Bloomberg: Δώστε στους Έλληνες μια ευκαιρία...

Bloomberg: Δώστε στους Έλληνες μια ευκαιρία...
Κοινό συμφέρον θα είναι ένας συμβιβασμός της Ελλάδας με την ευρωζώνη επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg σε άρθρο του με τίτλο: «Αυτό που λέμε είναι δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία». 

Λιγότερο από δυο εβδομάδες μετά την εκλογή του, ο Αλέξης Τσίπρας, φαίνεται να συνειδητοποιεί ότι πρέπει να υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική στάση απέναντι στη διαχείριση του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους. Η προθυμία να ακυρωθεί το αίτημα για διαγραφή του χρέους, αξίζει μια συμφιλιωτική ανταπόκριση από τους θεσμούς της ΕΕ, κάτι το οποίο ωστόσο δεν συμβαίνει μέχρι στιγμής, γράφει το Bloomberg.

«Το Βερολίνο ηγείται της αντίστασης σε έναν συμβιβασμό. Ωστόσο Γερμανία και ΕΚΤ θα πρέπει να αναγνωρίσουν την ανάγκη για την εξεύρεση κοινού εδάφους με την Ελλάδα και μάλιστα γρήγορα. Με την εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, το τραπεζικό σύστημα της χώρας εξαρτάται από την ΕΚΤ...

Η Ευρώπη οφείλει να αναγνωρίσει ότι είναι προς το συμφέρον όλων των κρατών-μελών της να επιστρέψει η Ελλάδα στο μονοπάτι της φερεγγυότητας και αυτό σημαίνει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Η μεγάλη δημοσιονομική λιτότητα δεν βοηθά. Η ανυποχώρητη στάση της Γερμανίας σε αυτόν τον τομέα, έχει επιδεινώσει την οικονομική δυσπραγία της ευρωζώνης».

«Αν στόχος είναι η αποκατάσταση της ευρωπαϊκής ενότητας, πρέπει να υπάρξει κάποια ευκαμψία. Να αναγνωριστεί η εντολή που έδωσε ο ελληνικός λαός στη νέα κυβέρνηση...Τόσο η ΕΕ, όσο και η ίδια η Ελλάδα, επιθυμούν την παραμονή στο ευρώ. Ωστόσο το ρίσκο ενός λάθος βήματος από την άπειρη νέα κυβέρνηση, παραμένει υψηλός. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να κατανοήσουν ότι το κόστος μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι τεράστιο, όχι απλώς για την ίδια την χώρα, αλλά και για την ευρύτερη ευρωζώνη» συμπεραίνει το άρθρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ