Το ελληνικό προϊόν που κάνει θραύση σε Ελλάδα και εξωτερικό

Το ελληνικό προϊόν που κάνει θραύση σε Ελλάδα και εξωτερικό
Παρά τη βαρυχειμωνιά η ελληνική αγορά λαδιού φέτος σημείωσε νέο ρεκόρ σε αντίθεση με τις αγορές της Ισπανίας και της Ιταλίας, που τα έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν την παραγωγή τους.

Έτσι, το ελληνικό λάδι, αναδεικνύεται φέτος σε πρωταγωνιστή της ελληνικής οικονομίας, καθώς εκτιμάται ότι θα αποφέρει επιπλέον έσοδα στους παραγωγούς της τάξης των 500 εκατ. ευρώ (ανεβάζοντας τη συνολική αξία της αγοράς στα 900 εκατ. ευρώ). Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι εξίσου ευχάριστα και για τους καταναλωτές αφού θα δουν μέσα στο επόμενο διάστημα αυξήσεις της τάξεως του 10% στην τιμή του λαδιού, στα ράφια των σούπερμαρκετ.

Αν και οι παραγωγοί λαδιού «τρίβουν τα χέρια» τους, λόγω της ανέλπιστης καλής χρονιάς, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους καταναλωτές. Η άνοδος κατά 30% στην τιμή του παραγωγού αναμένεται να φέρει σημαντικές ανατιμήσεις στην τιμή του προϊόντος στο ράφι. «Όταν τα πράγματα πάνε καλά για τους παραγωγούς, δεν πάνε ιδιαίτερα καλά για τους καταναλωτές» επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Μινέρβα, Γιάννης Μπούρας, ο οποίος τονίζει ότι αν και μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει αυξήσεις, μέσα στο επόμενο διάστημα η τιμή του τυποποιημένου λαδιού θα αυξηθεί κατά 10%, ενώ για το 2015 εκτιμά ότι οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές.

Να σημειωθεί ότι σήμερα η τιμή στα σούπερμάρκετ διαμορφώνεται στα 5,25 με 5,80 ευρώ το λίτρο, ενώ με τις επικείμενες αυξήσεις η τιμή του θα ξεπεράσει τα 6 ευρώ το λίτρο.


ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Όσον αφορά την ελληνική παραγωγή λαδιού, φέτος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στου 300 χιλ. τόνους από 120 - 130 χιλ. την προηγούμενη περίοδο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις ζημιές στα ελαιόδεντρα που έχουν καταγραφεί στις υπόλοιπες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στην Ιταλία και την Ισπανία, φέρνουν το ελληνικό προϊόν πρώτο στην ζήτηση, με τις τιμές πώλησης να διαμορφώνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγόρη Αντωνιάδη, πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) και Communications Director της ΕΛΑΙΣ - Unilever Hellas, η Ισπανία είχε μία καταστροφική χρονιά, ενώ άσχημη ήταν και η ελαιοπαραγωγή της Ιταλίας.

Πέρυσι η παραγωγή της Ισπανίας είχε φτάσει το 1,5 εκατ. τόνους, ενώ φέτος ανέρχεται μόλις στους 650 χιλ τόνους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταγράφεται μεγάλη ζήτηση για το ελληνικό λάδι και οι τιμές να έχουν σκαρφαλώσει πάνω από τα 3 ευρώ το κιλό.

«Εκτιμούμε ότι η ελληνική παραγωγή ελαιολάδου 2014-15 θα φτάσει τους 300.000 τόνους. Οι τιμές παραγωγού για τα ελληνικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα κυμαίνονται αυτή την στιγμή μεταξύ των 3,00-3,30 ευρώ το κιλό. Η πληθώρα των ελαιοτριβείων στην Ελλάδα, τα οποία στην μεγάλη τους πλειοψηφία υπολειτούργησαν την προηγούμενη χρονιά λόγω χαμηλής παραγωγής, αλλά και η έλλειψη ρευστότητας καθιστούν τη φετινή χρονιά ως “σωτήριον έτος” για το ελληνικό ελαιόλαδο», αναφέρει χαρακτηρτιστικά ο κ. Αντωνιάδης

ΕΣΟΔΑ

Η πολύ καλή φετινή παραγωγή, μεταφράζεται, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Μπούρα σε επιπλέον έσοδα 500 εκατ ευρώ για τους παραγωγούς, ανεβάζοντας την συνολική αξία της ελληνικής αγοράς λαδιού στα 900 εκατ ευρώ περίπου. Οι τιμές παραγωγού, σύμφωνα με τον ίδιο κυμαίνεται σήμερα πάνω από τα 3 ευρώ και δεν αποκλείεται ενδεχομένως να κυμανθεί και λίγο υψηλότερα, αν και αυτό φαίνεται να είναι αρκετά δύσκολο καθώς η αγορά χαρακτηρίζεται από έντονες διακυμάνσεις.

«Λόγω και της κρίσης, είναι πολύ δύσκολο οι τιμές να πάνε υψηλότερα, αφού τότε θα δούμε οι καταναλωτές να στρέφονται σε άλλους είδους έλαια (σπορέλαια κ.λπ.), κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν», αναφέρει.

Ο ίδιος πάντως επισημαίνει ότι είναι η πρώτη φορά σε περίοδο κρίσης που βλέπουμε τη τιμή του λαδιού να έχει αυξητικές τάσης εν μέσω παραγωγής. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί μόνο το 2006 όταν μάλιστα η τιμή του είχε αγγίξει τα 4 ευρώ το κιλό.

Όμως η αγορά λαδιού σύμφωνα με τον κ. Μπούρα είναι από τις πλέον ευμετάβλητες. «Μπορεί σήμερα να βλέπουμε ότι η τιμή του πράσινου χρυσού έχει σκαρφαλώσει πάνω από τα 3 ευρώ και μέσα σε λίγους μήνες να έχει πέσει στα 2,50 ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το 2014 η ζήτηση λαδιού στα ράφια των σουπερμάρκετ κατέγραψε άνοδο της τάξης του 25-30%. Το ποσοστό όμως αυτό ήρθε να ισορροπήσει τη μεγάλη βουτιά που έκανε η ζήτηση για την αγορά λαδιού από τους Έλληνες καταναλωτές το 2013 και ήταν περί το 30%. Για το 2015 σύμφωνα με τον κ. Μπούρα η ζήτηση θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με το 2014.

Μεγάλη η ζήτηση από το εξωτερικό

Ενθαρρυντικά είναι και στα στοιχεία από τις εξαγωγές ελληνικού ελαιόλαδου σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Όπως προκύπτει από τη μέχρι τώρα ζήτηση, υπάρχει άνοδος των παραγγελιών για ελληνικό τυποποιημένο ελαιόλαδο από Βόρειο Αμερική, Ασία, Μέση Ανατολή, Κίνα και Αυστραλία και Ρωσία.

Οσον αφορά το χύμα ελαιόλαδο, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι έχουν καταφθάσει στην Ελλάδα μεσίτες από Ιταλία και Ισπανία οι οποίοι προσπαθούν να κλείσουν συμφωνίες για λογαριασμό των εταιριών τους, προκειμένου να καλύψουν τη δική τους ζήτηση.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία. Με κριτήριο την ποιότητα όμως, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη στον κόσμο, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), πάνω από το 70% της ελληνικής παραγωγής αφορά «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο». Στην Ελλάδα οι εξαγωγές του ελαιόλαδου που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο είναι κυρίως σε μορφή «χύμα», δηλαδή χωρίς τυποποίηση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ