Liberation: Η Αθήνα λυγίζει και η Ευρώπη εγκρίνει...

Liberation: Η Αθήνα λυγίζει και η Ευρώπη εγκρίνει...
Σκληρή κριτική ασκεί ο δημοσιογράφος της Liberation, Ζαν Κατρεμέρ, στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, κατηγορώντας την μάλιστα ότι εκτίμησε λάθος την κατάσταση της χώρας και τους κινδύνους που καραδοκούν.

Όπως αναφέρει στο άρθρο του «το Eurogroup ενέκρινε την λίστα με τις με παραχωρήσεις του προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και επιτρέπει τα κοινωνικά μέτρα, μόνο σε περίπτωση που δεν έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις».

«Δεν δίνουμε μια μάχη πάρα μόνο αν είμαστε σίγουροι ότι θα την κερδίσουμε. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξέχασε αυτόν τον βασικό διπλωματικό κανόνα και υπέστη μια οδυνηρή ήττα», δηλώνει ειρωνικά ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Μετά από ένα μήνα ψυχοδράματος, τρία Eurogroup και ένα Συμβούλιο Κορυφής, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να περάσει από τα Καυδιανά Δίκρανα (σ.σ. την στενωπό) των πιστωτών της.

«Και τώρα τι θα γίνει με την Ελλάδα;»

Σε μια μακροσκελή επιστολή που έστειλε στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα παρουσιάζει λεπτομερώς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες απαιτούνται από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και συμφωνεί να τις εφαρμόσει, με αντάλλαγμα μια νέα χρηματοδότηση (€ 7.000.000.000), ζωτικής σημασίας για τη χώρα.

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση έσωσε το γόητρο της: οι εταίροι δεν ήθελαν να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο το έργο της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης και συμφώνησαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υλοποιήσει ένα μέρος του προγράμματος του (συμπεριλαμβανομένης της παροχής βοήθειας προς τους φτωχούς), υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν έχει καμία επίπτωση επί του προϋπολογισμού.

«Λεπτομέρειες»

Αυτό το έγγραφο, που επιτρέπει την παράταση του προγράμματος βοήθειας μέχρι τα τέλη Ιουνίου, εγκρίθηκε από το Eurogroup, την Τρίτη το απόγευμα κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάσκεψης. Πάνω σε αυτή τη βάση τα εθνικά κοινοβούλια θα στηριχθούν τα κοινοβούλια στη Γερμανία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και τη Λετονία, για να εγκρίνουν οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια . Ωστόσο, η διαπραγμάτευση δεν έχει τελειώσει ακόμα : "Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και υπάρχουν πολλοί διάβολοι", σύμφωνα με ένα διπλωμάτη.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε, με την βοήθεια της ΕΚΤ, την απουσία σαφών δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά σε ένα συγκεκριμένο τομέα σημαντικών μεταρρυθμίσεων όπως η αύξηση του ΦΠΑ, οι μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος και της αγοράς εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωζώνης, Πιερ Μοσκοβισί επισημαίνει ότι “Η συμφωνία του Eurogroup δεν σημαίνει έγκριση των μεταρρυθμίσεων ", όπως παρουσιάστηκε από την Αθήνα. Η επιστολή που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση είναι, συνεπώς, μόνο ένα σημείο εκκίνησης για ένα πρόγραμμα που θα επεξεργαστεί η Τρόικα , η οποία ονομάζεται πλέον "τα θεσμικά όργανα ". Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν θα είναι εύκολο να εξηγήσει στην κοινοβουλευτική του πλειοψηφία γιατί αναγκάστηκε να παραδώσει τα όπλα.

Μόλις πριν από ένα μήνα , ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης περιφέρονταν και δήλωναν εμφατικά ότι η νέα «κυρίαρχη» Ελλάδα δεν θα υποκύψει σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα επιβλεπόταν από τους “άντρες με τα μαύρα” της Τρόικα. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα λέει ναι στο ευρωπαϊκό χρήμα αλλά αρνείται τα ανταλλάγματα που θα την έκαναν να πέσει ξανά στις παλιές αναποδιές. Μάλιστα, ο Βαρουφάκης εκτιμούσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακάμψει χωρίς οικονομική βοήθεια και ότι, αν τα πράγματα δεν πηγαίναν κατ ευχήν, η Ευρώζωνη θα επιβίωνε δύσκολα από ένα Grexit.

Αποδείξεις

Ενα μήνα μετά, η προσγείωση στην πραγματικότητα είναι σκληρή. Πρώτα απ'ολα, η Ελλάδα διαπίστωσε πόσο απομονωμένη είναι στην ευρωπαϊκή σκηνή: Η Ιταλία και η Γαλλία, δυό χώρες με αριστερή κυβέρνηση, αρνήθηκαν να υποστηρίξουν το αίτημα απαλλαγής από την επίβλεψη της Τρόικα. Επιπλέον, η Πορτογαλία , η Ισπανία και η Ιραλανδία , οι χώρες που έλαβαν οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, συμμάχησαν με την πλευρά των «σκληρών», της οποίας ηγείται μια οργισμένη Γερμανία από το γεγονός ότι ο Τσίπρας ζήτησε τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Στην συνέχεια, η ελληνική κυβέρνηση έκανε μια κακή εκτίμηση της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της χώρας. Ενα μεγάλο μέρος των Ελλήνων σταμάτησε να πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ από το Δεκέμβριο καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί την κατάργηση του, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα έλλειμμα 2 δις. Ειδικότερα, οι Ελληνες καταθέτες απέσυραν 15 δις από τις τράπεζες , κατά την διάρκεια της έντονης διαπραγμάτευσης, γεγονός που έκανε εύθραυστο τον τραπεζικό τομέα. Το τρίτο λάθος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η χρησιμοποίηση του «Grexit», το οποίο πλέον δεν προκαλεί τόσο φόβο όσο το 2010, καθώς υπάρχει ο μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και η ένωση των τραπεζών.

Τελικά , η Ελλάδα μένει υπο την επιτήρηση των πιστωτών και ακόμα χειρότερο είναι το γεγονός ότι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μια ελάφρυνση του χρέους της και του πρωτογενούς πλεονάσματος που είναι υποχρεωμένη να παράγει. Αλλά τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα: όλα τα θέματα θα τεθούν επί τάπητος τον Μάιο, όταν θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το μελλοντικό πρόγραμμα βοήθειας .

Πράγματι, η Αθήνα θα κάνει καιρό να σταθεί στα πόδια της. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την ελάφρυνση των οικονομικών περιορισμών , θα πρέπει να αποδείξει σύντομα ότι θέλει πραγματικά να θέσει τέλος στη διαφθορά, στην γραφειοκρατία και την φοροδιαφυγή, που υπονομεύουν την χώρα. Θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και βρίσκονται στο έγγραφο που εγκρίθηκε από το Eurogroup την Τρίτη» .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ