Έκτακτο Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου

Έκτακτο Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου
Πηγές της ευρωζώνης, επιβεβαιώνουν ότι στις 11 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες έκτατο Eurogroup. Το ζήτημα της Ελλάδας θα είναι το βασικό θέμα που θα συζητηθεί, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η απόφαση ελήφθη στο χθεσινό Euroworking Group στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο νέος επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών καθηγητής Γιώργος Χουλιαράκης.

Στο Euroworking Group οι εμπειρογνώμονες των 18 κρατών μελών της ζώνης του ευρώ ζήτησαν από την ελληνική πλευρά να αιτηθεί επισήμως παράταση του χρηματοδοτικού σκέλους του ισχύοντος προγράμματος, ώσπου να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το επόμενο πρόγραμμα.

Στη βάση αυτή ζήτησαν στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου – και όχι στο έκτακτο της επομένης εβδομάδας- η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα κοστολογημένο πρόγραμμα, με αναλυτική αποτύπωση των διαρθρωτικών αλλαγών. Στα ελάχιστα θετικά του χθεσινού Euroworking Group συγκαταλέγεται η διαβεβαίωση της ΕΚΤ ότι η στήριξη των τραπεζών μέσω του ELA θα συνεχισθεί απρόσκοπτα.

Κυβερνητικά στελέχη συνδέουν τον καθορισμό έκτακτου Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου, με τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου και το πρώτο τετ α τετ Τσίπρα – Μέρκελ. Όπως εκτιμούν, ενδεχομένως, επιδίωξη της ευρωζώνης είναι η Ελλάδα να λάβει ένα σαφές μήνυμα από το Eurogroup, ώστε ο Έλληνας πρωθυπουργός να μην έχει τη δυνατότητα να εγείρει συγκεκριμένα ζητήματα και αξιώσεις στη Σύνοδο Κορυφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ