Σκληρό μπρα-ντε-φερ με τους Ευρωπαίους

Σκληρό μπρα-ντε-φερ με τους Ευρωπαίους
«Θερμό» καλωσόρισμα επεφύλαξαν οι αγορές στο νέο οικονομικό επιτελείο, εκτοξεύοντας στα ύψη τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων και καταβαραθρώνοντας το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου, σε μια μάλλον βίαιη αντίδραση μετά από τις θέσεις που εξέφρασαν οι επικεφαλής των παραγωγικών υπουργείων για τις αποκρατικοποιήσεις, το Δημόσιο και τη λειτουργία των αγορών.

Μετά απ’ όλα αυτά η εκτίμηση ξένων αναλυτών είναι ότι εάν δεν επέλθει τάχιστα η... ηρεμία, τότε η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους από δυσχερή θέση.

Από το νέο οικονομικό επιτελείο εκφράζουν την αισιοδοξία ή μάλλον τη βεβαιότητα ότι τα επιχειρήματα της Αθήνας θα βρουν ευήκοα ώτα στην Ευρώπη, αφού θα δώσουν τέλος στην ανακύκλωση του προβλήματος, ωστόσο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της προηγούμενης κυβέρνησης, που παρέδωσαν τα… κλειδιά έχοντας «νωπές» στα αυτιά τους τις φωνές των Ευρωπαίων αξιωματούχων, σημειώνουν ότι οι πολλές και «επιθετικές» δηλώσεις των συναδέλφων του Γιάνη Βαρουφάκη, θα δυσκολέψουν τους χειρισμούς του νέου υπουργού Οικονομικών.

ΟΙ ΦΙΛΟΙ. Πηγές που έχουν άμεση γνώση των όσων έγιναν στο EUROGROUP της Δευτέρας, όταν δηλαδή είχε ήδη σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, μεταφέρουν στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ένα κλίμα αναμονής από τους Ευρωπαίους, έως ότου η Αθήνα ξεδιπλώσει το σχεδιασμό της, επισημαίνοντας ότι ενώ η πιθανότητα «κουρέματος» φαντάζει μηδαμινή αφού απαιτείται ομοφωνία από τα κράτη-μέλη, η περίπτωση «χαλάρωσης» των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα θα μπορούσε να τεθεί υπό προϋποθέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Από τις δηλώσεις των τελευταίων 24ώρων θα μπορούσε να εντοπίσει κανείς τους πιθανούς συμμάχους της Αθήνας στην προσπάθεια της να πείσει για τον οικονομικό της σχεδιασμό και να καταλήξει σε συμφωνία. Αναμφίβολα, οι πιο «στρογγυλές» απόψεις έχουν ακουστεί από γαλλικά χείλη, εξ ου και το τετ-α-τετ του κ. Βαρουφάκη με τον Γάλλο ομόλογο του Μισέλ Σαπέν τη Δευτέρα, ενώ δεν μπορούν να περάσουν στα... ψιλά οι δηλώσεις του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος άφησε να διαφανεί η διάθεση συζήτησης εναλλακτικών οδών προκειμένου η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, συμπληρώνοντας με νόημα ότι οι σχέσεις με την Ε.Ε. θα μπορούσαν να γίνουν λιγότερο παρεμβατικές, θέση που ασφαλώς “φωτογραφίζει” το ρόλο της Τρόικας.

Για εναλλακτικές οδούς, μίλησαν και οι “θεσμικοί” Γίρκι Κατάινεν και Γερούν Ντάισελμπλουμ, χρησιμοποιώντας, ωστόσο, πιο τεχνοκρατική γλώσσα αναφορικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, ενώ θετικά ήταν τα μηνύματα που έστειλε στη νέα κυβέρνηση τόσο ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν όσο και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, με τον οποίο θα έχει συνάντηση ο κ. Βαρουφάκης. Θετικά θα μπορούσαν να αποτιμηθούν και οι δηλώσεις του “σκληρού” κατά τα άλλα Φινλανδού πρωθυπουργού Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος πριν καλά-καλά αναδειχθεί η νέα κυβέρνηση, άφησε ανοικτό το παράθυρο νέων μέτρων για την ελάφρυνση του Χρέους.

ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ. Επειδή, ουδείς στην Αθήνα έχει ψευδαισθήσεις για την πορεία και την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, χωρίς να ληφθεί υπόψιν ο γερμανικός παράγοντας, το πρώτο πρόσωπο- κλειδί είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έστειλε αλλεπάλληλα μηνύματα μέσω του Τύπου αλλά και του Γκίκα Χαρδούβελη προς τη νέα κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι όλα περνάνε μέσα από την ολοκλήρωση της εκκρεμούς αξιολόγησης.

Το δεύτερο πρόσωπο- κλειδί είναι ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να πιέσει την Αθήνα ανοιγοκλείνοντας τη στρόφιγγα της ρευστότητας. “Η Ευρώπη θα μας πιέσει μέσω της ΕΚΤ και του ELA”, επισημαίνουν στα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ” οι ίδιες πηγές, δίνοντας έτσι αυτομάτως ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνεδρίαση της 5ης Φεβρουαρίου, όπου η ΕΚΤ θα αποφασίσει για την ανανέωση της χρηματοδότησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας.

Μπαλαντέρ ή… μουτζούρης, θα μπορούσε να είναι η Ουάσιγκτον, η οποία παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αφού το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε ο Λευκός Οίκος είναι μια νέα κρίση στη Γηραιά Ήπειρο και η μετάστασή της στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Η πρώτη επαφή του αμερικανού προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό φέρεται ότι ήταν εγκάρδια, ενώ πιο ενδιαφέρουσες είναι οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί συμφωνούν στο ότι η παρατεταμένη λιτότητα έχει απορρυθμίσει τη μηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ωστόσο, από τις προσεκτικές δηλώσεις του State Department αντιλαμβάνεται κανείς ότι δύσκολα οι Αμερικανοί θα πήγαιναν κόντρα στους Ευρωπαίους αν αποφάσιζαν να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στη νέα ελληνική κυβέρνηση, αναθέτοντας το ρόλο του διαμεσολαβητή στο ΔΝΤ, που ως γνωστόν δεν χάνει ποτέ τα λεφτά του.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες και η αναζήτηση συμμαχιών

Η αναζήτηση συμμαχιών στις διαπραγματεύσεις θα γίνει με βάση δύο δεδομένα. Κατ’ αρχάς τα χρονικά περιθώρια δεν είναι ανεξάντλητα, ειδικά αν η ΕΚΤ αποφασίσει να σφίξει τη θηλιά της ρευστότητας, αφού στο τέλος Φεβρουαρίου λήγει η παράταση του ισχύοντος προγράμματος. Ως τότε υπάρχουν δύο σημαντικοί σταθμοί, όπου η νέα κυβέρνηση έχοντας ολοκληρώσει ένα πρώτο γύρο επαφών θα διαπιστώσει από πρώτο χέρι πού το πάνε οι Ευρωπαίοι και ειδικά το Βερολίνο.

Στις 12 του μήνα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα δώσει για πρώτη φορά το παρών σε Σύνοδο Κορυφής και μόλις δύο 48ωρα αργότερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα συμμετάσχει στο πρώτο του EUROGROUP. Σύμφωνα με πηγές από την Κομισιόν, έως τότε η Αθήνα θα πρέπει να έχει καταλήξει στο πώς θα μεταβεί στην αποκαλούμενη «επόμενη ημέρα» -βασικό σενάριο για τις Βρυξέλλες παραμένει η περαιτέρω παράταση του προγράμματος ως τον Ιούνιο.

Κάπου εδώ εμφανίζεται, όμως, η πρώτη δυσκολία, αφού ενώ ο συντονιστής του οικονομικού επιτελείου και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης εμφανίζεται να επιθυμεί περισσότερο χρόνο -χωρίς όμως να μιλάει κανείς επισήμως για αίτημα παράτασης- ο κ. Βαρουφάκης στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του εμφανίζεται βέβαιος ότι θα έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους ως το τέλος Φεβρουαρίου.

Ο χρονικός ορίζοντας των διαπραγματεύσεων δεν θα ήταν πρόβλημα εάν δεν υπήρχαν οι δανειακές υποχρεώσεις του Μαρτίου, οι οποίες ανέρχονται στα περίπου 2,5 δισ. ευρώ και μάλιστα με ταμεία άδεια. Σύμφωνα με αξιωματούχο της προηγούμενης κυβέρνησης, έχοντας ήδη «εξαφανιστεί» το «μαξιλάρι» του Αποθεματικού του περσινού Προϋπολογισμού, τα ταμειακά διαθέσιμα θα εξαντληθούν περίπου 10 ημέρες νωρίτερα από το τέλος Φεβρουαρίου που προέβλεπε ο σχεδιασμός.

Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι οι Ευρωπαίοι θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, έχοντας μπροστά τους κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις. Πριν συμπληρωθεί το πρώτο εξάμηνο, θα έχουν στηθεί κάλπες στην Εσθονία, στη Φινλανδία αλλά και στην Ισπανία σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ ως το τέλος της χρονιάς θα γίνουν γενικές εκλογές στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Τι σημαίνει αυτό για την Αθήνα; Ότι κάποιοι ηγέτες θα πρέπει να συνομιλούν με την ελληνική κυβέρνηση, αποφεύγοντας θέματα, όπως το «κούρεμα» ή ακόμα και η μείωση Χρέους, που θα μπορούσαν να εκληφθούν από τους δικούς τους φορολογούμενους ως επιβαρυντικά. Και σε αυτό το πεδίο θα είναι καθοριστική η στάση που θα κρατήσει η Αγκελα Μέρκελ, η οποία θα στήσει και αυτή κάλπες στο Αμβούργο αμέσως μετά από τη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου, έχοντας στο «σβέρκο» τις ενοχλητικές φωνές των Γερμανών ευρωσκεπτικιστών του AfD.

Το δίλημμα, όπως ήδη περιγράφεται στον γερμανικό Τύπο, είναι το εξής: αν η Α. Μέρκελ ρίξει νερό στο κρασί της θα διακινδυνεύσει ντόμινο εξελίξεων, αρχής γενομένης από την Ισπανία οι Podemos τρέχουν με… χίλια, κάτι που μπορεί να σημάνει το τέλος της δημοσιονομικής πειθαρχίας και του Συμφώνου Σταθερότητας ως έχει σήμερα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό και για την ίδια τη Γερμανία.

Αν κρατήσει άτεγκτη στάση και βάλει το μαχαίρι στο λαιμό της ελληνικής κυβέρνησης, πέρα από τη στάση που θα κρατήσει η Αθήνα και τη ρήξη που μπορεί να επέλθει, είναι πολύ πιθανόν ότι θα «φουντώσει» τον ευρωσκεπτικισμό, όπως εκφράζεται κυρίως στην άκρα δεξιά με τρανό παράδειγμα τη Μαρίν Λεπέν, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την Ευρωζώνη.

Ο αντισυμβατικός κύριος Βαρουφάκης

Η ανακοίνωση του νέου οικονομικού επιτελείου αναμφίβολα αιφνιδίασε πολύ κόσμο, καθώς οι δύο αναπληρωτές που πλαισιώνουν τον υπουργό Οικονομικών, δεν «έπαιζαν» ως υποψηφιότητες. Ωστόσο, τον αιφνιδιασμό αυτό αναμφίβολα «σκέπασε» ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως αντισυμβατικός, αρχής γενομένης από το ίδιο του το όνομα, το οποίο επιμένει να γράφει με ένα «ν».

Με την… αυτοανακοίνωση του ως νέου υπουργού Οικονομικών στο blog του, τα ξένα δίκτυα και πρακτορεία αφιέρωσαν… σεντόνια για την προσωπικότητα και πάνω απ’ όλα για τις θεωρίες του επί της ελληνικής- και όχι μόνο- κρίσης, αποδίδοντας του ακόμα και τον χαρακτηρισμό του… pop star!

Πολυγραφότατος, ο 53χρονος Γ. Βαρουφάκης σίγουρα δεν μπορεί να χωρέσει στο κλασικό «κοστούμι» του πανεπιστημιακού, πόσο μάλλον του υπουργού Οικονομικών, ενώ όσον αφορά στις θεωρίες του, αναμφίβολα όλα ξεκινάνε από το ότι το 2010 είχε επισημάνει πως μια χρεοκοπία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως κρίση ρευστότητας, με δανεικά και λιτότητα που ουσιαστικά ανατροφοδοτούν τη λιτότητα και το ίδιο το πρόβλημα.

Παρ’ ότι δεν ήταν κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και μάλλον όχι και τόσο συχνός επισκέπτης της Ελλάδας, ο Γ. Βαρουφάκης, που πρόλαβε και δίδαξε σε Μ. Βρετανία, Αυστραλία και Τέξας, μάζεψε 135.638 σταυρούς στην πιο δύσκολη εκλογική περιφέρεια, αποκτώντας, πλέον, άλλον… αέρα. Πολέμιος μιας επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, αφού, όπως έχει υποστηρίξει δημοσίως, κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω, ο Γ. Βαρουφάκης καλείται να βρει πεδίο συνεννόησης εκεί που οι προκάτοχοι του κατά το κοινώς λεγόμενο έφαγαν τα μούτρα τους ήτοι να πείσει τον Γερμανό ομόλογο του για τη δυνατότητα επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, χωρίς να διακυβεύεται ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων.

ΑΥΣΤΡΑΛΟΣ. Με τίτλο «Μπορεί αυτός ο Αυστραλός να σώσει την Ελλάδα» στην πρώτη της σελίδα, η οικονομική εφημερίδα The Australian Financial Review παρουσίασε το πορτρέτο του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Εδώ και μέρες τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης δείχνουν ξεχωριστό ενδιαφέρον για τον κ. Βαρουφάκη για δυο λόγους: Για το ιδιαίτερα δύσκολο έργο που έχει αναλάβει, αλλά και γιατί είναι κάτοχος αυστραλιανού διαβατηρίου, αφού από το 1988 έως το 2000 δίδασκε οικονομική θεωρία και πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας ενώ στο ίδιο διάστημα είχε και εκπομπή στο ελληνόφωνο πρόγραμμα της δημόσιας αυστραλιανής ραδιοφωνίας της SBS. Ένας από τους λόγους που την εγκατέλειψε όμως ήταν και η συντηρητική πολιτική που εφάρμοζε η τότε κυβέρνηση του Τζον Χάουαρντ.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών θα δοκιμαστεί, πάντως και στο εσωτερικό, αφού πέρα από τις λεπτές ισορροπίες με τον συντονιστή Γ. Δραγασάκη, υπάρχουν φωνές στο ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτηρίζουν ανορθόδοξες τις θεωρίες του.

«Είμαστε υπέρ του λιτού βίου. Ανάπτυξη δεν σημαίνει περισσότερες Πόρσε Cayenne στους στενούς ελληνικούς δρόμους ή περισσότερα σκουπίδια στις παραλίες. Οι Έλληνες δημιουργούσαν όταν ζούσαν λιτά. Οταν δεν είχαν δάνεια και υπερχρεωμένες πιστωτικές κάρτες», δήλωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης στην πρώτη του ομιλία κατά την διάρκεια παράδοσης παραλαβής του υπ. Οικονομικών από τον Γκίκα Χαρδούβελη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ