Οι Βρυξέλλες ομολογούν: "Όπλο" των δανειστών η κρίση ρευστότητας στην Ελλάδα

Οι Βρυξέλλες ομολογούν: "Όπλο" των δανειστών η κρίση ρευστότητας στην Ελλάδα
Μοχλός πίεαης προς την κυβέρνηση Τσίπρα ούτως ώστε να αποδεχτεί πιο γρήγορα τα μεταρρυθμιστικά μέτρα ήταν η κρίση ρευστότητας σύμφωνα με όσα αναφέρει αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο Reuters.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι εξαντλούνται οι επιλογές αυτοχρηματοδότησης για την Ελλάδα, παρά την τετράμηνη παράταση της διάσωσης, αυξάνοντας την πίεση στην Αθήνα να εφαρμόσει γρήγορα μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει εκφράσει την αντίθεσή της ή να αθετήσει πληρωμές χρέους σε διάστημα εβδομάδων.

Οι πιστωτές της ευρωζώνης και του ΔΝΤ έδωσαν στην Ελλάδα επιπλέον χρόνο έως το τέλος του Ιουνίου για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης και να λάβει τα υπόλοιπα 7,2 δισ. ευρώ αλλά δεν θα της χορηγηθούν κεφάλαια μέχρι να περάσει την αξιολόγηση η οποία θα μπορούσε να χρειαστεί εβδομάδες για να διαπραγματευθεί.

Αποκλεισμένη από τις αγορές χρέους και αντιμέτωπη με μία απότομη πτώση στα φορολογικά έσοδα, η Αθήνα αναμένεται να ξεμείνει από ρευστότητα έως τα μέσα ή το τέλος του Μαρτίου. Ο υπουργός Οικονομικών έχει προειδοποιήσει ότι η Ελλάδα θα δυσκολευθεί να αποπληρώσει τους πιστωτές της αρχής γενομένης με την αποπληρωμή 1,5 δισ. ευρώ δανείου του ΔΝΤ που λήγει τον Μάρτιο.

Η Αθήνα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, αναζητά γρήγορες λύσεις για να «επιπλεύσει» τις προσεχείς εβδομάδες αλλά δεν έχει βρει ακόμη καμία.

Όπως αναφέρει το Reuters, αξιωματούχοι της ευρωζώνης ευελπιστούν ότι η στενότητας της ρευστότητας θα αναγκάσει την εκκολαπτόμενη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να συμφωνήσει σχέδια μεταρρυθμίσεων πιο γρήγορα από την διορία στο τέλος του Απριλίου που έχει οριστεί από τους πιστωτές, ανοίγοντας το δρόμο για την αποδέσμευση κεφαλαίων διάσωσης.

«Η στενότητα της ρευστότητας χρησιμοποιείται για να ωθήσει τους Έλληνες να ξεκινήσουν πολύ γρήγορα τις συζητήσεις για την αξιολόγηση και την ολοκλήρωσή της το συντομότερο δυνατό – χωρίς καν να περιμένει για το τέλος του Απριλίου» αναφέρει ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης στο Reuters.

Όλες οι άλλες επιλογές φαίνεται να είναι προβληματικές. Μία πιθανότητα – η μεταβίβαση των κερδών αξίας 1,9 δισ. ευρώ που σημείωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την αγορά ελληνικών ομολόγων – δεν θα επιτραπεί έως ότου η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα είχε επίσης την ελπίδα ότι θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα 11 δις. ευρώ που έχουν απομείνει στο ΤΧΣ, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν τα χρήματα αυτά να επιστραφούν στο EFSF.

Αν και θα παραμείνουν διαθέσιμα για τις ελληνικές τράπεζες, θα μπορούν να αποδεσμευθούν μόνο κατόπιν εντολής από την ΕΚΤ.

Η μόνη πηγή για γρήγορη ρευστότητα που έχει απομείνει τώρα στην κυβέρνηση Τσίπρα είναι η έκδοση έντοκων γραμματίων ή βραχυπρόθεσμου χρέους που ωριμάζει σε τρεις ή έξι μήνες. Αλλά οι πιστωτές της Αθήνας έχουν ορίσει ένα ανώτατο όριο ύψους 15 δισ. ευρώ για χρέους αυτού του είδους το οποίο έχει ήδη καλυφθεί.

Η ευρωζώνη μέχρι στιγμής έχει αποκλείσει οποιαδήποτε αύξηση του εν λόγω ανώτατου ορίου, εν μέρει λόγω ανησυχιών ότι αυτό ισοδυναμεί με χρηματοδότηση κυβερνήσεων από κεντρικές τράπεζες. Αυτό διότι οι ελληνικές τράπεζες χρησιμοποιούν τα έντοκα γραμμάτια ως εγγύηση (collateral) για να αξιοποιήσουν την χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζες και εν συνεχεία χρησιμοποιούν τα χρήματα για να επενδύσουν σε περισσότερα έντοκα γραμμάτια, βοηθώντας το κράτος να καλύψει βραχυπρόθεσμες ανάγκες.

Ένα άτομο εξοικειωμένο με το σκεπτικό της ΕΚΤ δήλωσε στο Reuters, ότι οποιαδήποτε επέκταση του ορίου των εντόκων γραμματίων είναι «πολύ απίθανη». Ανώτατος Έλληνας τραπεζίτης δήλωσε ότι η προσδοκία της Αθήνας παραμένει ότι η ΕΚΤ θα υποχωρήσει και θα επιτρέψει κάποιο περιθώριο στα έντοκα γραμμάτια.

«Το ελληνικό κράτος εναποθέτει όλες τις ελπίδες του στο να επιτρέψει η ΕΚΤ μία επιπλέον δημοπρασία εντόκων γραμματίων» δήλωσε ο τραπεζίτης.

Η κυβέρνηση επίσης εμφανίζει ένα γενναίο πρόσωπο στην χρηματοδοτική κρίση και επιμένει ότι η έκδοση εντόκων παραμένει μία επιλογή, αναφέρει το Reuters.

«Αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της με τρόπους που δεν χρειάζεται κανένα δάνειο» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. «Για παράδειγμα, μία αύξηση στο επίπεδο των εντόκων γραμματίων που μπορούν να εκδοθούν από το ελληνικό κράτος. Αυτή είναι μία απόφαση που πρέπει να και μπορεί να λάβει η ΕΚΤ».

Σύμφωνα με το Reuters, εναπόκειται πλέον στην Αθήνα να βιαστεί μέσα από μεταρρυθμίσεις για να ξεκλειδώσει το εναπομένον ποσό της βοήθειας.

Για ένα διάστημα η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρήματα από την καθυστέρηση πληρωμών στους προμηθευτές ή να προσπαθήσει να αντλήσει έως 3 δισ. ευρώ μέσω δανεισμού από κρατικούς φορείς όπως τα ασφαλιστικά ταμεία αν και η κυβέρνηση μπορεί να έχει ήδη χρησιμοποιήσει μέρος αυτής της εναλλακτικής, αναφέρει στο Reuters πηγή εξοικειωμένη με το θέμα.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιλογές αυτές θα δώσουν στην Αθήνα ανάσα μόνο για λίγες εβδομάδες, δεδομένου ότι έχει μηνιαίες ανάγκες σχεδόν 4,5 δισ. ευρώ.

«Εν τέλει δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να υιοθετήσουν τα μέτρα και να κινηθούν γρήγορα» αναφέρει ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ