Οι τρεις επιλογές της κυβέρνησης για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του 2015

Οι τρεις επιλογές της κυβέρνησης για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του 2015
Στην παγίδα ενός χρηματοδοτικού «κενού»- μαμούθ, που φτάνει στα 34 δισ ευρώ, πέφτει η κυβέρνηση, με συνέπεια να καθίσταται ακόμα πιο δυσχερής η διαπραγμάτευση όχι μόνο για το διάστημα ως το τέλος της τετράμηνης παράτασης, αλλά πολύ περισσότερο για την αποκαλούμενη «επόμενη ημέρα».

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν, «η «τρύπα» στο πλεόνασμα του 2014 είναι πολύ πιο ύπουλη απ' ότι αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι», αφού στην πραγματικότητα διευρύνει το χρηματοδοτικό «κενό», που επικαλούνται όσοι θέλουν να «δέσουν» την Ελλάδα χειροπόδαρα στο άρμα ενός νέου δανείου, με αυστηρούς μνημονιακούς όρους.

«Για να καλυφθεί η «τρύπα» υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες επιλογές», σημειώνει ο ίδιος αξιωματούχος, αναδεικνύοντας τα ασφυκτικά περιθώρια της Αθήνας. Ποιες είναι αυτές οι επιλογές; α) χρηματοδότηση από τις αγορές β) χρηματοδότηση από τους δανειστές γ) μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή.

Και οι τρεις επιλογές φαντάζουν «βουνό» για την κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να επιλέξει τη λιγότερη κακή λύση, αν δεν θέλει να «σκάσει» υπό το βάρος των υποχρεώσεων της, εξωτερικών και εσωτερικών.

Κατ' αρχάς η πρόσβαση στις αγορές τη δεδομένη χρονική στιγμή φαντάζει ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ενώ ακόμα κι αν υποθέσει κανείς ότι η κατάσταση εξομαλύνεται τους επόμενους μήνες, δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί την πλήρη κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας μέσω της έκδοσης ομολόγων ή πολύ περισσότερο εντόκων γραμματίων.

Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τον τελευταίο σχεδιασμό των δανειστών -όπως αποτυπώνεται στην επικαιροποίηση του Προγράμματος- δεν είχε προβλεφθεί ούτε μισό ευρώ από τις αγορές στη διάρκεια του 2015, για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

ΑΠΟΡΡΙΨΗ. Η λύση της μεγαλύτερης δημοσιονομικής προσαρμογής έχει απορριφθεί εκ προοιμίου από την Αθήνα, από τη στιγμή, δηλαδή, που τα τεχνικά κλιμάκια -το αποκαλούμενο Athens Group- ανέδειξε την «τρύπα» των 2,1 δισ. ευρώ στο πλεόνασμα του 2014. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να «κόψει» εν τη γενέσει της την όποια συζήτηση για αυξήσεις φόρων (π.χ. στο ΦΠΑ) ή για περικοπές μισθών- συντάξεων, εξ ου και ο «πάγος» στα τεχνικά κλιμάκια, στα οποία δόθηκαν στοιχεία και επεξηγήσεις, αλλά χωρίς να μπει ουδείς από την ελληνική πλευρά στη λογική έστω υποψίας διαπραγμάτευσης, στάση που προκάλεσε τη δυσφορία των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ.

Η τρίτη επιλογή, με τα σημερινά δεδομένα, φαντάζει ως η πιο πιθανή. Πολύ πριν από τις εκλογές, άλλωστε, υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν είχε επισημάνει στα «Π», ότι η Αθήνα σύρεται προς ένα νέο δάνειο, με όρους που θα προσομοιάζουν με αυτούς του Μνημονίου. Η νέα κυβέρνηση δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο νέου δανείου, με την προϋπόθεση ότι οι όροι που θα το συνοδεύουν θα είναι αναπτυξιακοί και όχι δημοσιονομικοί.

Η πεποίθηση του Γιάνη Βαρουφάκη είναι ότι μόλις επιτευχθεί η συμφωνία για την επόμενη ημέρα, η οποία θα συνοδεύεται από όρους ελάφρυνσης του Χρέους, το κλίμα στις αγορές θα αλλάξει άρδην κι αυτό αφενός θα επιτρέψει τη σταδιακή πρόσβαση στις αγορές αφετέρου θα αμβλύνει περαιτέρω τις πιέσεις για νέα δημοσιονομικά μέτρα. Πηγές της Κομισιόν θεωρούν, όμως, ότι με τα σημερινά δεδομένα αυτή η αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης είναι αδικαιολόγητη.

Στην πραγματικότητα οι δανειστές περιμένουν με το... δάκτυλο στη σκανδάλη το αίτημα της νέας χρηματοδότησης, προκειμένου να ζητήσουν την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, την κατάργηση εξαιρέσεων και απαλλαγών στη φορολογία εισοδήματος και στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, την κατάργηση όλων των περιπτώσεων πρόωρης συνταξιοδότησης. Επιπλέον, στην πρώτη γραμμή των απαιτήσεων παραμένει η περαιτέρω «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων, το «πάγωμα» των κατώτατων μισθών, η άρση και των τελευταίων περιορισμών στις ομαδικές απολύσεις.


«Καμπανάκια»κινδύνου απότραπεζίτες

«Φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής. Κάποιος πρέπει να αφήσει χώρο. Τα πράγματα είναι οριακά», τονίζει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, εκφράζοντας την αγωνία του για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, με φόντο την κατάσταση στην αγορά που μοιάζει έτοιμη να «εκραγεί».

«Τα ταμεία είναι άδεια. Τα πράγματα έχουν οδηγηθεί στην καθοριστική διαπραγμάτευση», τονίζει το ίδιο στέλεχος, αναδεικνύοντας τη σημασία των εν εξελίξει πολιτικών διαπραγματεύσεων, αν και όπως επισημαίνει, η ελληνική πλευρά μπήκε σε αυτή την τελική φάση μάλλον από μειονεκτική θέση, καθώς η θηλιά της ρευστότητας έχει σφίξει σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Αναλύοντας τις εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων, η γενική αίσθηση είναι ότι η κυβέρνηση σύρθηκε επί της ουσίας στην πολυπόθητη πολιτική διαπραγμάτευση σε υψηλό επίπεδο, χωρίς να έχει τον «αέρα» των πρώτων μετεκλογικών εβδομάδων.

Αντιθέτως, μέσω των αλλεπάλληλων EUROGROUP, όπου επιτεύχθηκε μια συμφωνία ασαφής, χωρίς να λύνει το πρόβλημα της επαρκούς ρευστότητας, η κυβέρνηση βρέθηκε στο τέλος Μαρτίου να «ξύνει» τον πάτο των κρατικών ταμείων, προκειμένου να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Όσον αφορά, δε, στο σενάριο Κύπρου, δηλαδή στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι η εξέλιξη αυτή θα είναι «θανατηφόρα», για την ελληνική οικονομία, καθώς σε αντίθεση με την κρίση στην Κύπρο, όπου οι έλεγχοι επιβλήθηκαν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, στην Ελλάδα θα είναι «χωρίς πρόγραμμα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ