δε ότι ο Turk Stream θα αναβαθμίσει τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδος, αφού αναμένεται να διέλθει ένας πολύ μεγάλος κύριος αγωγός που θα διασχίζει όλη τη βόρεια Ελλάδα, θα καταλήγει στην Ηγουμενίτσα και θα κατευθύνεται στη Νότια Ιταλία.

Παράλληλα δηλαδή με τον αγωγό TAP που θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο το οποίο η Ευρώπη θέλει να χρησιμοποιήσει ως εναλλακτική του ρωσικού.

Ανεξάρτητοι διπλωματικοί παρατηρητές θεωρούν βέβαιη τη σύγκρουση της Αθήνας με τους εταίρους της εάν προωθήσει αυτή την πρωτοβουλία της Μόσχας.

Η συμμετοχή της μεγάλης ρωσικής κρατικής εταιρείας σιδηρόδρομων JSC Russian Railways στους διαγωνισμούς για τον ΟΛΘ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ συμπληρώνει μαζί με τον τουρισμό, την άμυνα και βέβαια την ενέργεια το αντικείμενο των βασικών θεμάτων που θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει επενδύσεις και οικονομική στήριξη από τη Μόσχα ενώ οι συνομιλητές της επιζητούν την αύξηση της επιρροής τους στην κρίσιμη γεωπολιτικά περιοχή. Όμως οι τεταμένες από την κρίση στην Ουκρανία ρώσο-ευρωπαϊκές σχέσεις θέτουν πολλούς πρόσθετους περιορισμούς στα περιθώρια της συνεργασίας τους.

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ. Οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον να υπάρχει ενεργειακή σταθερότητα αλλά και γενικότερη σταθερότητα σε Ισραήλ, Ιορδανία και Αίγυπτο, και πολλώ δε μάλλον τώρα που έχουν επεκταθεί οι συγκρούσεις από τη Συρία και το Ιράκ. Την ίδια ώρα η Μόσχα δια της JSC Russian Railways αλλά και κορυφαίων αξιωματούχων της έχουν προτάξει ως προϋπόθεση της επένδυσης σε ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ την απόκτησή και των δυο. Παράλληλα το διεθνές ενδιαφέρον εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένο τουλάχιστον μέχρι πρότινος για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τη συμφωνία Αθήνας- ΕΕ στο Eurogroup στις αρχές Μαρτίου με βάση την οποία εξασφαλίστηκε 4μηνη παράταση του προγράμματος, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συνεχίσει την διαδικασία για διαγωνισμούς όπως αυτοί του ΟΛΘ της ΤΡΑΝΟΣΕ και της Rosco.

Μείζον ζήτημα είναι βέβαια και ο Τουρισμός. Στην έκθεση της Μόσχας «International Travel & Tourism Exhibition MITT 2015», την τρίτη μεγαλύτερη μετά από αυτές της Αγγλίας και της Γερμανίας πριν λίγες μέρες έγινε σαφές ότι η πτώση των ρωσικών αφίξεων στους δημοφιλείς για τους Ρώσους προορισμούς (μεταξύ των οποίων η Ρόδος, η Κρήτη και η Χαλκιδική) μπορεί να φτάσει από 30% έως και το 60% ανά περίπτωση. Οι πτωχεύσεις Ρώσων tour operators και γραφείων μετά και την πτώση της ισοτιμίας του ρουβλιού έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα και η Αθήνα θα ήθελε να δει κινήσεις από τη Μόσχα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν εκ νέου την ροή των αφίξεων.

Προετοιμασίες στο ελληνικό λόμπι

Την ώρα που Αθήνα και Μόσχα ετοιμάζονται για τη συνάντηση κορυφής της 8ης Απρίλιου η ρωσική οικονομική διπλωματία στην Ελλάδα έχει συγκροτήσει έναν νέο «βραχίονα», ο οποίος εδράζεται στο φιλόδοξο project της Μόσχας, Eurasian Economic Union. Η EAEU ή Ευρασιατική Οικονομική Ένωση απέκτησε διεθνή νομική υπόσταση την 1η Ιανουαρίου. Αποτελεί το -σε εμβρυικό ακόμα στάδιο- ανάλογο της ευρωπαϊκής ένωσης στην ανατολική Ευρώπη.

Έχει συγκροτηθεί με αρχικά μέλη την Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν ενώ προσχωρήσαν προ ολίγων μηνών και Αρμενία και Κιργιστάν. Σε αυτό το πλαίσιο ξεκίνησε στην Αθήνα προ ολίγων εβδομάδων την λειτουργία του το ελληνικό Business Council του Eurasian Group.

Στα ιδρυτικά και άλλα μέλη του φέρονται να περιλαμβάνονται γνωστά ονόματα του ελληνικού ξενοδοχειακού, εφοπλιστικού και ενεργειακού επιχειρείν όπως ο Α. Αγγελόπουλος, ο Δ. Κοπελούζος, ο Γ. Προκοπίου και ο Χ. Βαφειάς αλλά και Έλληνες διπλωμάτες όπως ο πρώην υφυπουργός εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης. Η EAEU μεταξύ άλλων λειτουργεί και ως ζώνη ελεύθερου εμπορίου με οποία φέρεται έτοιμη να συνδεθεί και η Κίνα.

Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση εξελίσσεται σε μία συμφωνία, όπου πολίτες, κεφάλαια και προϊόντα θα μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ των κρατών μελών, το αθροιστικό ΑΕΠ των οποίων ξεπερνά τα τέσσερα τρισεκατομμύρια ευρώ. Το EAEU διαθέτει και χρηματοοικονομικό βραχίονα, την Eurasian Development Bank.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ