Πρόγραμμα "μαμούθ" ανακοίνωσε η EKT - Πώς και από πότε θα μπορεί να ενταχθεί και η Ελλάδα

Πρόγραμμα "μαμούθ" ανακοίνωσε η EKT - Πώς και από πότε θα μπορεί να ενταχθεί και η Ελλάδα
Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως ανακοίνωσε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi σε συνέντευξη τύπου που ξεκίνησε λίγο μετά τις 3.30 μ.μ.  Στο διευρυμένο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ θα μπορεί να συμμετέχει και η Ελλάδα με μία σαφή προϋπόθεση: η χώρα να είναι ενταγμένη σε πρόγραμμα.

Όπως ανέφερε ο κ. Draghi, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έλαβε τις εξής αποφάσεις:

1. Επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Η επέκταση θα είναι στα 60 δισ ευρώ ανά μήνα.

2.Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2015 και θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016. Η διάρκεια του προγράμματος μπορεί να είναι και μεγαλύτερη καθώς ο βασικός στόχος σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι είναι ο πληθωρισμός να πλησιάσει τον στόχο του 2%

Ειδικότερα όπως ανέφερε η EKT θα αγοράζει τίτλους (ιδιωτικού και κρατικού τιομέα) ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως. "Το πρόγραμμα αγοράς τίτλων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα θα στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης", τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο,θα υπάρχουν κριτήρια επιλεξιμότητας για τις χώρες, όπως η Ελλάδα που βρίσκονται σε πρόγραμμα. "Δεν θεσπίζονται επιπρόσθετα κριτήρια για την Ελλάδα, θα εφαρμοστεί ο υφιστάμενος κανονισμός" υποστήριξε ο κ. Ντράγκι ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα θα παραμείνει σε πρόγραμμα, οι αγορές ελληνικών ομολόγων θα μπορούν να ξεκινήσουν από τον προσεχή Ιούλιο.

Ο Μ. Draghi τόνισε ότι οι αγορές θα γίνουν σύμφωνα με το μερίδιο συμμετοχής των εθνικών κεντρικών τραπεζών στο κεφάλαιο της ΕΚΤ, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο ποσοστό τους στο ΑΕΠ της ευρωζώνης. Οι κεντρικές τράπεζες θα αναλαμβάνουν τον κίνδυνο για περίπου το 80% από τις αγορές τίτλων, διευκρίνισε. Το μερίδιο της Ελλάδας διαμορφώνεται σε περίπου 2,93%. Άρα, στην Ελλάδα αντιστοιχούν αγορές περίπυο 1,76 δισεκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως.

Το πρόγραμμα αφορά σε συνδυασμένες αγορές δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, ενώ τον κεντρικό συντονισμό θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το σχέδιο ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ισοδυναμεί με 1,1 τρισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, τόνισε ότι θα παραμείνει σε χαμηλά και ενδεχομένως αρνητικά επίπεδα, ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά από το 2015 και το 2016.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ βελτίωσε τους όρους των μακροπρόθεσμων επιχειρήσεων αναχρηματοδότησης LTRO’s, μειώνοντας το επιτόκιο.

Νωρίτερα η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια αναφοράς, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος παραμένει στο επίπεδο του 0,05%, αυτό που αφορά πράξεις διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,30% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο επίπεδο του -0,20%.


Σημαντική υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου


Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει σημαντική υποχώρηση σε ποσοστό 1,08% και διαμορφώνεται στα 1,1491 δολάρια, στον απόηχο της ανακοίνωσης Ντράγκι για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το ευρώ βρίσκεται στα 135,444 γεν, στο 0,7586 με τη στερλίνα και στο 0,9885 με το ελβετικό φράγκο, υποχωρώντας κατά 1,12%. Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί οριακά σε ποσοστό 0,03% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 117,871 γεν. Το δολάριο βρίσκεται στο 1,5148 με τη στερλίνα και στο 0,8612 με το ελβετικό φράγκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ