"Δελφικό διάβημα" η χθεσινή συμφωνία για τον P.Krugman

 "Δελφικό διάβημα" η χθεσινή συμφωνία για τον P.Krugman
Mετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την ανακοίνωση της συμφωνίας στο Eurogroup κύριο θέμα συζήτησης του ξένου και του ελληνικού Τύπου είναι η επίτευξη της συμφωνίας.

Ο διάσημος οικονομολόγοςPaul Krugman, σε άρθρο του στους New York Times, με τίτλο "Δελφικό Διάβημα", αναρωτιέται"ΟΚ, έχουμε μια συμφωνία για τη Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία… τι;".

"Έχουμε τέσσερις μήνες χρηματοδότησης, συν κάτι που ομοιάζει σαν συμφωνία που δεν δεσμεύει την Ελλάδα στους δημοσιονομικούς της στόχους", αλλά σύμφωνα με το αμερικανό νομπελίστα οικονομολόγο, το ερώτημα είναι ποιοι όροι έχουν τεθεί.

Ο κ. Krugman θεωρεί ότι η Ελλάδα έκανε υποχωρήσεις, καθώς τα περί δημοσιονομικής προσαρμογής-όπως αυτά τέθηκαν στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012- συμπεριλήφθησαν πάλι, με τα οποία η Γερμανία ενδέχεται να ισχυριστεί ότι αποτελούν δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,5%.

"Όμως, η Ελλάδα προφανώς θα ισχυριστεί ότι η νέα συμφωνία προσφέρει νέα ευελιξία, το οποίο σημαίνει ότι δεν έχει συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο".

"Έτσι, είμαστε σε ένα περίεργο σημείο", συνεχίζει ο Paul Krugman.

"Μοιάζει σαν ήττα για την Ελλάδα, αλλά από την στιγμή που τίποτα ουσιαστικό δεν επιλύθηκε, θα είναι ήττα μόνο αν η Ελλάδα την αποδεχθεί ως τέτοια", λέει ο αμερικανός οικονομολόγος, που θεωρεί ότι από την στιγμή που τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει, αυτό είναι αναμφισβήτητα ένα καλό αποτέλεσμα και καλεί την Ελλάδα να οργανωθεί.

"Θυμάμαι ένα παλιό ανέκδοτο, ελαφρώς τροποποιημένο για την περίσταση: Τι θα πάρεις αν συνδυάσεις έναν νονό και μία ομάδα υπουργών Οικονομικών; Κάποιον που θα σου κάνει μία προσφορά που δεν θα μπορείς να καταλάβεις".

Διαβάστε ακόμα:Πως σχολιάζει ο ξένος τύπος την χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup

Αυτό είναι το κοινο ανακοινωθέν του Eurogroup

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ