Το σχέδιο Βαρουφάκη για τις αποκρατικοποιήσεις: Τι λέει για Ελληνικό, ΟΛΠ, ΔΕΗ

Το σχέδιο Βαρουφάκη για τις αποκρατικοποιήσεις: Τι λέει για Ελληνικό, ΟΛΠ, ΔΕΗ
Απαραίτητη χαρακτήρισε την είσοδο των επενδυτών στον ΟΣΕ αλλά σε καμμία περίπτωση στην ΔΕΗ, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.


Αναφερόμενος, στις ιδιωτικοποιήσεις,μιλώντας χθες στην εκπομπή Ενικός του Νίκου Χατζηνικολάου, ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε πολύ σημαντική και καινοτόμο επένδυση, αυτή της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.
Να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή ο ΥΠΟΙΚ επισκέφτηκε το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά ΑΕ, την θυγατρική του κρατικού κινεζικού ομίλου στο λιμάνι του Πειραιά, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Κύκλοι της αγοράς συνδέουν την κίνηση του με τις προσπάθειες που καταβάλει η νέα ελληνική κυβέρνηση να καθησυχάσει τις ανησυχίες του Πεκίνου αναφορικά με την εξέλιξη της επένδυσής τους εδώ αλλά και των σχεδίων τους για περεταίρω διεύρυνση του διαμεταφορικού μοντέλου που έχουν δημιουργήσει με επίκεντρο τον Πειραιά και τα οποία συνδέονται με τον διαγωνισμό για την πώληση του 67,7% της ΟΛΠ ΑΕ . Και αυτό διότι το μπαράζ των δηλώσεων των πρώτων μετεκλογικών ημερών από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για ματαίωση των ιδιωτικοποιήσεων δημιούργησε μεγάλη ένταση στην κινεζική πρωτεύουσα.
Επίσης ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε πολύ χαμηλό το τίμημα για το Ελληνικό, πυροδοτώντας εκ νέου την ένταση που έχει δημιουργηθεί για την επένδυση της Lamda Development. Να σημειωθεί ότι η εταιρία του Ομίλου Λάτση έχει υποβάλλει προσφορά 915 εκατ ενώ σύμφωνα με την μελέτη του ΤΕΕ προκύπτει ότι η αξία της προς παραχώρηση έκτασης είναι τουλάχιστον τριπλάσια.
Αναφερόμενος στο θέμα της παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι "θα πρέπει να το ξανακοιτάξουμε", ενώ τέλος δήλβωσε ότι ήταν απαράδεκτος ο τρόπος που δημιουργήθηκε το ΤΑΙΠΕΔ. Πάντως στο email τους προς την ΕΕ ο κ. Βαρουφάκης, όπως αναφέρεται, το ΤΑΙΠΕΔ όχι μόνο δεν καταργείται αλλά αντιθέτως ενισχύεται καθώς ενοποιείται «με διάφορους δημόσιους οργανισμούς που βρίσκονται διασκορπισμένοι με στόχο την ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας και την ενίσχυση της αξίας του μέσω μικροοικονομικών πολιτικών και αναθεωρήσεων στα δικαιώματα ιδιοκτησίας».
Στελέχη της αγοράς, μάλιστα ανέφεραν ότι πίσω από την παραπάνω διατύπωση βρίσκεται η ενοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ με την ETΑΔ, δηλαδή αυξάνονται τα περιουσιακά στοιχεία που θα ιδιωτικοποιήσει το ελληνικό δημόσιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ