Όλα τα μυστικά της ρύθμισης: Πώς θα κερδίσετε περισσότερα

Όλα τα μυστικά της ρύθμισης: Πώς θα κερδίσετε περισσότερα
Η πιο… γενναιόδωρη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών της μεταπολίτευσης αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις αρχές Απριλίου.

Το υπουργείο Οικονομικών βλέποντας την ανταπόκριση που υπήρξε στην έκτακτη ρύθμιση που ολοκληρώθηκε χθες, ευελπιστεί ότι με τα ισχυρά κίνητρα που προσφέρει στους οφειλέτες -ακόμη και 100 άτοκες δόσεις, δυνατότητα ένταξης όλων των οφειλών στη ρύθμιση μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου, ελάχιστη δόση μόλις 20 ευρώ κλπ- θα καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών.

Γεγονός είναι ότι η ρύθμιση, που κατέθεσε η αρμόδια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη κρύβει αρκετές ευκαιρίες. Όσο περισσότερο τις συνειδητοποιήσουν οι οφειλέτες, με τόσο μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα προσέλθουν για να ρυθμίσουν. Τα κυριότερα «μυστικά» της ρύθμισης έχουν ως εξής:

(1) Μέσα στον Μάρτιο, βεβαιώνεται το χρέος (περίπου 350 εκατ. ευρώ) σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν πλήρωσαν το χαράτσι της ΔΕΗ στο διάστημα τέλος 2013 αρχές 2014. Αυτομάτως, ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι θα βρεθούν να χρωστούν στην εφορία και θα πρέπει να πληρώσουν την οφειλή έως το τέλος Απριλίου. Τουλάχιστον, η νέα αυτή φορολογική υποχρέωση που θα βγει στην επιφάνεια, θα μπορεί να ενταχθεί στις 100 δόσεις. Όπως αναφέρει και ο νέος νόμος «στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν και οφειλές που έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων μέχρι και την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή σε ρύθμιση και θα αφορούν υποχρεώσεις φορολογικών ετών, περιόδων και υποθέσεων μέχρι και 31/12/2014»

(2) Με τη διάταξη που προαναφέρθηκε, ανοίγει «παράθυρο» για να υποβληθούν και ξεχασμένες φορολογικές δηλώσεις προηγούμενων ετών. Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι φορολογούμενοι απέφευγαν μέχρι σήμερα να υποβάλλουν τα έντυπα, ήταν ότι θα ερχόντουσαν αντιμέτωποι με ένα μεγάλο ποσό φόρου. Τώρα, δίδεται ένα ισχυρό κίνητρο καθώς το ποσό που θα προκύψει από την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης, θα μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τη διάταξη του νόμου αν και το τοπίο θα αποσαφηνιστεί πλήρως με την έκδοση της σχετικής απόφασης στην οποία παραπέμπει ο νόμος

(3) Όσοι θέλουν να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις προηγούμενων ετών, καλό θα είναι να κάνουν λίγο υπομονή. Και αυτό διότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να δοθεί επιπλέον κίνητρο. Η σχετική εξαγγελία είχε γίνει μέσω της «λίστας Βαρουφάκη». Το κίνητρο θα μπορούσε να είναι η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Αν επιβεβαιωθεί αυτό που είχε εμφανίσει ως μεταρρύθμιση ο υπουργός Οικονομικών, τότε οι δηλώσεις προηγούμενων ετών θα μπορούν να υποβληθούν και χωρίς πρόστιμα, και το ποσό του φόρου να υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

(4) Από τον νόμο, δεν προκύπτουν εξαιρέσεις από τη ρύθμιση κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να ενταχθούν όλοι ακόμη και αν οφείλουν πολύ μεγάλα ποσά. Ωστόσο, το άρθρο 17 του νόμου, ανοίγει ένα παράθυρο «με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα και λεπτομέρειες για την εφαρμογή των διατάξεων και δύνανται να προβλέπονται εξαιρέσεις από την υπαγωγή σε αυτές». Η απόφαση, αναμένεται να εκδοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και θα φανεί αν τελικώς θα υπάρξουν οφειλέτες που θα μείνουν εκτός.

(5) Ο νόμος επιτρέπει τη μεταφορά των οφειλών από την προηγούμενη ρύθμιση των 100 δόσεων στην τωρινή (στη ρύθμιση δύνανται να ενταχθούν και οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής η οποία είναι σε ισχύ, αναφέρει η σχετική διάταξη). Η μεταφορά για τους περίπου 230.000 οφειλέτες που έχουν υπαχθεί στην προηγούμενη ρύθμιση των 100 δόσεων συμφέρει.

• Πρώτον διότι το επιτόκιο θα είναι μικρότερο (0% για οφειλές έως 5000 ευρώ και 3% από αυτό το όριο και πάνω).

• Δεύτερον διότι η ελάχιστη δόση περιορίζεται στα 20 ευρώ από 50 (ή και 100 ευρώ για κάποιον που χρωστάει σε δύο εφορίες). Και τρίτον διότι μπορεί να αυξηθεί και ο αριθμός των δόσεων, και το ποσοστό των προσαυξήσεων. Το αν η μεταφορά θα μπορεί να γίνει αυτόματα μέσω Taxisnet ή το αν θα πρέπει να πάει κάποιος στην εφορία για να κάνει απώλεια ρύθμισης, θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών

(6) Όποιος έχει προβλήματα ρευστότητας, καλό είναι να εξετάσει τα ακόλουθα «κόλπα»:

• Η ρύθμιση εμπεριέχει τη διαδικασία της προκαταβολής. Σε αυτή, ο οφειλέτης πληρώνει όποιο ποσό θέλει (από 200 ευρώ και πάνω) και η εφορία του χαρίζει αντίστοιχο ποσοστό προσαυξήσεων. Αυτή τη διαδικασία, οι οφειλέτες μπορούν να την αξιοποιήσουν για να μηδενίσουν τις προσαυξήσεις και στη συνέχει να εξοφλήσουν σε άτοκες δόσεις. Για παράδειγμα, οφειλέτης που χρωστάει 2000 ευρώ εκ των οποίων τα 600 ευρώ είναι προσαυξήσεις, μπορεί να πληρώσει ως προκαταβολή 600 ευρώ. Το χρέος του θα περιοριστεί στα 800 ευρώ, ποσό που θα μπορεί να ρυθμιστεί σε 40 άτοκες δόσεις των 20 ευρώ.

• Αν κάποιος δεν έχει χρήματα μαζεμένα τώρα, μπορεί να επιλέξει την πιο «ευέλικτη» πρόταση (100 δόσεις με διαγραφή του 30% των προσαυξήσεων) και αν στη συνέχεια τα οικονομικά του βελτιωθούν, μπορεί να επιλέξει «συνταγή» με λιγότερες δόσεις ώστε να διαγράψει και μεγαλύτερο ποσοστό προσαυξήσεων. Αυτή η δυνατότητα, όπως και το δικαίωμα ολικής αποπληρωμής σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης» παρέχεται από τη ρύθμιση.

(7) Δικαίωμα δεύτερης ευκαιρίας σε αυτή τη ρύθμιση δεν υπάρχει. Μπορεί η απώλεια να επέρχεται δύσκολα (πρέπει να μην πληρωθούν δύο συνεχόμενες δόσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου 8μηνου ή να μην καθυστερήσει τρεις μηνιαίες δόσεις σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης), ωστόσο αν οι κανόνες παραβιαστούν, η μόνη λύση που θα απομένει θα είναι η ένταξη στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

(8) Οι οφειλέτες, ειδικά αυτοί που έχουν εκκρεμότητες με τα δικαστήρια, θα πρέπει να προσέξουν πολύ τις προθεσμίες καθώς και πάλι τα χρονικά περιθώρια θα είναι ασφυκτικά ειδικά γι’ αυτούς που θέλουν να καταβάλουν προκαταβολές. Η εφαρμογή μέσω της οποίας θα γίνουν οι αιτήσεις δεν αναμένεται να ενεργοποιηθεί πριν από το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Η προκαταβολή λήγει στις 27 Απριλίου. Έτσι, ειδικά όσοι πρέπει να παραιτηθούν και από τις προσφυγές στα δικαστήρια, θα χρειαστεί να κινητοποιηθούν. Η ρύθμιση των 100 δόσεων λήγει στις 26 Μαΐου ωστόσο ο νόμος αφήνει το περιθώριο για μηνιαία παράταση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ