Spiegel: Η Γερμανία εξετάζει σενάριο Κύπρου για την Ελλάδα

Spiegel: Η Γερμανία εξετάζει σενάριο Κύπρου για την Ελλάδα
Στο επίκεντρο του ξένου τύπου βρίσκεται για ακόμη μια φορά η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, με το γερμανικό περιοδικό περιοδικό Der Spiegel να υποστηρίζει, επικαλούμενο πληροφορίες από συμβούλους της Καγκελαρίας, ότι το παράδειγμα της Κύπρου ίσως να αποτελεί την καλύτερη λύση για την χώρα ώστε η ελληνική κυβέρνηση να αναγκαστεί να εφαρμόσει τα διαρθρωτικά μέτρα.

Το δημοσίευμα του Spiegel θέλει την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να σκέφτονται διαφορετικά σενάρια, προκειμένου να πιέσουν περισσότερο την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με το Spiegel, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός Grexit και «μπορεί πολύ καλά να διανοηθεί μια Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα». Κάτι τέτοιο, όμως, δεν βρίσκει σύμφωνη την Άνγκελα Μέρκελ, που επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Ο Σόιμπλε έχει δείξει από καιρό τις προθέσεις του και ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω. Το έδειξε και στη κατ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Γιάνη Βαρουφάκη στο περιθώριο του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, όπου πρότεινε την έξοδο της χώρας από τη νομισματική ένωση.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Spiegel, οι σύμβουλοι της καγκελαρίου έχουν εξετάσει την περίπτωση της Κύπρου πριν από δύο χρόνια. Αποτέλεσμα, τότε, της άρνησης της κυπριακής βουλής να ψηφίσει τα μέτρα λιτότητας, ήταν ένα τελεσίγραφο της ΕΚΤ και το κλείσιμο των τραπεζών στην Κύπρο για μερικές ημέρες.

Σύμφωνα πάντα με το Spiegel, στη γερμανική κυβέρνηση σκέφτονται μήπως είναι λύση ένα ανάλογο κούρεμα των καταθέσεων στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ